Közélet

Alaptörvény - Gyurcsány: a köztársaság halott

Alaptörvény - Gyurcsány: a köztársaság halott

2016. április 25., hétfő
Alaptörvény - Gyurcsány: a köztársaság halott
Gyurcsány Ferenc

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a Magyar Köztársaság halott, "megbecstelenítettek, feldúlták, tönkretették és végül megölték".

Gyurcsány Ferenc

pártjának az alaptörvény kihirdetésének ötödik évfordulóján a budai Várban tartott hétfői demonstrációján úgy fogalmazott: a parlamentben a kormánypárti többség ünnepelt, ők viszont nem ünnepelni, hanem gyászolni jöttek, gyászolják a magyar köztársaságot, "amelyik élt 22 évet". A politikus kijelentette, azzal vádolják a kormánypárti többséget, a miniszterelnököt és a köztársasági elnököt, hogy elhazudták a rendszerváltozáskori közös vágyakat és reményeket. A most hatalmon lévők soha egy percig nem gondolták, hogy ez az ország valamennyiünk otthona lehet, hogy a haza nemcsak az övék, hanem mindenkié - jelentette ki.

Orbán Viktor

miniszterelnök, aki ellenzékben azt mondta, hogy a nemzet a test, a köztársaság a ruha, úgy vetette le magáról és vetette sutba a köztársaság ruháját, mint ahogy nagyszüleink csizmás lábukról sutba vetették a kapcát - mondta Gyurcsány Ferenc. Magyarországon nő a korrupció, a nyomor, a kivándorlók száma, de eközben emelkedik azok száma is, akik azt gondolják, hogy ebből elég. "Mi is azt gondoljuk, hogy elég miniszterelnök úr, elég köztársasági elnök úr", nem lehet a kevesek javáért elrabolni a többség országát, nem lehet kevesek Magyarországát építeni a többség Magyarországa helyett - tette hozzá. A jobboldal mára a bűn szinonimája lett, a kormány támogatói pedig a mellett állnak ki, ami "vállalhatatlan, ami védhetetlen" - mondta a volt kormányfő. Magyarországot egy bűnszövetkezet irányítja - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, amire hallgatósága "maffia, maffia" kiáltásokkal reagált. Azt mondta: az a jobboldal, amelyik nemzeti mitológiát épített a magyar föld köré, száz- és százezer hektárt adott el. Azzal folytatta, hogy a Quaestor-ügyben az ügyészség nem hajlandó benyújtani tárgyalásra alkalmas vádiratot, és ha ez így folytatódik, akkor a csalás elkövetője büntetlenül megúszhatja. Feltette a kérdést, hogy vajon létrejött-e egy vádalku, amelynek során a hatalmon lévők megmentik Tarsoly Csabát, ő pedig cserébe nem mondja el, amit "bűnös pénzügyi üzelmeikről" tud. A devizahitelesek kárán meggazdagodott Magyar Nemzeti Bank milliárd számra szórja a pénzt, miközben a devizahitelesek százezrei szenvednek a mai napig - jelentette ki. A jegybank elnöke bűnös, a jegybank elnöke bűnöző, és nem viheti el mindezt szárazon, ha van minimális tisztesség ebben az országban - mondta, mire az egybegyűltek "börtönbe, börtönbe" kiáltásokkal feleltek. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a demokratikus sokaságnak kell elég erősnek lennie ahhoz, hogy ne tűrje el, hogy "megbecstelenítik" minden nap, de a változást a jog rendjével kell kikényszeríteni. Saját kormányzását jellemezve kijelentette: "becsület dolgában nem botlottam és nem botlottunk", mert a bűnt bűnnek, a rendszer hibájának tekintették. A mostani rendszer viszont működtető, lényegi elemének tartja a bűnt - érvelt. A pártelnök hazafias és erkölcsi kötelességnek nevezte, hogy megpróbálják legyőzni "a gonoszt", de - mint mondta -, ehhez a demokraták széles koalíciójára van szükség. A baloldali pártoknak azt üzente, hogy ennek érdekében "tessék elfelejteni a régi sérelmeket". Az ország érdekében a zsarnoknak buknia kell - összegzett Gyurcsány Ferenc. A demonstráción felszólalt a fekete ruhás nővérként megismert

Sándor Mária

is, aki azt mondta: van, aki a Várba költözik, mert "mindenre van pénz", és van, aki elhagyja az országot, mert nem érzi biztonságban magát, nem tudja fizetni a számláit. A vele együtt felszólaló Kiss László ápoló úgy fogalmazott: a döntéshozók "vezényeljék haza" a magyar ápolókat, orvosokat, mert itt van rájuk szükség. Sándor Mária és

Kiss László

mögött társaik egy "Magyarország! Ne engedd a nővéreket külföldre!" feliratú fekete transzparenst tartottak. Az esemény kezdetére összegyűlt szimpatizánsok megtöltötték a Sándor-palota jobb oldala és a Budavári Palota közötti területet. A demonstráció résztvevői magyar, európai uniós, valamint több tucat pártzászlót lobogtattak. Olyan táblákat tartottak a magasba, mint "Vesszen a zsarnok!", "Új alkotmányt Magyarországnak!", "Mi az Orbán-rendszer ellen tiltakozunk. Ugye ti is?", vagy "Új rendszerváltást, európai demokráciát!".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.