Évek óta küzdenek a Zápor-tavi horgászokkal, elegük lett

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

SZS20160405_tilosban_horgaszok_001A maguk módján évek óta harcolnak a környékbeliek a Zápor-tóhoz szokott horgászokkal, akik elmondásuk szerint szemetet, italos üvegeket hagynak maguk után, és mindennek a tetejében vegzálják a pihenni vágyókat. A tarjáni tó nem horgásztó, több tábla is figyelmeztet erre. A helyieknél végleg betelt a pohár.

Névvel senki sem mert nyilatkozni, a tó környékén élők félnek az – ahogy fogalmaztak – agresszív fellépésű horgászoktól. Többen is szóváltásba keveredtek már velük, ezért ma már inkább tűrik, hadd horgásszanak tovább. Pedig éppen a lakók 200 fő által szignózott petíciójának eredménye, hogy 2014-ben “Horgászni tilos!” táblák kerültek ki a tó partjára, több ponton is. Két éve ezt annak érdekében lépték meg, hogy a környékbeliek nyugodtan tudjanak pihenni, a gyerekek zavartalanul játszhassanak, futkározhassanak a lakótelepi oázisban. A helyzet azóta sem javult – panaszkodott portálunknak egy névtelenséget kérő tarjáni lakos.

“A probléma nem állandó, azonban kétségtelen, gyakran jelennek meg horgászok a tó partján” – ezt már Kothencz János (Fidesz-L.É.T.), a körzet önkormányzati képviselője tette hozzá. Mint mondta, többször keresték már az aranyközéputat, ami a horgászok és a lakók igényeinek egyaránt megfelelhetne, de kiépítettsége miatt a záporgyűjtő alkalmatlan arra, hogy horgásztóvá alakítsák. “A Zápor-tó biológiai környezete nem azt szolgálja, hogy halakat telepítsenek bele” – erősített rá a képviselő.

SZS20160405_tilosban_horgaszok_004

Halak tehát nem is lehetnének a záportározóban, akkor mégis miért ekkora az érdeklődés a horgászok részéről? Választ a lakóktól kaptunk. “A környező tízemeletesek egyikéből jár le valaki, aki illegálisan halakat telepít a tóba” – mondták. Egy forró nyári napon történt, hogy a sekély tóban felfordultak a halak. Az egyik lakó nem bírta tovább a bűzt, összeszedte őket. Azonban ennél is súlyosabb és gyakrabban visszatérő probléma szerintük, hogy az öntörvényű horgászok úgy viselkednek, mintha saját halastavuk partján ülnének: elzavarják a pihenni vágyókat, válogatás nélkül kiabálnak gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt, obszcén szavakkal illetik őket. A környékbeliek szerint környezetvédelmi szempontból is felháborító a viselkedésük, ugyanis hátrahagyják a szemetet és az italos üvegeket.

“A probléma akkor lenne kezelhető, ha az illegális horgászati tevékenységet szankcionálni tudná a rendőrség. Sajnos a rendőrség nem tudja megoldani, hogy állandó felügyelet alatt tartsa a területet, ugyanakkor gyakran járnak a környéken, akárcsak a polgárőrök. Figyelmeztetni is szokták a horgászokat, ennek ellenére mégis akad 1-2 ember, aki rendszeresen kijár” – zárta gondolatait Kothencz János.

A lakók a Szegedi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján Mózes Ervin főjegyzőhöz fordulnak, hogy járjon el az áldatlan állapot felszámolásában.

Default thumbnail
Előző sztori

Fény derülhet a 2001. szeptember 11-i merényletekről készült vizsgálat eddig titokban tartott tényeire

Default thumbnail
Következő sztori

Eladósorban a Leisztinger-szállodák - mi lesz a Forrás Hotellel és az Aquapolis Szegeddel?

Legutóbbi hasonló cikkek