Közélet

Nem fog reagálni a bérlők petíciójára a Cserepes sori piac igazgatója

Nem fog reagálni a bérlők petíciójára a Cserepes sori piac igazgatója

2016. március 23., szerda
Nem fog reagálni a bérlők petíciójára a Cserepes sori piac igazgatója
cserepes_sor_piac46_gs

Több tucat árussal szemben azt állítja a Cserepes sori piacot igazgató Rácz Attila, hogy a petíciót megfogalmazó bérlők nem keresték őt, csak a sajtón keresztül üzennek neki. Közölte, hogy mindenkivel kész tárgyalni, de egyéni alkudozásokba nem bocsátkozik.

„A bérlők valamennyi kérésére szívesen válaszolok, de az egyéni alkudozást továbbra sem tűröm, nem tartom sem törvényesnek, sem etikusnak. A piacon egységes rendnek kell lenni, ez az együttműködés alapfeltétele” – válaszolt

Rácz Attila

, a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezető igazgatója arra kérdésünkre, fog-e reagálni érdemben a bérlők petíciójára, amit az egy hete tartott

demonstráción

ismertettek az árusok. Rácz azt közölte, hogy hozzá igenis be lehet jutni, de állítása szerint az aláírásgyűjtést kezdeményező, és a kereskedők által megválasztott háromfős bizottság tagja, Hamza János nem kereste őt, a kollégáin keresztül sem üzent neki, a demonstrációról pedig a rendőrségtől kapott tájékoztatásból értesült. A petíciót nem tekintette megkeresésnek az ügyvezető, arról tájékoztatott, hogy az elmúlt egy hétben sem keresték, csak a sajtón keresztül üzennek neki az érintettek. Múlt hét szerdán több mint százan gyűltek össze, nem nyitottak ki a büfék, az árusok nem pakoltak ki az asztalokra, így tiltakozva az április elsejétől érvényes új díjszabás ellen.

A piacon számtalan helyen lehet csatlakozni petíciójukhoz

, eddig mintegy

3500 aláírást gyűjtöttek

. A bérlők úgy foglaltak állást, hogy nem fogadják el az új, áremeléssel, illetve áfával is terhelt díjszabást, és leszögezték, hogy nem kötnek új szerződést a vitás helyzet rendezéséig. Kifogásolták többek között azt is, hogy nem tudtak érdemben tárgyalni az ügyvezetővel, hanem egyszerűen kiosztottak nekik egy papírt, amin

az április elsejétől érvényes díjszabási rendszert

ismertették velük. Nem értettek egyet azzal, hogy szektorokra osztják a piacot, vagyis a forgalmasabb helyekért többet kell fizetniük. Ezzel kapcsolatban Rácz Attila közölte, más piacokon is bevett szokás forgalom szerint több részre, vagyis szektorra osztani a piacot, így például a Mars téren is. Hozzátette, szombatonként korábban is többet kellett fizetni, ez nem változik.

Januártól van új igazgató a piac élén

Rácz Attilát nem sokkal azután, hogy a 2014-es önkormányzati választáson a baloldal választási győzelmet aratott, a Szegedi Vásár és Piac Kft. igazgatóhelyettesének nevezték ki, míg a Cserepes sori piac élére 2016 januárjában. 2002 óta a Magyar Szocialista Párt tagja, és az MSZP Központi Pénzügyi Ellenőrző Bizottságának, azaz a párt gazdálkodását, a pártvagyon kezelését, a szervezetek gazdálkodásának szabályszerűségét ellenőrző testületnek is tagja.

Az új díjszabás egyik kifogásolt passzusa a bérlők részéről az áfa bevezetése. A nyugtán is szereplő szöveg szerint a terület bérbeadása, üzemeltetése áfamentes volt eddig, ezzel kapcsolatban az ügyvezető azt írta a SZEGEDma.hu kérdésére, az ország számos piacát megvizsgálta, és mindenütt fizetnek áfát. „Lehetetlen, hogy egy többségi önkormányzati tulajdonban lévő cég ne legyen áfás. Ez a hatékony, racionális gazdálkodás feltétele” – vélekedett Rácz hozzátéve, hogy a pavilont bérlők kétharmada vissza tudja igényelni a 27%-os áfát a fizetendő díjból. A jelenlegi rendszerrel kapcsolatban Rácznak az a kifogása, hogy a díjak jelentős része nem is volt rögzítve abban, és elfogadhatatlannak tartja azt a mondatot, mely szerint „a bérleti díjak adott esetben alku tárgyát képezhetik”. Úgy értékelte, nem fordulhat elő, hogy az ügyvezető döntésén múljon, hogy egyes bérlők kivételezett helyzetben legyenek másokkal szemben. Több helyen azt nyilatkozta az igazgató, hogy az új árszabás fog igazságos helyzetet teremteni, és hogy többen csak kereskedőtársaik elmondása alapján hitték azt, hogy többet kell fizetniük. Az egymásnak ellentmondó kijelentések helyett itt vannak az ismert számok: a jelenleg érvényes díjszabás szerint a pavilonok bruttó bérleti díja havonta négyzetméterenként 2500 forint, plusz bruttó 200 forintot számoltak fel négyzetméterenként parkolóhely megváltásra. A fizetendő összegbe egyébként beépült a WC-használati díj, illetve a helypénzbe is beépítették azt. Április elsejétől immár a három meghatározott szektor szerint kell fizetni, 3228, 3071, illetve 2913 forintot plusz az áfát négyzetméterenként.

Több tucat árussal szemben azt állítja a Cserepes sori piac igazgatója, hogy a petíciót megfogalmazó bérlők nem keresték őt.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=620548

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 23.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.