Sport

Labdarúgás: mentálisan kell előrelépnie tavasszal a Szeged-Grosicsnak

Labdarúgás: mentálisan kell előrelépnie tavasszal a Szeged-Grosicsnak

2015. december 17., csütörtök
Labdarúgás: mentálisan kell előrelépnie tavasszal a Szeged-Grosicsnak
szeged_2011_felkeszules19_gs_klausz

A negyedik helyen zárta az NB II őszi küzdelmeit a Szeged 2011-Grosics Akadémia: a csapat 15 mérkőzéséből hetet megnyert, kettőt döntetlenre adott, míg hat alkalommal vesztesen hagyta el a pályát. Az együttes őszi szezonjának értékelésére Klausz László vezetőedzőt kértük fel.

Új vezetőedzővel kezdte meg a 2015/16-os NB II-es bajnokságra való felkészülést a Szeged 2011-Grosics Akadémia,

Nyilas Elek

lemondását követően

a gárda irányítását

Klausz László

vette át

. A tavaly a hetedik helyen végzett gárda ugyan jól kezdte a bajnokságot a toronymagas esélyesnek kikiáltott

Gyirmót elleni 0-0-al

, majd

a Balaton partjáról tért haza három ponttal

, ezt követően azonban két nagy arányú vereséget szenvedett két hét alatt, miután

Kisvárdán 4-0-ra

, majd

Ajkán 5-0-ra kapott ki

. Ezekből a pofonokból azonban fel tudtak állni

Germán Tamásék

, és végül mindössze négy pont választja el a szegedi csapatot a második helyen álló ZTE-től a téli szünet alatt. „Az a két vereség még nagyon a bajnokság elején volt, hullámzó volt a teljesítményünk. Ez is azt igazolja ugyanakkor, hogy a srácok képesek „nagy dolgokat” véghez vinni. Ha a tabellát nézzük, akkor természetesen elégedett lehetek a negyedik hellyel, de nagyon erős és sűrű az NB II-es mezőny, hiszem három-négy ponttal kevesebbel a 10.-12. helyen lennénk, két-három ponttal többel már ott lennénk a dobogós, feljutó pozíciókban. Azt gondolom, egy nagyon jó tavaszi szezont kell produkálnunk ahhoz, hogy ott maradjunk a mezőny elején” – mondta el portálunknak az őszt összegezve Klausz László, a Szeged 2011-Grosics Akadémia vezetőedzője.

szeged_2011_felkeszules27_gs_klausz

A Szeged-Grosics mesterének ez volt az első munkája, amelyet felnőtt együttesnél vállalt, ezt megelőzően a Grosics Labdarúgó Akadémia U17-es csapatát irányította, amellyel elnyerte az NB II Délkeleti csoport bajnoki címét. Az első felnőtteknél töltött fél évét követően Klausz László kifejtette: hellyel-közzel sikerült megvalósítani előzetesen elképzelt terveit. „Megmondom őszintén, az ember bár kitűz önmagának bizonyos célokat a lelke mélyén, de mindig a következő meccsekre koncentráltam, hogy azokat hozzuk, és így adódott össze a féléves munka. A bajnokságot jól kezdtük, egy feljutásra esélyes csapat ellen játszottunk egy 0-0-t, majd a Siófok ellen nyerni tudtunk idegenben, utána pedig jött a két nagy pofon, ami lehetséges, hogy jót tett a csapatnak és nekem is, mivel ez által még több munkát fektettem a csapatba. Azt gondolom, okoztunk meglepetéseket is a folytatásban, negatív és pozitív értelemben is” – értékelte a Szeged-Grosicsnál eltöltött első fél évét Klausz László. A szezon elején mutatott agresszív letámadásra épülő játékán változtatnia kellett Klausz Lászlónak az ősz folyamán a két vereséget követően, a mesternek pedig sikerült is átformálnia csapatát a kezdeti állapothoz képest. „Ha mondhatom így, én is a legnagyobb sikeremnek azt érzem, hogy sikerült a fiúkkal több játékrendszert is begyakoroltatni, így mérkőzésben közben is tudunk váltani. Gondolok itt akár a Dunaújváros elleni meccsre, ahol 3-5-2-ben kezdtünk, majd váltottunk 4-2-3-1-re, de játszottunk még egy másik rendszerben is. Ezt a játékosoknak sikerült a játékosoknak úgy elsajátítaniuk, hogy ez által stabilabb lett a csapatunk az említett két vereség után” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a Szeged-Grosics vezetőedzője.

