Közélet

Húsvéti barbárság: védett növényeket is loptak a szegedi füvészkertből + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Húsvéti barbárság: védett növényeket is loptak a szegedi füvészkertből + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. március 30., szerda
Húsvéti barbárság: védett növényeket is loptak a szegedi füvészkertből + FOTÓK (FRISSÍTVE)
fuveszkert_rongalas_01

A kár forintban több százezerre rúg. A sziklakerti gyűjteményből több példánynak is nyoma veszett, például a most virágzó pillás ikravirág és a leánykökörcsin is eltűnt. A tettesek nem hagytak mást maguk után, mint ásónyomot.

"A növények természetvédelmi értéke egy dolog, de túlmutat az összegen, hogy olyan növényekről van szó, melyek nehezen szerezhetők be, hiszen a természetben is ritkán fordulnak elő. Minden növény a füvészkert gyűjteményét gazdagítja, bizonyosak már évtizedek óta, ezért az értékük túlmutat azon, ami a díjszabásban szerepel" - számolt be elkeseredve

Németh Anikó

a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjét ért hétvégi rongálásról. A sziklakerti gyűjteménybe ősszel beültetett növényekből több is eltűnt, hiányzik például a most virágzó pillás ikravirág egyik példánya, a védett leánykökörcsin helyét is csak ásónyom jelzi, de a medvehagyma sem úszta meg rongálás nélkül. A növények eszmei értéke több százezer forintra rúg. A füvészkert igazgatója megjegyezte, évek óta nem történt jelentős rongálás az újszegedi védett területen, bár hajdan divat volt virágokat, magokat vinni a kertből. Az elmúlt években azonban azt tapasztalták, a növényeket szerető és tisztelő közönség látogatta a füvészkertet, ezért egyre ritkábban fordultak elő ilyen esetek. "A hiányzó növényeket nehezen tudjuk pótolni, mert drágák. Amelyek a természetben fellelhetőek, azokért általában messzire kell utazni, amelyek pedig védettek, mi is csak engedéllyel tarthatjuk. Így a legfontosabb célunkat nem tudjuk megvalósítani, vagyis, hogy olyan élőnövény-gyűjteményt tartsunk fenn, ami a biológiai sokféleséget reprezentálja. Amolyan élő növénybankként, génbankként funkcionálunk, ennek pedig nem tudunk eleget tenni, ha bizonyos fajok eltűnnek a kertünkből." Az eltulajdonított növények szakszerű gondozás híján minden bizonnyal a kukában landolnak, az elkövetők ezzel nemcsak rongálták, hanem a füvészkertben zajló természetvédelmi programoknak is keresztbe tettek. Mint Németh Anikótól megtudtuk, a kisiskolásoktól az egyetemistákig sokan megfordulnak a kertben oktatási, kutatási céllal. Sajnos arra nincs lehetőség, és a vezetőség nem is szeretne élni a módszerrel, hogy a távozó vendégeket ellenőrizzék, már csak a személyiségi jogokat figyelembe véve sem. Kamerarendszer már most is működik a SZTE füvészkertjében, de azok csak az üvegházakat figyelik. Németh Anikó ugyanakkor örömmel számolt be arról, a hosszú hétvégén több százan látogattak ki hozzájuk, de portálunkon keresztül is mindenkit arra kért, óvja és védje a természetet, hiszen a fenti okokból adódóan az universitas kertje a ritka fajok, máshol nem látható természeti kincsek gyűjtőhelye.

A sziklakerti gyűjteményből több példánynak is nyoma veszett, például a most virágzó pillás ikravirág és a leánykökörcsin is eltűnt. Nem maradt utánuk más, csak ásónyom.http://szegedma.hu/?p=622447

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.