Labdarúgás: az Ajka ellen pontosítana előadásán a Szeged-Grosics

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szeged_2011_ajka51_gs

Egy hete megszerezte az első tavaszi pontját a Szeged 2011-Grosics Akadémia, Germán Tamásékra szombaton pedig egy újabb, kiesés ellen küzdő együttes vár a gyulai akadémián centerpályáján.

Megtörte tavaszi rossz kezdését a Szeged 2011-Grosics Akadémia az elmúlt hétvégén a Soroksár ellen: ha az őszi utolsó fordulót is beleszámítjuk, akkor négy vereséggel zárult bajnokit követően szerzett pontot a sereghajtó otthonában Klausz László együttese. Szombaton újabb, a tabella alsó részében helyezkedő csapat ellen gyűjtené tovább pontjait a gárda, a huszadik fordulóban az Ajka látogat a gyulai Grosics Akadémiára. A Soroksárhoz hasonlóan az ajkaiak is vezetőedzőt cseréltek a téli szünetben, az ideiglenes mestert, Jákli Pétert Székely Tibor váltotta az ajkai kispadon, míg a telet csupán a 14. helyen töltő klub az őszi szezont követően alaposan kicserélte játékoskeretét, hiszen kilenc labdarúgó érkezett a csapathoz, ahonnan nyolcan távoztak is. Az Ajkában szerepel már tavasszal a korábban a Dunaújvárost erősítő négyes, Petneházi Márk, Melczer Vilmos, Csehi Tamás és Czár Richárd, de mellettük a ZTE-ből Fodor Marcellt és Szöllősi Ferencet is megszerezték. Ezzel együtt ugyanakkor az Ajka tavasza „még nem indult el”: a zöld-fehér együttes négy meccsén csak egy pontot szerzett a Szolnok elleni hazai döntetlen alkalmával, míg egyaránt kikapott a Gyirmót, a Csákvár és a Sopron vendégeként is. Egyébként sem jellemző a Veszprém megyeiekre idén, hogy idegenben pontot szereznének: az ebben a szezonban otthonától távol lejátszott nyolc mérkőzésen még nem tudott győzni, csupán két pontot tud felmutatni idegenből az Ajka ; ugyanakkor a Szeged-Grosicsnak bőven van miért visszavágnia szombaton, hiszen a két csapat egymás ellen vívott őszi bajnokiján Thomas Sowunmi mesterhármasával 5-0-ra nyert az Ajka. A két csapat egymás elleni meccseire ugyanakkor nem jellemző a sok gól: a legutóbbi négy összecsapásukból hármon is csupán egy gól esett – ugyanakkor a Magyar Kupában már sikerült borsot törnie ellenfele orra alá a szegedieknek, hiszen a Magyar Kupában a Szeged-Grosics lépett tovább. „Nagyon jól zajlott a heti felkészülés, úgy érzem, hogy a Soroksár ellen mutatott játékból tudunk építkezni, még akkor is, ha az első félidőben kimértebben játszottunk, vártuk a lehetőségeket. A második félidőben jobbak voltunk, a csapatom elkezdett kijönni ebből a gödörből, amibe került, de a helyzetkihasználással továbbra is problémánk volt, viszont biztos vagyok benne, hogy az Ajka ellen már a régi csapatot fogjuk a pályán látni” – mondta el portálunknak a szombati meccsel kapcsolatban Klausz László, a Szeged 2011-Grosics Akadémia vezetőedzője.

Online

Szombaton 15 órától folyamatosan frissülő, élő szöveges közvetítést adunk a Szeged 2011-Grosics Akadémia-FC Ajka NB II-es bajnokiról. Szurkoljon velünk kedvenceinek!

Korábban a Szeged-Grosics trénere kitért rá: ahhoz, hogy eredményesek tudjanak lenni a folytatásban, főképp mentálisan kell fejlődnie a keret tagjainak, ezt pedig ismét kiemelte a legutóbbi bajnokit követően, hogy csapata képes volt váltani mérkőzés közben. Ha már a mentális tényezők: Szabó Péterék számára azért is lehet fontos az Ajka elleni bajnoki, mivel ezt követően két hetes szünet következik a másodosztályban, így legközelebb majd csak április másodikán rendeznek bajnoki fordulót az NB II-ben. „Ilyen téren nem lehet fejlődni egy hét alatt, de kezdik megérteni a játékosaim, hogy hogyan kell hozzáállni mentálisan egy mérkőzéshez, ezt a soroksári találkozó is bizonyítja. Attól függetlenül, hogy megvoltak a lehetőségeink az első félidőben, de mégsem azt a csapatot láttuk a pályán, mint ami a második félidőben játszott. Ezen kell még javítanunk a jövőben. Itt nem arról van szó, hogy ők nem akarnának, csak ennek látszatja is kell, hogy legyen. Nem elég, ha azt mondom, hogy én akartam ezt csinálni mester, de nem jött össze, ezt meg is kell csinálni. Ahogy a színházban is a színész hiába mondja, hogy tudja a szöveget, de ha az előadáson nem tudja azt elmondani, akkor mégsem szerepelt jól” – összegzett Klausz László.

