Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Corina Cretu: Régiónk ékköve lehet az EU lézeres nagyberuházása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

eli_sajttaj14_gs

Kezdetét vette 40 milliárd forintból az ELI megvalósításának második fázisa. Az ez alkalomból tartott sajtótájékoztatón Corina Crețu regionális politikáért felelős biztos kijelentette, hogy világszínvonalú kutatási környezetet teremt Közép-Európában az unió három országában megvalósuló lézeres nagyprojekt, ami hozzájárulhat ahhoz is, hogy ne hagyják el térségünket a tehetséges fiatalok.

A Prágában, Bukarestben és Szegeden megvalósuló lézeres nagyberuházás újfajta kutatási lehetőségnek ad teret, amelyek eredményeit szerte a világon hasznosítani fogják – jelentette ki Corina Crețu, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa Szegeden. Hozzátette, a három közép-európai ország kiváló helyszínei a lézeres kutatás-fejlesztésnek, és ez a projekt lehetővé teszi, hogy világszínvonalú kutatási környezet jöjjön létre a térségben, s ezzel régiónk ékkövének lehet tekinteni a 850 millió eurós összköltségvetésű beruházást.

Corina Crețu kitért arra is, hogy érdekes megbeszéléseket folytatott Navracsics Tibor EU-biztossal arról, hogy miként is lehetne megállítani az agyelszívást, ami különösen a kutatás és az egészségügy területén figyelhető meg térségünkben. Elmondta, a tehetséges fiatalok elhagyják Romániát, Csehországot és Magyarországot egyaránt, ezért is nevezete Corina Crețu jelentősnek a három országban megvalósuló lézeres nagyprojektet, amihez több hasonlóra is szükség van szerinte. Hangsúlyozta azt is, hogy az Európai Bizottság elkötelezett a régiók támogatásában, hogy elősegítse a gazdaság élénkülését, a munkahelyteremtést, és a regionális politikáért felelős biztos úgy értékelte, hogy a három országban megvalósuló lézeres nagyprojekt is részét képezi ennek. Gratulált a szegedi ELI beruházáshoz is, amellyel kapcsolatban kiemelte, hogy a szegedi létesítmény nem csupán Magyarország, hanem egész Európa számára fontos.

A szegedi lézeres kutatóközpont az európai integrációnak köszönhetően valósulhat meg – hangsúlyozta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Kiemelte, hogy a létesítmény amellett, hogy egy európai uniós nagyprojekt részét képezi, hazánknak is a legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházása. Úgy fogalmazott, Szegeden nem a jelent, hanem a jövőt láthatjuk, igaz egyelőre betonba öntve, de ezek az építészeti alapok az elkövetkező évtizedek legfontosabb európai kutatási területét jelentik. Leszögezte, a Románia, Csehország és Magyarország szoros együttműködésével létrejövő létesítményeknél közös lesz az az innovációs és kutatási tevékenység is, ami mindhárom ország gazdaságára nézve jelentős eredményeket fog hozni. Fónagy elmondta azt is, hogy a szakmai és a gazdasági érdeklődés már most is tetten érhető a lézeres kutatóközpont és a mellé tervezett innovációs park iránt egyaránt, s ez utóbbi a kutatóközpontnál lényegesen több embernek adhat munkát. Az államtitkár szerint azt, hogy a világ nyitott erre az európai uniós fejlesztésre jól mutatja, hogy eddig tizenhét kutatóintézettel és felsőoktatási intézménnyel kötöttek együttműködési megállapodást.

eli_sajttaj03_gs

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a 2010-ben indult, majd egy évvel később lendületet kapott tudományos nagyberuházás már mostanra is magáénak tudhat bizonyos tudományos sikereket és vívmányokat, pedig a tényleges kutatómunka csak az év végén kezdődhet meg a lézertechnológiai berendezések egy részének telepítését követően. „Sikerült elérnünk a kutatóintézeti státuszt, már az első szabadalmi bejelentésünk is megtörtént, míg munkatársaink nemzetközi lapokban tudományos publikációkkal jelentek meg” – mondott példákat az ügyvezető. Lehrner kiemelte, hogy ez a tudományos nagyberuházás európai uniós költségvetési ciklusokon ível át, illetve az első olyan fejlesztés, amely újonnan, 2004-ben csatlakozott EU-s tagállamokban, Csehországban, Romániában és Magyarországon valósul meg. Hozzátette, a prágai, a bukaresti és szegedi központ más-más kutatási területtel fog foglalkozni, amelyben a lézer jelenti a kapcsolódási pontot, ám közös tudományos irányítás alatt működnek majd.

A tudományos nagyberuházás második szakaszára már megkötötték a támogatási szerződést, vagyis biztosított a fejlesztés finanszírozása – erről már Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. koordinációs igazgatója beszélt. Elmondta, összességében 70 milliárd forint értékű beruházásról van szó, első szakaszát még az előző uniós költségvetési ciklusból finanszírozták, a mostani, második fázist 40 milliárd forintból valósítják meg, aminek 85%-át uniós forrásból fedeznek.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy számos hazai és külföldi kutatóintézettel és egyetemmel van együttműködési megállapodásuk, zajlik a leendő szakemberek toborzása, illetve a központba is toborozzák a munkatársakat. Nagy hangsúlyt fektetnek a kutatói karrierképzésre és karriertervezésre, ezzel hosszú távú perspektívát szeretnének kínálni a dolgozóknak.

A három helyszínen megvalósuló kutatóközpont a maga nemében a világ legnagyobb tudományos létesítménye lesz – mondta az uniós biztos Szegeden.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=625581

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. április 8.

Tovább olvasom

Közélet

Látta már belülről a Szent István téri víztornyot?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Sándor Judit képgalériáján keresztül betekintést nyerhetünk Magyarország legidősebb, működő vasbeton víztornyába.

Tovább olvasom

Hírzóna

Bálint Sándor boldoggá avatásáért mutattak be misét Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A szentmise főcelebránsa, Gyulay Endre személyesen ismerte Bálint Sándort.

Tovább olvasom

Egészség

Tovább növelik a betegbiztonságot a Klinikai Központban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

359 darab hidraulikus betegágy érkezett az Állami Egészségügyi Ellátó Központból.

Tovább olvasom

Aktuál