Közélet

Merkel: az illegális migráció korlátozása kizárólag Törökországgal együttműködve lehetséges

Merkel: az illegális migráció korlátozása kizárólag Törökországgal együttműködve lehetséges

2016. március 7., hétfő
Merkel: az illegális migráció korlátozása kizárólag Törökországgal együttműködve lehetséges

Az Európai Unió külső határainak védelme és az illegális migráció korlátozása kizárólag Törökországgal együttműködve lehetséges - közölte Angela Merkel az uniós és török vezetők hétfői brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozója előtt.

A német kancellár ugyanakkor kijelentette, hogy ellenzi az úgynevezett nyugat-balkáni migrációs útvonal lezárását.

Angela Merkel

a "legfontosabb csúcstalálkozók egyikének" nevezte a mai tanácskozást, és kijelentette, az EU és Törökország közötti egyezmény kulcsfontosságú a migrációs válság megoldásában. A kancellár hozzátette, nehéz tárgyalásokra számít, mindazonáltal reméli, hogy sikerül megállapodásra jutni.

Ahmet Davutoglu

török miniszterelnök azt mondta újságírók előtt, hogy együtt sikerülni fog megoldani a migrációs válság támasztotta kihívásokat. A hivatalosan munkaebédnek nevezett találkozóra érkezve Davutoglu hangsúlyozta: az, hogy három hónapon belül már a második EU-török csúcstalálkozót tartják Brüsszelben, jól mutatja, hogy mennyire nélkülözhetetlen partnerei egymásnak Törökország és az Európai Unió. Davutoglu vasárnap négyoldalú megbeszélést folytatott Angela Merkellel,

Mark Ruttével

, az unió soros elnöki tisztét jelenleg betöltő Hollandia kormányfőjével és

Jean-Claude Junckerrel

, az Európai Bizottsági elnökével. Az állítólag hajnali 3 óráig tartó találkozót a török miniszterelnök rendkívül hasznosnak minősítette. Ahmet Davutoglu kijelentette: bízik abban, hogy a hétfői csúcstalálkozó fordulópontot jelent majd az EU és Törökország viszonyában. "Törökország kész együtt dolgozni az EU-val, Törökország kész az EU tagja lenni" - mondta.

Werner Faymann

osztrák kancellár kiemelte, hogy a menekültválságot Törökország segítsége nélkül is meg kellene tudni oldani. Kifejtette, világossá kell tenni az embercsempészek számára, hogy nem vezet nyílt út Nyugat-Európába, "ez az útvonal lezárult".

David Cameron

brit miniszterelnök elmondta, bár országát nem érinti az Európába irányuló menekültáradat, fontos segíteni a kontinens külső határainak védelmében. Eközben

Stefan Löfven

svéd kormányfő azon meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Uniónak több támogatást kellene nyújtania Görögországnak a menekültválság kezeléséhez.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.