Kalmár Ferenc Poznanban: Európát vissza kell fordítani a keresztény értékek irányába!

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kozeleti_kavehaz_szomszedsagpolitika004kf

A KDNP politikusa Lengyelországban emelt szót az európai hagyományok védelme mellett. Azt gondolja, az unió alapjait kereszténydemokrata politikusok rakták le, de mai utódaik már a nagy elődök által vallott értékekkel szemben politizálnak.

Kalmár Ferenc, „Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért” felelős miniszteri biztosa, a Kereszténydemokrata Néppárt politikusa a keresztény-konzervatív Lengyel Köztársaság Jobboldala párt kongresszusán járt, amely az Európai Keresztény Politikai Mozgalom tagja. A rendezvényen részt vett az szejm egykori elnöke, jelenleg az Európai Parlament képviselője, Marek Jurek, a populista Kukiz ’15 – Nemzeti Mozgalom vezetője és honatyája, Paweł Kukiz, valamint Kazimierz Michał Ujazdowski, a Jog és Igazságosság Párt országgyűlési képviselője, korábbi kulturális és nemzeti örökség miniszter. Kalmár Ferenc az európai kereszténypolitizálásról tartott beszédet, említette a kereszténység elleni támadásokat.

„Európa mindig akkor tudott kimászni a gödörből, amikor visszatért keresztény gyökereihez. Ez történt a II. világháború után, amikor három kereszténydemokrata politikus Alcide De Gasperi olasz miniszterelnök, Konrad Adenauer nyugat-német kancellár és Robert Schuman francia külügyminiszter letette a mai Európai Unió alapjait” – fejtette ki Poznanban a magyar kereszténydemokrata. Szerinte ma Brüsszel nem az ágakat metszi le a kereszténységről, hanem a gyökereket. Ezt veszélyesnek tartja, mert legyen szó sikeres fejlett, vagy fejlődő államokról – Egyesült Államok, Kína, India – megtalálható valamilyen spirituális háttér. „Ez az, amit Európa elveszített, nem beszél róla, mintha szégyellné, hogy a kereszténység emelte fel a földrészt” – vélekedett.

kozeleti_kavehaz_kalmar_ferenc03_gs

Kereszténység elleni támadásokhoz sorolja az anyaság büszkesége elleni propagandát, a házasság helyett más életformák népszerűsítését, egyes hitelkonstrukciókat, mint a devizahiteleket, szerinte ez utóbbit egy keresztény alapú gazdaság nem engedhetné meg. „Ezekkel kapcsolatban másképpen vélekedik egy kereszténydemokrata és egy liberális politikai formáció, pedig az utóbbi is keresztény alapú, hiszen a Teremtő az embernek szabad akaratot adott. Ez igaz, de akkor már baj van, ha ez a szabadelvű személy elvágja a keresztény gyökereket és a szekularizációt erőlteti. Ma ez zajlik Európában, az európai alkotmányba már bele sem tették a keresztény gyökereket. Pedig az unió három pilléren alapszik, a görög filozófián, a római jogon, a keresztény erkölcsön” – magyarázta.

Az Európa Tanács Európa Díjának átadásakor tartott beszédében a passaui püspök a kánai menyegzővel hasonlította össze a földrész jelenlegi helyzetét. A menyegzőn történt meg Jézus első csodája, a vízből bort csinált. Ma is van vizünk, azaz technológiánk, de az embereknek bor kell. Ehhez kell a transzcendencia a képviselő szerint, amit viszont napjaink embere elutasít. „Beszédemet azzal zártam, hogy igenis össze kell fogni a keresztény értékek népszerűsítése érdekében. Az európai keresztény politizálási mozgalomnak fel kell ébresztenie azt a keresztény hitű tömeget, amely meg tudja változtatni a jelenlegi ’68-as Európa irányvonalát” – fejezte ki reményeit Kalmár Ferenc.

Több lengyel sajtóorgánum is intézett kérdéseket a magyar politikushoz. A kongresszus a brüsszeli csúccsal egy időben zajlott, így az EU Törökországgal kötendő megállapodásáról faggatták. Kalmár válaszában hangsúlyozta, ha döntöttek a hárommilliárd euróról azt el kell fogadni, de figyelni kell arra, hogy miként költik el ezt az összeget a migránsokra. „Arról is érdeklődtek, hogy mit tanácsolok a KDNP tagjaként a lengyel pártnak. Azt javasoltam, merjenek értékalapú közösségeket létrehozni, s ne csak érdekalapúakat!”

Azt gondolja, az unió alapjait kereszténydemokrata politikusok rakták le, de mai utódaik már a nagy elődök által vallott értékekkel szemben politizálnak.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=620348

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 23.

Előző sztori

A Tartuffe-ben a zenekarnak is külön szerepet szántak

Következő sztori

Jégkorong: kimaradtak Bosnyák Márkó ziccerei idén

Legutóbbi hasonló cikkek