Közélet

Mohamed prófétát sértő "nyelvbotlása" miatt menesztettek egy egyiptomi minisztert

Mohamed prófétát sértő "nyelvbotlása" miatt menesztettek egy egyiptomi minisztert

2016. március 13., vasárnap
Mohamed prófétát sértő "nyelvbotlása" miatt menesztettek egy egyiptomi minisztert

Mohamed prófétát sértő "nyelvbotlása" miatt vasárnap felmentették hivatalából az egyiptomi igazságügyi minisztert, Ahmed ez-Zendet - jelentette a CBC Extra egyiptomi hírtévé a kormányszóvivőre hivatkozva.

Ezzel megerősítették azon korábban kiszivárgott híreket, amelyek szerint

Seríf Iszmáíl

miniszterelnök lemondásra szólította fel

Zendet

, a tárcavezető által kiváltott közfelháborodásra reagálva. Dühödt bírálatok lavinája zúdult az igazságügyi miniszterre egy szombati tévéműsor után, amelyben arra a kérdésre, hogy rács mögé záratná-e az őt, vagy családját becsmérlő újságírókat, kijelentette, ilyen esetben bárkit bebörtönözne, "még, ha magáról a prófétáról lenne is szó, Allah áldása és békéje legyen vele!" Ez utóbbi formulát a vallási előírások szerint a muzulmánok csak Mohamed nevéhez fűzik hozzá, így nem fért kétség ahhoz, hogy a heves kirohanásairól elhíresült tárcavezető melyik prófétára gondolhatott. Zend a jelek szerint már válasza közben érezhette, hogy ezúttal messze ment, és rögtön azután "a mindenható Isten bocsánatáért" esedezett, és később számos interjúban hangsúlyozta, hogy "nyelvbotlás" történt. Bűnbánata ellenére mind a sajtó, mind pedig a közösségi oldalak muzulmánok dühös felszólalásaival teltek meg, a szunnita világ szellemi központjának számító al-Azhar mecset és egyetem pedig vasárnap egy közleményt adott ki, amelyben a közszereplőket arra szólította fel, hogy tartózkodjanak a prófétát sértő, istenkáromlásnak minősülő kifejezésektől. A keményvonalas - most már csak volt - igazságügyi miniszter utoljára januárban váltott ki nemzetközi szintű felháborodást egy televíziós szereplésével, amelynek közepette kijelentette, hogy tömeges öldöklést szeretne látni az iszlamista ellenzék soraiban. A 2013-ban elmozdított elnök,

Mohamed Murszi

mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista szervezetről szólva azt mondta: "Esküszöm a mindenható istenre, hogy a szívemben tomboló tűz addig nem alszik el, amíg (a terrorellenes harcot folytató biztonsági erők) minden egyes vértanújáért cserébe a Muzulmán Testvériség 10 ezer tagját meg nem ölik".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.