Egy József Attila-verseskötetet és egy doktori disszertációt is örökbe fogadtak

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

konyv_orokbefogadas016kfRitkaságokat fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány idei díjazottjai a Somogyi-könyvtárban. Az örökbefogadók hivatásukhoz, érdeklődési körükhöz szorosan kapcsolódó köteteket kaptak, mától könyvjelző őrzi nevüket a ritka dokumentumokban.

A könyv-örökbefogadás szimbolikus aktus, mellyel az örökbefogadó a könyv szellemiségét a magáénak vallja, és egyfajta gondoskodást vállal az elfogadott kötetért. A könyv a szegedi bibliotékában marad, de a katalógusban és a könyvjelzőn megjelenik az örökbefogadó neve. Az örökbefogadást 2003-ban vezették be, a díszpolgárok és a Szegedért Alapítvány díjazottjai élhetnek ezzel a megtiszteltetéssel minden évben. A hagyomány töretlenül folytatódik, ami egyaránt megteszteltetés mind a Somogyi-könyvtár, mind pedig az örökbefogadók számára.

A könyvtár harmadik emeleti olvasótermében, Somogyi Károly szobájának szomszédságában vehette át örökbefogadott könyvét, dokumentumait a fődíjas Kondorosi Éva; Dusha Béla, Gregor József-díjas fotóművész, Balázs Mihály, Szőkefalvi-Nagy Béla-díjas irodalomtörténész; valamint Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda Debreczeni Pál-díjas vezetője. A ritkaságokat Horniczky Anikó, a gyűjteményi osztály könyvtárosa ajánlotta fel és mutatta be röviden a díjazottaknak.

konyv_orokbefogadas003kf

Kondorosi Éva biokémikus a Somogyi-könyvtár két könyvritkaságát fogadta örökbe: Apáczai Csere János tankönyvként kiadott, tudományos szempontból is meghatározó első magyar nyelvű enciklopédiáját, valamint Csapody Vera botanikus növényi akvarellekkel díszített doktori disszertációját. Balázs Mihály Martin Bucer bázeli kiadású 1562-es kommentáros művét fogadta örökbe, mely az egyik olyan példánya a Tisza-parti könyvtárnak, ami rejtélyes körülmények között került át Kolozsvárról.

Dusha Béla az alapítvány fődíjasához hasonlóan két kötet pórszülője lett: egy 19. századi, magyar nyelvű fényképész kézikönyvet, továbbá Bock 1560-ban megjelent füvészkönyvét fogadta örökbe, amelyben elsőként foglalta össze a növények jellemzőit és azok orvostudományban használt gyakorlatát. Tajti Gabriella, aki a könyv-örökbefogadási ceremóniát is egy József Attila verssel nyitotta, egy 1922-es szegedi nyomtatványt, József Attila a Szépség koldusa verseskötetének egyikét vette magához jelképesen.

no images were found

Default thumbnail
Előző sztori

Több mint kétezer riasztást adott ki az unió veszélyes termékekre tavaly

Default thumbnail
Következő sztori

Keddi programajánló: Duality, sörkóstoló

Legutóbbi hasonló cikkek