Egyetem

A Szegedi Borfesztiválon is megkóstolható lesz a "Tudósok bora"

A Szegedi Borfesztiválon is megkóstolható lesz a "Tudósok bora"

2016. április 19., kedd
A Szegedi Borfesztiválon is megkóstolható lesz a "Tudósok bora"

Hatodik alkalommal tartott közös borbírálatot az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem. A Vinum academiae at Universitatis címet elnyert borok közül a legtöbb pontot, így különdíjat kapott a Villányi Csanád Cuvée 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet).

A „borok tudósait” képviselő 12 ítész 45 minta közül választotta ki a „tudósok borának” is nevezhető 9 díjazott nedűt a március 17-én és 18-án tartott meghívásos versenyen. A részletekről és az eredményről április 19-én tájékoztatta a sajtót

Csernus Sándor

, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnökségi tagja,

Martinek Tamás

, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese,

Ormos Pál

, az SZTE SZBK főigazgatója,

Tóth Gábor

, az SZTE és a SZAB borbíráló testületének elnöke. Emléklapot vettek át a nyertes borok mögötti pincészetek képviselői. A Vinum Academiae at Universitatis címet kapta prémiumkategóriában fehérborként a Nagy-Somlói Juhfark 2015 (Laposa Birtok Kft.), prémiumkategóriás vörösborként a Capt Cuvée 2008 (Dániel Pince), rendezvény fehérborként a Mátrai Chardonnay 2015 (Bárdos és Fia Pincészet), rendezvény vörösborként a Villányi Cabernet Sauvignon Classicus 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet), a Bíráló bizottság különdíját nyerte el a Villányi Csanád Cuvée 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet). A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar bora lett prémiumkategóriás fehérborként a Mád Tokaji Furmint 2015 (Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet), prémiumkategóriás vörösborként a Tivald Cabernet Sauvignon 2012 (Eszterbauer Borászat). Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont borává minősült prémiumkategóriás fehérborként a PiNO Badacsonyi Szürkebarát 2015 (Laposa Birtok Kft.), prémiumkategóriás vörösborként a Mirage 2011 (Tringa Borpince). A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság, valamint az SZBK borait megkóstolhatják a szegedi borfesztivál időszakában is. Május 16-án (hétfőn) 16 óra és 16.30 között a Szegedi Borfesztivál Klauzál téri színpadán megjelennek a „Tudósok bora” borbírálat résztvevői és a nyertes pincészetek képviselői, hogy a közönséggel együtt kóstolják meg ezeket a borokat és szóljanak e nemes italok érdemeiről, a borfogyasztás kultúrájáról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.