Közélet

Sikeres év áll a Szegedi Ítélőtábla mögött és a sajtóval is jó az együttműködése

Sikeres év áll a Szegedi Ítélőtábla mögött és a sajtóval is jó az együttműködése

2016. március 11., péntek
Sikeres év áll a Szegedi Ítélőtábla mögött és a sajtóval is jó az együttműködése
itelotabla_sajttaj001kf

Az elmúlt hetekben a magyar bíróságokat ért politikai és sajtótámadások miatt hívott össze sajtótájékoztatót péntekre a Szegedi Ítélőtábla. Az elnök nem hagyta szó nélkül az országos sajtóban megjelent híreszteléseket a Hagyó-üggyel kapcsolatban sem, de kitért arra is, a szegedi sajtó példaértékűen kezeli a pereket.

Harangozó Attila

, a Szegedi Ítélőtábla elnöke úgy látja, a magyar közgondolkodásból kiirthatatlan az a szándék, hogy az újságírók mint "a társadalom képviselői" valamilyen fogást találjanak az igazságszolgáltatásban dolgozókon, s megkérdőjelezzék függetlenségüket. Példaként hozta fel erre a vörösiszap-pert, ahol az ügy minden vádlottját felmentették, és a Hagyó-ügyet, mellyel kapcsolatban az elsőfokú tárgyalás végén törvénysértően enyhe ítéletről számolt be a sajtó. Az elnök szerint ennél is súlyosabb, amikor nem megerősített információk alapján, esetleg név nélkül nyilatkozó bírók, jogászok elcsepegtetett nyilatkozataiból születnek cikkek, aláásva ezzel az igazságszolgáltatásban dolgozók tekintélyét, hitelességét. "Annál nincs tisztességtelenebb, amikor valamit hallanak, de nem járnak utána" - nyomatékosította. Kiemelte, a bírói nyilatkozattételnek nagyon komoly és szigorú szabályai vannak, ha pedig valami nem jól működik, akkor van fórum, ahol az érintettek kifejthetik álláspontjukat.

itelotabla_sajttaj002kf

Harangozó ugyanakkor hozzátette, az ítélőtábla évek óta jó viszonyt ápol a szegedi sajtóval, köszönhetően a 2013-ban kötött megállapodásnak. Úgy folytatta, az ítélőtábla sikeres évet zárt: a hozzájuk kerülő ügyekben féléven belül megszülettek a döntések, s csak a bíróság által meghozott jogerős ítéletek elenyésző részét változtatta meg rendkívüli jogorvoslat keretében a Kúria, alkotmányossági panasz nyomán az Alkotmánybíróság. A társadalmi felelősségvállalás terén is bővültek feladataik, egyre szorosabb a szakmai és tudományos együttműködésük a Szegedi Tudományegyetemmel és a Nyitott bíróságok program is fut az iskolások körében.

Hámori Attila

elnökhelyettes kitért arra is, a Szegedi Ítélőtábla egyik célkitűzése az ügyfélkapcsolatok erősítése, így többek között az újságírói kapcsolatok erősítése, valamint a felső- és közoktatási intézményekkel való kapcsolattartás. Ezzel kapcsolatban azt mondta, azt szeretnék, hogy bárki számára nyitottá és átláthatóvá váljon az igazságszolgáltatás intézményrendszere. A bírói életpályával a körülményeken és a munkafeltételeken szeretnének javítani, melybe a képzésszervezésen túl az infrastruktúrafejlesztés is beletartozik. "Nem szégyen, ha büszke az ország az ítélkezésére, a törvényhozásra" - zárta gondolatait.

Az elnök nem hagyta szó nélkül az országos sajtóban megjelent híreszteléseket a Hagyó-üggyel kapcsolatban sem.http://szegedma.hu/?p=616951

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.