A Szeged 2011-Grosics Akadémiába visszatérhet a Soroksáron eltiltását letöltő Samuel Obot, e mellett további jó hír, hogy a kisebb problémával küzdő Király Patrik elvégezte a heti edzésmunkát, így rá már számíthat Klausz László, akinek dolgát ezúttal eltiltás nem nehezíti – egyedül Andrei Coroian bajlódik sérüléssel a csapatból.

Így játszottak a csapatok legutóbb

Soroksár SC – Szeged 2011-Grosics Akadémia 1-1 (1-0)
Soroksár, Haraszti úti sporttelep, 300 néző. Vezette: Nagy Róbert •(Márkus Tamás, Szvetnyik Bence).Soroksár: Holczer – Fülöp, Gyepes, Gengeliczki, Gohér, Sándor, Peszmeg, Mihály (Kákonyi 71′), Pál, Huszák (Papp 59′), Csilus (Gárdos 83′). Vezetőedző: Lucsánszky Tamás.
Szeged: Szántai – Áchim, Tóth, Farkas, Zabari, Szabó, Berde (Zelenyánszki – a szünetben), Oláh, Hegedűs (Pászka 83′), Germán, Andorka (Zádori – a szünetben). Vezetőedző: Klausz László.
Gólszerzők: Mihály (43′), ill. Tóth (74′).
Sárga lap: Gyepes (34′), ill. Berde (24′), Oláh (28′) Zabari (77′).

Gyirmót FC Győr–FC Ajka 3–1 (2–1)
Győr-Gyirmót, 600 néző. Vezette: Radványi Ádám (Vígh-Taksonyi Gergő, Máyer Gábor)
Gyirmót: Sebők Zs. – Bori, Lázár P., Balogh B., Völgyi, Kiss M., Horváth A., Beliczky, Simon András (Tóth N., 86’), Madarász (Gyurján, 62’), Simon Attila (Paku, 69’). Vezetőedző: Bene Ferenc
Ajka: Gőcze – Pál D., Kovács G., Fodor M., Zámbó, Horváth A., Petneházi (Sowunmi, 79’), Stieber A., Melczer (Szőllősi F., 70’), Csehi T. (Major N., 79’), Sóron. Vezetőedző: Székely Tibor
Gólszerző: Balogh B. (19’), Simon Attila (23’), Tóth N. (89’) ill.Csehi (11’).

Emlékeztetőül a két csapat legutóbbi mérkőzésén: (2015. augusztus 29.)

FC Ajka – Szeged 2011-Grosics Akadémia 5-0 (1-0)
Ajka, 400 néző. Vezette: Molnár Attila (Horváth Zoltán, Becséri Gergely).
Ajka: Gőcze – Kovács G., Pákai, Császár, Zsirai, Horváth, Gunther, Major (Olasz 79′), Lattenstein (Pavlitzky 74′), Kovács D. (Besztercei 68′), Sowunmi. Vezetőedző: Jákli Péter.
Szeged: Szántai – Szabó, Balogh, Farkas, Mészáros, Berde, Veselinov (Andorka 52′), Oláh G. (Pászka 74′), Király, Hegedűs, Oláh L. (Germán 52′). Vezetőedző: Klausz László.
Gólszerzők: Sowunmi (10′, 51′, 77′), Lattenstein (60′), Olasz (89′).
Sárga lap: Horváth (4′), Pákai (23′), Lattenstein (39′), ill. Király (22′), Veselinov (48′).

Ami a történelmet illeti

Az ember elsőre azt hinné, a nyugat-dunántúli Ajkával szegedi focicsapat – csakúgy, mint a Gyirmóttal vagy éppen a Csákvárral – a legutóbbi NB II-es bajnokságig még sohasem találkozott a múltban… Holott ez nem így van, igaz, jó pár évet, évtizedet vissza kellett lapoznunk az immár 117 éves szegedi futballhistóriában, mire találtunk Ajka-Szeged másodosztályú bajnoki mérkőzést… – írja népszerű honlapján Vitos György, a szegedi futball krónikása.

