Egy József Attila-verseskötetet és egy doktori disszertációt is örökbe fogadtak

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

konyv_orokbefogadas016kfRitkaságokat fogadtak örökbe a Szegedért Alapítvány idei díjazottjai a Somogyi-könyvtárban. Az örökbefogadók hivatásukhoz, érdeklődési körükhöz szorosan kapcsolódó köteteket kaptak, mától könyvjelző őrzi nevüket a ritka dokumentumokban.

A könyv-örökbefogadás szimbolikus aktus, mellyel az örökbefogadó a könyv szellemiségét a magáénak vallja, és egyfajta gondoskodást vállal az elfogadott kötetért. A könyv a szegedi bibliotékában marad, de a katalógusban és a könyvjelzőn megjelenik az örökbefogadó neve. Az örökbefogadást 2003-ban vezették be, a díszpolgárok és a Szegedért Alapítvány díjazottjai élhetnek ezzel a megtiszteltetéssel minden évben. A hagyomány töretlenül folytatódik, ami egyaránt megteszteltetés mind a Somogyi-könyvtár, mind pedig az örökbefogadók számára.

A könyvtár harmadik emeleti olvasótermében, Somogyi Károly szobájának szomszédságában vehette át örökbefogadott könyvét, dokumentumait a fődíjas Kondorosi Éva; Dusha Béla, Gregor József-díjas fotóművész, Balázs Mihály, Szőkefalvi-Nagy Béla-díjas irodalomtörténész; valamint Tajti Gabriella, az SZTE Kulturális Iroda Debreczeni Pál-díjas vezetője. A ritkaságokat Horniczky Anikó, a gyűjteményi osztály könyvtárosa ajánlotta fel és mutatta be röviden a díjazottaknak.

konyv_orokbefogadas003kf

Kondorosi Éva biokémikus a Somogyi-könyvtár két könyvritkaságát fogadta örökbe: Apáczai Csere János tankönyvként kiadott, tudományos szempontból is meghatározó első magyar nyelvű enciklopédiáját, valamint Csapody Vera botanikus növényi akvarellekkel díszített doktori disszertációját. Balázs Mihály Martin Bucer bázeli kiadású 1562-es kommentáros művét fogadta örökbe, mely az egyik olyan példánya a Tisza-parti könyvtárnak, ami rejtélyes körülmények között került át Kolozsvárról.

Dusha Béla az alapítvány fődíjasához hasonlóan két kötet pórszülője lett: egy 19. századi, magyar nyelvű fényképész kézikönyvet, továbbá Bock 1560-ban megjelent füvészkönyvét fogadta örökbe, amelyben elsőként foglalta össze a növények jellemzőit és azok orvostudományban használt gyakorlatát. Tajti Gabriella, aki a könyv-örökbefogadási ceremóniát is egy József Attila verssel nyitotta, egy 1922-es szegedi nyomtatványt, József Attila a Szépség koldusa verseskötetének egyikét vette magához jelképesen.

no images were found

Előző sztori

Több mint kétezer riasztást adott ki az unió veszélyes termékekre tavaly

Következő sztori

Keddi programajánló: Duality, sörkóstoló