/

Botkától várják Rácz Attila ámokfutásának megállítását a Cserepes sori piacosok

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

cserko_sajttaj_szabo_balint02_gs

Ultimátumot adott Rácz Attila, lelakatolják azon bérlők pavilonjait, akik e hét végéig nem írják alá az új szerződéseket. A tervezetekben több, a kereskedők által kifogásolt pont is található, például a díjemelés mértéke sem a korábban kialkudott 5-10%, és ellentétben az ügyvezető állításával, nem is egységesek a négyzetméterárak.

A szegedi közgyűlés pénteki ülése előtt hiába számolt be az önkormányzat kijelölt képviselőjével folytatott konstruktív tárgyalásokról a Cserepes sori piac bérlőit képviselő jogász Szabó Bálint, hiába mondta, hogy a kereskedők 7+1 pontja közül négyben már megegyezés született, úgy tűnik, mégsem teljesül abból sem semmi. Szabó közölte, hogy szombaton Rácz Attila ügyvezető kiküldte a piactérbe titkárnőjét, és elkezdték az árusokat zaklatni a legforgalmasabb napon. Azzal keresték meg ugyanis a bérlőket, hogy amennyiben e hét végéig nem írják alá az ügyvezető általa javasolt új szerződéseket, lakat kerül a bódékra. Az új szerződéstervezetekkel önmagában nem lenne gond, ám az nem a csütörtökön kialkudott díjemelési mértéket tartalmazza.
Szabó Bálint jogász megjegyezte, ez nem csupán tisztességtelen, ám egyben jogszerűtlen is, és meglátása szerint aki így bánik a bérlőivel, az alkalmatlan a piac vezetésére.

„Azt gondoljuk, ideje megállítani Rácz Attilát, amire egy ember képes ma Szegeden: Botka László. Ezúton arra kérem a polgármestert, lehetőség szerint azonnali hatállyal hívja vissza az általuk kinevezett ügyvezetőt, és helyezzen ide olyan személyt, aki alkalmas és képes feladatai ellátására, hiszen Rácz Attila bebizonyította, hogy nem alkalmas rá” – jelentette ki Szabó Bálint.

cserko_sajttaj_szabo_balint01_gs

A 287 kereskedőt, köztük 93 pavilonbérlőt képviselő jogász emlékeztetett, hogy Rácz egységes díjszabást kommunikál, ezzel szemben a hétvégén olyan új szerződéseket íratott volna alá bérlőivel, ami ennek ellentmond. Példaként elmondta, van olyan pavilonos, akinek 9 négyzetméter után 32.500 forintot kellene fizetnie, így egy másiknak, aki 36 négyzetméteres bódét bérel 32.000 forintot. „Azt feltételezzük, hogy Rácz Attila megpróbálja megbontani az elmúlt hetekben kialakult kereskedői egységet. Ezúton üzenjük neki, ez nem fog menni! Nincs a bérlők között olyan, akinek fontosabb lenne egy egyéni alku, mint a piac működésének a fenntartása” – szögezte le Szabó Bálint. A kereskedők azt szeretnék, hogy a múlt hét csütörtökön, az önkormányzat által kijelölt személlyel megkezdett tárgyalások tovább folytatódjanak, hiszen a másfél órás megbeszélés alatt több eredményt értek el, mint a piacvezetővel és ügyvédjével hetek alatt. A kereskedők továbbra is ragaszkodnak a birtokvédelemhez, és továbbra is ellenzik, hogy szombati napokon fizetniük kell a vásárlóknak a parkolásért. A jogász megjegyezte, az ebből származó pénz elhanyagolható a társaság bevételeihez képest, viszont elriasztja a vevőket.

A múlt szombaton kiosztott új szerződéstervezetekben egyébként az is szerepelt, hogy a bérlők hozzájárulnak ahhoz, hogy 2017. januárjától a dokumentumban szereplő összegek nettó árnak számítanak, amire 27%-os áfát számolnak majd rá. Szabó közölte, ez ellentétes azzal a csütörtöki megegyezéssel, hogy 5-10%-os díjemelést hajtanak végre a piacon. A jogász azt mondta, remélik, hogy múlt hét csütörtökön nem azért folytatott velük megbeszélést az önkormányzat által kijelölt képviselő, hogy egy áltárgyalással lecsitítsák a kedélyeket, és a pénteki közgyűlésen ne legyen ebből komoly vita a Cserepes sori piac ügyéből. Leszögezte, a kereskedők nem balhézni akarnak, hanem tárgyalni szeretnének, hogy minél hamarabb mindenben megegyezés szülessen a felek között.

Előző sztori

Íjászat: a szegedi Banda Árpád negyedik lett Szófiában

Következő sztori

Női labdarúgás: nem hibáztak az éllovasok