Közélet

Magyarországra látogat a lengyel államfő

Magyarországra látogat a lengyel államfő

2016. március 16., szerda
Magyarországra látogat a lengyel államfő

A magyar-lengyel barátság napja, március 23-a alkalmából hivatalos látogatást tesz Magyarországon a héten Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán az MTI-vel.

Andrzej Duda

, akit útjára elkísér felesége,

Agata Kornhauser-Duda

, csütörtök este érkezik Budapestre. Vendéglátójával,

Áder János

köztársasági elnökkel pénteken folytat megbeszélést. A két elnök pénteken részt vesz a Buda-Pest és Krakkó című kiállítás megnyitóján. Szombaton a lengyel vendég és magyar kollégája ünnepi misén vesz részt a Szent István-bazilikában, Andrzej Duda megkoszorúzza a Hősök emlékkövét, majd a két államfő beszédet mond a magyar-lengyel barátság napja alkalmából rendezendő ünnepi programon a Pesti Vigadóban. A tavaly augusztusban hivatalba lépett Andrzej Duda látogatása befejező napján találkozik

Kövér Lászlóval

, az Országgyűlés elnökével is. Március 23-át a magyar és a lengyel parlament 2007-ben kölcsönösen a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. Azóta ezt a napot évente megünneplik, felváltva a két országban. Tavaly Katowicében ünnepelték a magyar-lengyel barátság napját, Áder János és felesége,

Herczegh Anita

március 20-án és 21-én

Bronislaw Komorowski

lengyel államfő és felesége,

Anna Komorowska

társaságában vett részt a rendezvényeken. A magyar és a lengyel elnök 21-én ünnepélyesen felavatta

Henryk Slawik

és idősebb

Antall József

, a második világháború idején Magyarországon több ezer embert megmentő lengyel és magyar politikus közös emlékművét. Áder János a Katowice mellett Murckiban megkoszorúzta a második világháború végén szovjet katonák által a környéken kivégzett 29 magyar katona síremlékét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.