Közel három évtizede már ennek, amikor Szeged mindenkori legjobb csapata éppen nem az NB I-ben tartózkodott (ez idáig az élvonalban több, mint 50 idényt mondhatnak magukénak a Tisza-partiak!), s az Ajka pedig a 3., 4. vonalból felküzdötte magát az egycsoportos NB II-be…

Az 1987-88. évi NB II-es bajnokságról van szó, ahol az akkortájt még Szeged SC néven játszó alakulat a 3. helyet szerezte meg a Veszprém és a Dunaújváros mögött (ezáltal éppen nem jutott vissza az NB I-be…), míg a vendégek Ajkai Hungalu SC néven a 18. helyen zártak a 20 csapatos bajnokságban, s ezzel kiestek…

A sporttörténeti értékű legelső Ajka-Szeged SC találkozót a dunántúli kisvárosban játszották és 1987. október 25-én a Pataki Tamás által irányított vendégek két gólt is szereztek idegenben, ám az eredmény mégiscsak 1-1 lett, miután az egykori szegedi gólzsák, Deák Ferenc, a népszerű “Deka” szemfüles találatát követően a mérkőzés vége előtt nem sokkal egy belőtt labda Kántor Ferencről a jobb alsó sarokba vágódott, s ezzel a szerencsétlen öngóllal egyenlítettek a hazaiak…

Az 1988. március 27-i szegedi visszavágót a Felső Tisza-parti stadionban játszották és 4000 néző előtt (akkoriban ez bizony, “mini-létszámnak” számított…) a hazai kék-feketék Varga István, dr. Kovács Gábor és az akkori állandó “lesipuskásunk”, Deák Ferenc góljaival simán 3-0-ra megverték a kiesés ellen harcoló ajkaiakat!

Több, mint 26 évvel később következett a 3. Szeged-Ajka NB II-es mérkőzés, ezúttal 2014 októberében a gyulai Grosics Akadémián és ez az eredmény már mindenki előtt ismert…

A Nyilas Elek által irányított kék-feketék rutinos csatáruk, az idén Budafokra eligazolt Oláh Lóránt góljával szerezték meg a három bajnoki pontot az ajkaiak ellen.

S ezek után – 2015 tavaszán – a bennmaradásért harcoló hazaiak megszerezték legelső “történelmi” sikerüket a Szegeddel szemben úgy, hogy Nyilas Elek játékosai közül kettőt is kiállított Böcskei Balázs játékvezető… A három pontot jelentő gólt egyébként az egykori válogatott csatár, Thomas Sowunmi szerezte, de mielőtt kiegyenlítettek volna a vendégek, a “derék spori” gyorsan lezavarta Veszelinovot (50.p.), majd Szabó Pétert (52.p.) is a pályáról…

Legutóbb viszont a hazaiak valóságos “mészárlást rendeztek” a Veszprém megyei városban: 5-0-ra legázolták Klausz László sokkal többre hivatott legénységét, így a szegedi kék-feketéknek szombat délután kettős feladattal kell szembenézniük! Egyrészt – csakúgy, mint az őszi Magyar Kupa-meccsükön – illene “kamatostól” visszavágniuk az ajkai XXL-es zakóért… Másrészt a soroksári pontszerzés csak és kizárólag akkor érne valamit, ha ezúttal végre három pontot szereznének Germán Tamásék!

Vitos György

Az NB II 20. fordulójában

március 19., szombat 15.00 Szeged 2011-Grosics Akadémia-FC Ajka, ZTE FC-Vác FC, Aqvital FC Csákvár-Budaörs. 18.00 Swietelsky-Soproni VSE-Dunaújváros, Szolnoki MÁV FC-Mezőkövesd Zsóry FC, Gyirmót FC Győr-SZTK-Erima, Balmaz Kamilla Gyógyfürdő-BFC Siófok. március 20., vasárnap 15.00 Kisvárda Master Good-Soroksár SC.

A bajnokság állása

# Név MSZ GY D V LG KG GK P
1. Gyirmót FC Győr 19 13 4 2 30 12 18 43
2. ZTE FC 19 11 3 5 34 17 17 36
3. Mezőkövesd Zsóry 19 9 5 5 26 21 5 32
4. Budaörs 19 9 3 7 29 27 2 30
5. Kisvárda 19 8 6 5 37 24 13 30
6. Aqvital FC Csákvár 19 9 2 8 35 35 0 29
7. BFC Siófok 19 8 4 7 24 25 -1 28
8. Soproni VSE 19 8 2 9 28 23 5 26
9. Balmazújváros 19 7 5 7 24 27 -3 26
10. Szeged-Grosics 19 7 3 9 24 30 -6 24
11. Szolnoki MÁV FC 19 6 5 8 24 27 -3 23
12. Dunaújváros 19 5 6 8 25 31 -6 21
13. SZTK-Erima 19 4 8 7 23 35 -12 20
14. Vác FC 19 5 3 11 16 26 -10 18
15. FC Ajka 19 4 5 10 18 31 -13 17
16. Soroksár SC 19 3 8 8 17 23 -6 17

A szünet előtt ismét egy kiesés ellen menekülő csapattal találkozik a Szeged-Grosics.http://szegedma.hu/?p=618839

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 18.

Előző sztori

Kézilabda: a Kiel ellen meccsel a negyeddöntőért a MOL-Pick Szeged

Következő sztori

Szegedi drónosok: szabálytalanul reptették gépüket a 444.hu újságírói + FOTÓK, VIDEÓ