Közélet

Fény derülhet a 2001. szeptember 11-i merényletekről készült vizsgálat eddig titokban tartott tényeire

Fény derülhet a 2001. szeptember 11-i merényletekről készült vizsgálat eddig titokban tartott tényeire

2016. április 24., vasárnap
Fény derülhet a 2001. szeptember 11-i merényletekről készült vizsgálat eddig titokban tartott tényeire

Az Obama-kormányzat várhatóan hamarosan dönt arról, hogy nyilvánosságra hozzák-e a 2001. szeptember 11-i terrorakciókról szóló jelentés azon huszonnyolc oldalnyi tényanyagát, amely titkosítva maradt, és amely tartalmazza állítólag Szaúd-Arábia esetleges érintettségét a merényletekben.

Bob Graham

floridia szenátor, a vizsgálatot folytató kétpárti bizottság egyik társelnöke az NBC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában elmondta, hogy a kormányzat egyik - általa meg nem nevezett - tisztségviselőjétől származó információi szerint a hírszerzés felelős vezetői az elkövetkező néhány hétben döntenek arról, nyilvánosságra hozhatók-e a dokumentumok. A Capitolium szuterénjében, speciális biztonsági berendezésekkel ellátott szobában őrzött dokumentumok Graham szerint fontos információkat tartalmaz "a külföldi támogatás azon specifikus forrásairól, amelyeket a szeptember 11-i gépeltérítők némelyike Egyesült Államokbeli tartózkodása idején élvezett". Miközben reményét fejezte ki, hogy az amerikai népet megtisztelik a dokumentumok nyilvánosságra hozatalával, Graham úgy fogalmazott: "szeptember 11-e legfontosabb megválaszolatlan kérdése az, vajon ez a rendkívül kifinomult összeesküvés a tizenkilenc merénylő műve volt-e vagy támogatták őket". A tizenkilenc géprabló közül tizenöt szaúdi volt. Szaúd-Arábia kormánya azt állítja, hogy hamisan vádolják társtettességgel, annál is inkább, mert a királyság harcol a szélsőségesek ellen és anyagi forrásaik felszámolásán dolgozik. Maga Rijád régóta hangoztatja, hogy örülne e bizonyos huszonnyolc oldal nyilvánosságra hozatalának, mert ezzel lehetősége nyílna "minden célzás és vádaskodás világos és hiteles megválaszolására". Az összesen 838 oldalas vizsgálati jelentés e huszonnyolc oldalának titkosítását még

George W. Bush

elnök rendelte el, arra hivatkozva, hogy illetéktelenül nyilvánosságra kerülnének titkosszolgálati források és módszerek.

Barack Obama

elnök -

Ben Rhodes

helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó közlése szerint - már kérte a hírszerzés igazgatójától,

James Clappertől

, hogy tekintse át, feloldható-e kérdéses dokumentumok titkosítása. Obama elnök a héten Rijádban tárgyalt, és a dokumentumok ügye nem merült fel a szaúdi uralkodóval folytatott megbeszélésein.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.