Közélet

Évek óta küzdenek a Zápor-tavi horgászokkal, elegük lett

Évek óta küzdenek a Zápor-tavi horgászokkal, elegük lett

2016. április 25., hétfő
Évek óta küzdenek a Zápor-tavi horgászokkal, elegük lett
SZS20160405_tilosban_horgaszok_001

A maguk módján évek óta harcolnak a környékbeliek a Zápor-tóhoz szokott horgászokkal, akik elmondásuk szerint szemetet, italos üvegeket hagynak maguk után, és mindennek a tetejében vegzálják a pihenni vágyókat. A tarjáni tó nem horgásztó, több tábla is figyelmeztet erre. A helyieknél végleg betelt a pohár.

Névvel senki sem mert nyilatkozni, a tó környékén élők félnek az - ahogy fogalmaztak - agresszív fellépésű horgászoktól. Többen is szóváltásba keveredtek már velük, ezért ma már inkább tűrik, hadd horgásszanak tovább. Pedig éppen a lakók 200 fő által szignózott petíciójának eredménye, hogy 2014-ben "Horgászni tilos!" táblák kerültek ki a tó partjára, több ponton is. Két éve ezt annak érdekében lépték meg, hogy a környékbeliek nyugodtan tudjanak pihenni, a gyerekek zavartalanul játszhassanak, futkározhassanak a lakótelepi oázisban. A helyzet azóta sem javult - panaszkodott portálunknak egy névtelenséget kérő tarjáni lakos. "A probléma nem állandó, azonban kétségtelen, gyakran jelennek meg horgászok a tó partján" - ezt már

Kothencz János

(Fidesz-L.É.T.), a körzet önkormányzati képviselője tette hozzá. Mint mondta, többször keresték már az aranyközéputat, ami a horgászok és a lakók igényeinek egyaránt megfelelhetne, de kiépítettsége miatt a záporgyűjtő alkalmatlan arra, hogy horgásztóvá alakítsák. "A Zápor-tó biológiai környezete nem azt szolgálja, hogy halakat telepítsenek bele" - erősített rá a képviselő.

SZS20160405_tilosban_horgaszok_004

Halak tehát nem is lehetnének a záportározóban, akkor mégis miért ekkora az érdeklődés a horgászok részéről? Választ a lakóktól kaptunk. "A környező tízemeletesek egyikéből jár le valaki, aki illegálisan halakat telepít a tóba" - mondták. Egy forró nyári napon történt, hogy a sekély tóban felfordultak a halak. Az egyik lakó nem bírta tovább a bűzt, összeszedte őket. Azonban ennél is súlyosabb és gyakrabban visszatérő probléma szerintük, hogy az öntörvényű horgászok úgy viselkednek, mintha saját halastavuk partján ülnének: elzavarják a pihenni vágyókat, válogatás nélkül kiabálnak gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt, obszcén szavakkal illetik őket. A környékbeliek szerint környezetvédelmi szempontból is felháborító a viselkedésük, ugyanis hátrahagyják a szemetet és az italos üvegeket. "A probléma akkor lenne kezelhető, ha az illegális horgászati tevékenységet szankcionálni tudná a rendőrség. Sajnos a rendőrség nem tudja megoldani, hogy állandó felügyelet alatt tartsa a területet, ugyanakkor gyakran járnak a környéken, akárcsak a polgárőrök. Figyelmeztetni is szokták a horgászokat, ennek ellenére mégis akad 1-2 ember, aki rendszeresen kijár" - zárta gondolatait Kothencz János. A lakók a Szegedi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján

Mózes Ervin

főjegyzőhöz fordulnak, hogy járjon el az áldatlan állapot felszámolásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.