/

Rétvári: nyáron megszűnik a Klik

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

iskola_tanulas

Nyáron teljesen megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az ATV Start kedd reggeli műsorában.

Az atv.hu beszámolója szerint Rétvári Bence elmondta: a parlament tavaszi ülésszakán új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre teljesen felálljon a jelenleginél sokkal kevésbé központosított rendszer.

Az államtitkár szerint van valós probléma az oktatásban, ez pedig a Klik működése és a diákok túlterheltsége. Úgy fogalmazott: “vannak szakmai kritikák, amelyeket mi is elfogadunk”, a kifogásolt szabályozáson javítani kell.

A portál az államtitkár bejelentéséhez kapcsolódva emlékeztetett: pedagógusok hosszabb ideje demonstrálnak az oktatási rendszer megváltoztatásáért és a Klik működése ellen.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február elején sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár távozik posztjáról, helyére Palkovics László felsőoktatási államtitkár került. Február végén változás történt a Klik vezetői posztján, Pölöskei Gábornét nevezték ki az intézmény élére.

A Klik megszűnése után is marad az állami iskolafenntartás

Noha a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszűnik, továbbra is az állam tartja majd fenn az iskolákat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedden.

Rétvári Bence elmondta, hogy a kormányzat nem tér vissza a 2010 előtti, önkormányzati fenntartású rendszerhez, a döntéseknek azonban közelebb kell kerülniük az intézményekhez.

Az államtitkár kifejtette, hogy azért szüntetik meg a Kliket, mert azt érte a legtöbb kritika az elmúlt időszakban, amiért “túlságosan vízfejként, egy helyről irányította az iskolákat”. A köznevelési kerekasztal ülésein ezért arra jutottak, hogy érdemes csökkenteni a központi irányítás mértékét – tette hozzá.

Rétvári Bence közölte: azt szeretnék, hogy nyárra alakuljon ki az új rendszer, hogy szeptembertől már jól tudjon működni.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormányzat nem képes további anyagi kiadásokat vállalni a közoktatásban. A pedagógusbéreket a korábbi tervek szerint emelik, ennél nagyobb mértékben azonban nem tudják – hangsúlyozta.

Pósán László: jó úton halad a közoktatás problémáinak megoldása

Jó úton halad a közoktatás problémáinak megoldása, a köznevelési kerekasztalnál pedig mindazon szervezetek jelen vannak, amelyek számára fontos a gyermekek, az oktatás ügye – jelentette ki Pósán László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes alelnöke kedden, újságíróknak nyilatkozva. A politikus azt követően számolt be erről, hogy a testület meghallgatta az oktatási államtitkárt a kerekasztal-tárgyalások aktuális helyzetéről. Pósán László hangot adott azon meggyőződésének, hogy a közoktatás bonyolult részletkérdései olyan nagy volumenű ügyek, amelyek csak tárgyalóasztalnál rendezhetők. Ezek közé sorolta például a tananyag vagy a nemzeti alaptanterv kérdését. Hozzátette: Palkovics László beszámolója szerint a kerekasztal munkája számos kérdésében hozott előrelépést, és minden érintettet arra kért, vegyen részt a kerekasztal-tárgyalásokon.

Palkovics: a Klik a jelenlegi formájában nem működik tovább, de az állami fenntartás továbbra is feltétel

Az oktatási államtitkár szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszűnése azt jelenti, hogy jelenlegi formájában nem működik tovább, de az állami fenntartás jó döntés volt és az továbbra is feltétel. Palkovics László az Országgyűlés kulturális bizottsága előtt kedden kiemelte: az iskolákhoz tartozó döntéseket lehetőség szerint az igazgató kezébe teszik, aki az intézmény költségvetését és létszámgazdálkodását is megtervezheti, de nagyobb szerephez jut a minősítési rendszerben, a tantestület motiválásában is. Beszámolt a köznevelési kerekasztal keddi ülésének azon döntéséről is, amellyel megteremtik a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásának lehetőségeit is, maximum két évig. A vitában Hoffmann Rózsa (KDNP) korábbi köznevelési államtitkár felvetette: nem volna szerencsés, ha a visszafoglalkoztatott nyugdíjasok elszakadnának a tanítástól, pusztán tanfelügyelői feladatokat látva el. Hangsúlyozta azt is: a fenntartói szervezetet létszámarányosan kellene létrehozni, az egy járás egy tankerület rendszerét túlzottan mechanikusnak ítélte. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet sorsára kérdezett rá, és arra: hogyan mentik át annak szellemi, tudományos hátterét? Közölte: nem hisz abban, hogy a tantervalkotást és a tankönyvírást az egyetemek önmagukban jól el tudnák látni. Az átalakítás sikere szerinte azon múlhat: az újabb változásokhoz ad-e a tárca több segítséget az iskoláknak . Ez ugyanis korábban sem volt elégséges – jegyezte meg. Ikotity István, a bizottság LMP-s alelnöke a pedagógusok sztrájkjogára kérdezett rá, valamint arra: milyen eljárást alkalmaznak a munkájukat beszüntető tanárokkal szemben?

