Felmondtak a Cserepes sori bérlők többségének + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cserepes_sor009kf

Annak a mintegy 70 bérlőnek, akik nem írták alá az új szerződést, június 5-éig ki kell pakolniuk pavilonjaikat – hangzott a Cserepes sori piacnál tartott sajtótájékoztatón, ahol egyébként a piacvezető és a bérlők által megbízott jogász mintegy fél órán keresztül vitatkozott. Rácz Attila ügyvezető kérdésünkre elmondta, továbbra is várja a piacosokat, május végéig még meggondolhatják magukat a kereskedők.

„Igazgatók jönnek-mennek, politikusok és hozzájuk köthető személyek jönnek-mennek, de a Cserepes sori Piac Kft. volt, van és lesz. Piac van 25 éve, és ha rajtunk múlik, lesz még legalább 25 évig” – így kezdte sajtótájékoztatóját Szabó Bálint, a piacosok egy részét képviselő jogász, aki egyébként ingyen foglalkozik a kereskedők ügyes-bajos dolgaival.

Ebben az egyetlen dologban értett egyet Szabó Bálinttal a piacot igazgató Rácz Attila, mint elmondta, egy jövő héten induló reklámkampányukban is szó szerint az szerepel, hogy a Cserepes sori piac van, volt, lesz. A vásártér parkolójának bejáratával szemben tartott sajtótájékoztató egyébként meglehetősen érdekes módon zajlott, mert miután Szabó tájékoztatta a jelenlévő újságírókat, utána Rácz és a jogász mintegy fél órán keresztül olykor egymás szavába vágva közölte mondandóját, illetve reagált a másik fél kijelentéseire, amelybe a jelenlévő piacosok is bekapcsolódtak.

Megkapták a felmondólevelet a bérlők, de meggondolhatják magukat

Nagyságrendileg 70 bérlő kapott a napokban felmondólevelet a piacvezetéstől, ahogy ugyanis korábban jelezték a bérlők felé, akik nem írták alá április 26-áig a dokumentumot, azokkal egyoldalúan szerződést bontanak. A bérleményeket június 5-éig kell kiüríteniük az érintetteknek. „Rácz Attila tömegesen mondott fel a bérlőinek, ezzel új szintre emelte ezt az ügyet. Ezzel a lépéssel nagyságrendileg 100 szegedi munkahelyet veszélyeztet. Ezt nem hagyjuk! Lehet Rácz Attila bárkinek a strómanja, lehetett Ujhelyi István szocialista EP-képviselő kabinettitkára, lehet az MSZP-nek a leglelkesebb választási aktivistája, támogathatja őt a háttérből Botka László polgármester, mindezek mellékesek. Ez ugyanis nem pártpolitikai és nem üzleti kérdés, hanem egyszerűen tisztesség kérdése” – szögezte le Szabó Bálint.

cserepes_sor005kf

Az új szerződésekkel kapcsolatban a piacosok leginkább azt kifogásolják, hogy rendelkezik a jövőre bevezetendő 27%-os áfáról, illetve azt is tartalmazza, hogy a bérlők a dokumentum aláírásával lemondanak a birtokvédelemről. Akárcsak a múlt héten, most is jelen volt a sajtótájékoztatón Rácz Attila, a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezetője, aki kijelentette, hogy semmi különleges nincs az áfa bevezetésében, minden piacon megfizetik ezt a bérlők. Hozzátette, mivel a társaság szempontjából sokkal előnyösebb, ha a bérleti díjat is áfa terheli, ezért be fogják vezetni 2017-től, az előző vezetés hibás döntésének értékelte, hogy eddig nem terhelte a fizetendő összeget ez a 27%-os adónem.

Az egyik bérlő azt kérdezte meg, hogy lehet 4%-os díjemelésnek mondani azt, ha a 2500 forintos négyzetméterárból 3200 lett. Rácz elmondta, különböző összeget fizettek eddig a kereskedők, most pedig egységesen 3 szektor szerint kell fizetni. Leszögezte, ő változtatta meg a díjszabást, amihez joga van.

Kérdésünkre Rácz arról tájékoztatott, hogy meggondolhatják magukat még a bérlők, akik megkapták a felmondást, lehetőségük van az új szerződés megkötésére.

Botka Lászlóhoz fordulnak a kereskedők

Szabó Bálint jogász elmondta azt is, hétfőn Botka Lászlóhoz fordulnak ügyfélfogadási időben, több eljárás elindítását fogják kérik a többségi tulajdonos önkormányzatnál, ezen felül a városvezető szerdai fogadóórájára is bejelentkeznek. A társasággal kapcsolatosan mintegy 10 eljárást kezdeményeztek, az illetékes kormányzati szervekhez is fordultak, és felkeresték a térség országgyűlési képviselőit is, kérve, hogy avatkozzanak közbe. „Az, ami itt a Cserepes sori piacon történik Szeged gazdaságára nézve mélységesen negatívan hat” – fűzte hozzá Szabó.

cserepes_sor007kf

A sajtótájékoztatón Rácz Attila ügyvezető megjegyezte, végre tudja, hogy ki jelenti fel a piacot különböző hatóságoknál, ami szerinte egyébként nem használ a piacnak. Közölte, hogy Szabó Bálint állításával szemben semmiféle NAV-vizsgálat nem folyik a Cserepes sori piac ellen. Az adóshatóság ráadásul csak lezárt időszakokat vizsgál, és mivel a 92%-ban önkormányzati tulajdonú társaság negyedéves áfás, vagyis július 20-áig kell bevallást készíteniük, a NAV csak ezután vizsgálódhat.