Koncentrációban kell fejlődniük

Az esetleges téli keretbeli változtatásokkal kapcsolatban Klausz László úgy fogalmazott: az ember természetesen kutat mindig, hogy hátha talál valahol egy csiszolatlan gyémántot, de érez a fiúkban annyit, hogy versenyképesek legyenek a folytatásban is, amennyiben egy kicsit akaratban és motivációban fejlődni tudnak a szezon második felére. „Az bebizonyosodott, hogy az NB II-ben nincs taktikai és technikai hátrányunk, ha egy pici pluszt tudnánk még fejlődni fejben, kicsit úgy profibbnak lenni, hogy egész héten már a mérkőzésre tudjunk koncentrálni, akkor szerintem akár tovább is menetelhetnénk, akár kicsit feljebb is léphetünk” – tette hozzá a szegediek mestere. Az idei szezonban indult el a Szeged 2011-Grosics Akadémia második együttese: a Csongrád megyei I. osztályban szereplő gárdában rendre szerepet kaptak az első csapat keretéhez tartozó fiatalok, valamint azok a játékosok, akik nem kaptak lehetőséget az NB II-es gárdánál. „A második csapatban

Popovics Palival

megfelelő módon dolgoznak a fiatalok, amikor felkerültek hozzánk, akkor is jól teljesítettek, volt olyan, aki úgy játszott a Debrecen ellen, hogy nem is edzett velünk. Fizikai hátrányt, különbséget nem láttam, jól felkészítve érkeztek hozzánk. Kicsit nehéz ez a téma, mert például a Debrecen elleni meccs az egy olyan meccs volt, ahol foggal-körömmel védekeztünk, még a fiataloknak azért ahhoz hozzá kell szokniuk, hogy milyen az, amikor építeni kell a játékot, ebben van egy kis hátrányuk. Ugyanakkor örömtelinek tartom, hogy vannak ilyen fiatal játékosaink, akiket be tudunk építeni, hiszen a lényege ez lenne az akadémiának, hogy innen kerüljenek ki olyan fiatalok, akik később be tudjanak kerülni a csapatba. Ezt erősíti

Hegedűs Martin

és

Zabari Dávid

példája is, de tervezem, hogy két-három fiatal játékos most a felnőtt kerettel fog készülni a télen, mint például

Zádori Krisztián

” – tért ki a fiatal játékosok helyzetére Klausz László. A keret tagjai pihenőt kaptak az utolsó, Csákvár elleni bajnokit követően, a tavaszi szezonra való felkészülés pedig január negyedikén kezdődik, amit színesít majd egy törökországi edzőtábor is. „Mindenképpen pozitív az, hogy egy jó környezetben, jó csapatokkal tudunk edzőmeccseket játszani. Kicsit az időpont elcsúszott, jobb lett volna egy kicsit később menni, hiszen a negyedikei kezdés után tizenhetedikén megyünk Törökországba, utána pedig még lesz három hetünk, remélhetőleg az időjárás sem nehezíti meg a dolgunkat” – tekintett a közeljövőben rájuk váró munkára a Szeged 2011-Grosics Akadémia vezetőedzője.

A negyedik helyen pihenő Szeged-Grosics őszét összegeztük Klausz Lászlóval.http://szegedma.hu/?p=596953

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.