Médiatanács: felmérés a televíziós műsorszponzorációról

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A múlt év második felében több mint ezer cég jelent meg televíziós műsor támogatójaként a magyar médiában, négyötödük azonban csupán egyetlen adón – áll a hazai műsorszponzorációról készített médiahatósági felmérésben.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összegzés szerint ez idő alatt a több mint 87 ezer támogatói üzenetet 547-féle műsorban, a folyamatosan monitorozott RTL Klubon, a TV2-n, a Duna Televízión, valamint az – egy-egy hónap erejéig feltérképezett – ATV-n, a Life Networkön, az m4-en, a sport1-en, a Viasat3-on és a Viva televízión mutatták be.

A szpotok aránya az összműsoridőhöz képest egy százalék körül alakul, az arány évről évre lassú emelkedést mutat. A legtöbb üzenetet a TV2 időjárás-jelentése vonzotta (10 636 darabot), a legtöbbször feltűnő szpot a HUF-BAU építőpontokat népszerűsítette (1403 alkalommal).

A céges összesítésben a pálmát a Magyar Telekom Nyrt. vitte el, amely nyolcféle üzenetet közölt összesen 3271 alkalommal, 5 óra 3 perc összidővel. A legtöbbet költő szektor a szolgáltatás volt, amelynek sikerét a vendéglátóhelyek által felajánlott voucherek és kulturális eseményekre szóló nyereményjegy-felajánlások alapozták meg. A szponzori kommunikáció többsége – 69 százaléka – minimalista: csupán a céglogót vagy -nevet jeleníti meg egy-egy álló inzerten – írják.

A teljes tanulmány a www.nmhh.hu oldalon olvasható.

Előző sztori

Lázár: 27 ezer hektár állami földet értékesítettek március óta az árveréseken

Következő sztori

Asztalitenisz: országos harmadik lett az ATSK serdülő csapata