Közélet

A 25 és 65 év közöttiek elhelyezkedését segítenék a megyében

A 25 és 65 év közöttiek elhelyezkedését segítenék a megyében

2016. április 15., péntek
A 25 és 65 év közöttiek elhelyezkedését segítenék a megyében
allasborze010kf

Tizenegy foglalkoztató és 7 szakképzésért és továbbképzésért felelős intézmény települt ki a Csongrád Megyei Kormányhivatal aulájába. Az álláskeresők és végzés előtt álló fiatalok első kézből kaphattak információt a Csongrád megyei, betöltetlen álláshelyekről, valamint az azokhoz szükséges szakképesítési követelményekről.

Újabb, a munkavállalást, a munkához juttatást segítő lehetőségek megismertetése volt a témája annak a rendezvénynek, amelynek a Csongrád Megyei Kormányhivatal épülete adott otthont pénteken, ahol egy időbe rendeztek állásbörzét és munkáltatói fórumot, hogy az érintetteket tájékoztatni tudják az „Út a munkaerőpiacra” elnevezésű programról. "A versenyképes gazdaság sarkalatos pontja a foglalkoztatottság kérdése. Az elmúlt öt évben ezen a területen számottevő előrelépés történt, ennek eredményeit két, februári adattal tudnám leginkább illusztrálni. Míg 2011 februárjában 25 775 fő volt a Csongrád megyében nyilvántartott álláskeresők száma, idén februárban 12 337 fő volt. Öt év alatt nem kevesebb, mint 13 438 fővel csökkent ez a szám" - ismertette a megyei adatokat

Juhász Tünde

kormánymegbízott. Elmondta, Csongrád megye a 6,7-os munkanélküliségi rátájával kedvezőbb adatokat fest, mint az országos eredmények. A kormánymegbízott kiemelte, Szeged Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya napi szinten tartja a kapcsolatot a munkaadókkal és a munkavállalókkal, naprakészek a foglalkoztatást segítő támogatásokat illetően, szervezik a munkaerő-piaci szempontból hátrányos társadalmi csoportok képzéseit, valamint pályaorientációs szolgáltatást is nyújtanak.

allasborze017kf

Juhász Tünde megemlítette, manapság egyre több a hiányszakma a munkaerőpiacon, a épület aulájában felállított mobilfalakon is főleg ezekből lehetett szemezgetni. Villanyszerelő, lakatos, fodrász, bolti eladó és raktáros - csak néhány a megyében meghirdetett álláshelyekből, melyek javarészt a szakmunkák közül kerültek ki. "2015-ben összesen 28 ezer álláshelyet jelentettek be a megyében a munkáltatók, melyből közel 10 ezer álláshely általános, nem támogatott álláshely volt. Az élénkülő keresletet jelzi, hogy az állásbejelentések szám egy év alatt 10 százalékos emelkedést mutat. Az ágazatot tekintve a nyílt munkaerőpiacra igényelt állások 40 százaléka az ipar, 15 százaléka kereskedelem területéről származik." A kormánymegbízott elmondta, ebből a 10 ezres számból 6000 álláshelyet szegedi munkáltatók kínáltak. A kormányhivatal épületében megrendezett állásbörzén 11 olyan foglalkoztató volt jelen, melyek meghatározó szereppel bírnak a megye munkaerő-piaci színterén, és konkrét munkaerő felvételi lehetőségeket tudtak ajánlani, valamint 7 intézmény képzési kínálatával ismerkedhettek meg az érdeklődők. Az „Út a munkaerőpiacra” elnevezésű programról

Káli Eszter

, a Nemzetgazdasági Minisztérium projektmenedzsere számolt be. Elmondta, a kormány célja, hogy a 25-65 év közöttiek foglalkoztathatósági adatain javítson, s hogy hosszútávon a munkaerőt az országban tarthassa. A projekt kiemelt figyelmet fordít többek között a munkaerő-pici szempontból hátrányos helyzetűek, valamint az inaktívak munkához segítésére, mindezt 102 milliárd forintos támogatásból kívánja megvalósítani. A projektmenedzser hozzátette, célcsoporthoz tartoznak a 25-34 év közötti pályakezdők, a tartós munkanélküliséggel küzdők, a gyes után a munkába állók, az 50 év feletti álláskeresők és a közfoglalkoztatásból kilépők. Káli Eszter elmondta, az „Út a munkaerőpiacra” elnevezésű program jelenleg egy felfutó projekt, az adatokról ezért egyelőre csak szűkszavúan lehet beszélni. Azonban ami látszik, eddig 9700-an részesültek támogatott foglalkoztatástatásban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.