70 bérlő és 7000 aláírás jelentős kisebbség?

Azt, hogy mennyi bérlő van és közülük mennyien elégedetlenek, teljesen másként látják a felek. „Egy héten nagyjából 300 kereskedő fordul meg a piacon, közülük kevesebb mint 50 nem fogadta el az új díjszabást, a többiek befizetik a napi helypénzt és az előfoglalási díjat. A félszáz a kereskedők 15%-a, vagyis ez jelentős kisebbség” – jelentette ki a cégvezető. Vitatta Szabó Bálint és jelenlévő bérlők, hogy ők a kisebbséget jelentenék, hiszen szerződéssel kizárólag a 70 pavilonos rendelkezik, akik 110 bérleményért fizetnek, és szinte kivétel nélkül mindannyian megkapták a felmondást.

Azon is összevitatkozott Rácz és Szabó, hogy vajon a 7000 aláírás, amit a kereskedők gyűjtöttek petíciójuk, vajon sok vagy kevés. Rácz szerint egy 170 ezres városban ez nem mérvadó, és még a parlamenti küszöböt sem érné el, vagyis inkább szégyellnivalónak titulálta, hogy csak 7000 aláírás gyűlt össze.

Marad a parkolódíj szombatonként

Szabó Bálint megjegyezte azt is, hogy megtévesztik a vásárlókat hetek óta, és ezzel fogyasztóvédelmi szabályokat sért meg, hiszen a piac honlapján azt hirdetik, hogy ingyenesen lehet parkolni, miközben szombatonként 200 forintot szednek. Erre reagálva Rácz Attila, a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezetője elmondta, megjelent a piacon szombaton a fogyasztóvédelem, és valóban szerepel még az ingyenes parkolás az oldalon, amit adminisztrációs hibának titulált, ezt egy héten belül kell módosítaniuk, ám emiatt nem számíthat bírságra a társaság. A fizetős parkolással kapcsolatban pedig azzal érvelt, hogy a Mars téren, és a környező településeken tartott vásárokon egyaránt fizetniük kell a vásárlóknak, és a Cserepesen sem tervezi a 200 forintos díj eltörlését.

A kereskedők többsége kitart igaza mellett

Üveges Lajos szerint vagy öngyilkosság vagy teljes dilettantizmus áll amögött, hogy felmondanak 70 bérlőnek. „Felfoghatatlan, miért nem akarnak tárgyalni, hiszen ha az a cél, hogy a piac tovább működjön és tovább szolgálja Szegedet, akkor az a minimumelvárás, hogy leülök és tárgyalok a partnerrel. Ráadásul hogy lehet üzleti partnerként együtt dolgozni olyan emberrel, aki feljelenti az üzleti partnerét? Ez megint csak nem hosszú távú gondolkodást takar” – közölte a férfi, aki mintegy 20 éve bérlő a piacon. Ő egyébként kitart a végletekig, nem írja alá az új szerződést, de közben már elkezdett kiadó üzlethelyiségeket nézni. Mint elmondta, nem szeretne elmenni a Cserepes sori piacról, több vásárlóra lehet itt számítani, mint egy külön üzletben, hiszen a piacnak pont az a nagy előnye, hogy egy helyen mindent meg lehet venni.

cserepes_sor013kf

A vietnámi büfét vezető nő azt mondta portálunknak, hogy nagyon sokat árt a piacnak a botrány, elmaradnak a vevők. Hozzátette, tudomásul kell venni, ha a város be akarja vezetni az áfát a piacon, az ellen nem tudnak mit tenni, akár tetszik, akár nem. Aki pedig nem írja alá az új szerződést, az saját magát is ellehetetleníti. Egy másik kereskedő, Hamza János azt mondta, visszautasítják a felmondást és perre fognak menni igazukért. „Rácz Attilának be kellene látnia, hogy itt megbukott, távoznia kellene a cég éléről és békén hagynia a kereskedőket” – összegzett Hamza János. Visszautasította Rácz Attilának azt a kijelentését is, miszerint megpróbálták megvesztegetni a bérlők az ügyvezetőt különböző ajándékokkal.

no images were found

Előző sztori

Leparkolt a Szabi Trabi a Széchenyi téren + FOTÓK

Következő sztori

Boldogságmajális az újszegedi ligetben