Emléktábla kerülhet az 1956-os szegedi rádió egykori épületére

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kulturalis_bizottsag002kf

Az Élhető Szegedért Egyesület kezdeményezését Haág Zalán, a KDNP képviselője karolta fel. A baloldal is örült a jobboldali kezdeményezésnek a kulturális bizottság ülésén.

1956. október 26. és november 6. között működött a Széchenyi Rádió Szeged, amely a belvárosi MÁV Igazgatóság épületéből sugározta a forradalom szolgálatában műsorát. Az adást készítő csapatból már csak egyedül Pálházi Ernő, az Élhető Szegedért Egyesület tagja van életben. A Péter Szilveszter által vezetett szervezet ezért is állt a kezdeményezés élére, s kívánja felavatni a forradalom 60. évfordulója alkalmából a rádió emléktábláját. Haág Zalán, a szegedi kereszténydemokraták frakcióvezetője beadványában hangsúlyozta, csupán azt kéri az egyesület, hogy támogassa állásfoglalásával a bizottság kérelmüket, anyagi segítséget nem várnak a város önkormányzatától. A 61-szer 21 centiméteres emléktábla kihelyezését a MÁV és a járási hivatal is elfogadta.

“Mindenki számára közismert, hogy Szeged volt az a város, ahonnan a forradalom szikrája kipattant, 1956. október 16-án a bölcsészettudományi karon alakult meg az első, alulról szerveződő demokratikus szervezet, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, amely először fogalmazta meg a forradalmárok által később zászlóra tűzött követeléseket” – Haág Zalán szerint azonban a forradalom kevésbé ismert eseményeire is figyelni kell. Ez utóbbit szándékot erősíti véleménye szerint az Élhető Szegedért Egyesület kezdeményezése, amelynek keretében a Széchenyi Rádió Szeged emléktábláját avatná fel. Rámutatott, az egykor még Kassán is hallgatható adó táblába egyfajta emlékhelye lehetne a magyar sajtószabadság egy epizódjának.

“Az egyesület sokat gondolkodott azon, hogyan tudna méltóképpen megemlékezni a forradalom 60. évfordulójára. Akkor jöttünk rá, hogy mindenhol az országos eseményeket sorolják, s a helyben zajlottakkal alig törődnek. Így fedeztük fel, hogy létezett egy rádióadó, amelyről kevesen tudnak, ez a Széchenyi Rádió Szeged, melyet négy-öt ember működtetett, de már csak egyikük él” – mondta Péter Szilveszter, a kezdeményező egyesület elnöke.

Révész Mihály volt MSZP-s képviselő megjegyezte, sokat beszéltek a rádióról a megszűnését követően, egészen a Magyar Rádió körzeti stúdiójának létrejöttéig vártak egy saját adóra, így különösen örül az emléktáblának. Válaszul Péter Szilveszter, aki a Fidesz színeiben volt városatya korábban, a baloldali politikust hívta meg elsőként az avatóra. Az első napirendi pontot végül hasonló egyetértésben szavazták meg a bizottság jelenlévő tagjai.

Meghirdetik hamarosan az ifjúsági támogatási keretet, amelyből táborozásokra, rendezvényekre, hagyományok ápolására, közösségi terek fejlesztésére, (egyenként maximum bruttó százezer forint áron) tárgyi eszköz beszerzés céljára osztanak szét pénzt. 50 és 400 ezer forint közötti összegeket kaphatnak a pályázók a kulturális támogatási keretből, ha a közgyűlés is támogatja az előterjesztést. A pénzből többek között kulturális, civil, vagy közművelődési szervezetek kaphatnak, támogathatnak Szeged múltjával, jelenével foglalkozó folyóiratokat, monográfiákat, helytörténeti munkákat. Maximum félmillió forint, de minimum ötvenezer járhat az idegenforgalmi keretből a sikeres pályázóknak. Ebből az alapból a Szegedre irányuló csoportos utazások szervezését, turisták számát növelő rendezvényeket, turisztikai prospektusokat, szórólapokat, honlapokat támogathat az önkormányzat.

Emléktáblát avatnának a Széchenyi Rádió Szegedről a forradalom 60. évfordulója alkalmából – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=620673

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 23.

Előző sztori

Alföldi szegedi rendezése a budapesti Primavera ’16 Fesztiválon

Következő sztori

Szegeden is vitára bocsátotta a DK a Sokak Magyarországa programtervezetét