Dunai Monika (Fidesz) szerint az ellenzék nem a lényegről beszél. A lényeg az, hogyan tudnak a jelenlegi állapotokból továbblépni. Észlelik, vannak javítandó területek, ezt senki nem tagadja, ezért kérdezték meg mind a 160 ezer pedagógust, hogy mondják el a véleményüket. Felidézte a köznevelési kerekasztal létrehozását, és azt mondta: aki ma bármit tenni akar, annak ebben a folyamatban kell részt vennie. Aki tenni szeretne, az ne az utcára vonuljon, hanem menjen el a kerekasztalra – szólított fel. A pedagógusok szakmai kompetenciáját igyekeznek minden módon elismerni, anyagi és erkölcsi megbecsülést kívánnak nekik adni. Követeléseik jó része már most megállapodás, vagy ahhoz közeli állapotban van – jegyezte meg.

Farkas Gergely (Jobbik) azt firtatta, milyen garanciát tudnak adni arra, hogy a köznevelési kerekasztal konszenzusos megállapodásait betartják. Példaként hozta, sürgés-forgás van a kerekasztalon, de közben bejelentik a Klik megszűnését. Hasonló példaként említette a tananyag csökkentését. Dúró Dóra (Jobbik) a bizottság elnöke szerint a megoldáshoz hozzájárulnak a tüntetések, és a kerekasztal nem jött volna létre, ha nincsenek a politikai eszközöket is használó tiltakozások. A kerekasztal nem azért alakult meg, mert a kormány úgy gondolta, erre szükség van. Megjegyezte: szerinte ugyanakkor Pukli István is “túltolta egy kicsit a biciklit”. Firtatta, hogy mit jelent a Klik megszűnése. Tudakolta, hogy ezzel a döntési kompetenciák lentebbi szintre kerülnek-e. Hosszú távon ez sem jelent megoldást – vélekedett. Nem minden iskolának a legjobb az állami fenntartás. Azt is kérdezte: elképzelhető-e, hogy elfogadják, van olyan iskola, ami önkormányzati fenntartásban működne jobban. Központilag előírt tananyag aránya milyen lenne a jövőben ? – tudakolta.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) szerint a kormányoldal az elkeseredett pedagógusok jelzéseit próbálja politikai síkra terelni. De ők ezeket a problémákat öt-hat éve mondják, volt figyelmeztetés, ahogy jobboldali értelmiségiek részéről is – mondta, hozzátéve: gyerekközpontú és nem Klik-központú oktatási rendszerre lenne szükség. A Klik megbukott – jelentette ki, majd feltette a kérdést: ki a felelős azért, hogy a pedagógusok 20 százaléka az utcán van. A független Szabó Szabolcs a kerekasztal üléseinek nyilvánosságát kérte, és arra kérdezett rá: kik képviselik a neveléstudományt és a gyakorló pedagógusokat? Reagálásában Palkovics László azt mondta: megvan a tüntetésnek is a szerepe, de a szakmai egyeztetéseken kell megoldást találni. A márciusra 30-ra tervezett akcióról azt mondta: a pedagógusoknak minden joga és lehetősége megvan, hogy sztrájkoljanak, ugyanakkor a szakszervezet szerinte nagyon bölcsen foglalt állást. A gyerekeik érdekének sérelmével járó akcióra úgy gondolja, felelőtlenség buzdítani. Az állami fenntartás továbbra is feltétel, továbbra is fontosnak gondolják. Ez jó döntés volt, a szervezetének kell jól működnie – mutatott rá. A Klik megszűnése azt jelenti, ilyen módon nem működik majd, új állami struktúra váltja fel. A kormány abszolút komolyan veszi a kerekasztalt – rögzítette, hozzátéve: kezdettől fogva kommunikálják, hogy a Klik mostani formájában megszűnik és más formában működik majd. A tananyag csökkentéséről azt mondta: olyan megoldást kell találni, ami a magyar viszonyoknak a legmegfelelőbb. Az iskolák méretüktől függően fognak bankkártyára, vagy készpénzben forrást kapni a mindennapos beszerzéseire – jelezte egy másik témáról. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetről elmondta: a tankkönyvkiadás a Kellohoz kerülne, a tankönyvkutatás pedig az egyetemekhez.

Nyáron megszűnik a Klik – jövő szeptemberre felállhat az új rendszer! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=620183

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 22.

Default thumbnail
Előző sztori

Vádat emeltek egy szerb kokaincsempész ellen

Default thumbnail
Következő sztori

MNB: egyre többen vesznek fel lakáshitelt

Legutóbbi hasonló cikkek