Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Szórakozás

Hétvégi programajánló: túra, Bödön, Real Lies búcsúkoncert

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

futas_mozgas_tomegsport

Mozgalmas hétvége várja a szegedieket: tavaszvárás túrával, kézműves programokkal, húsvéti hangolódás a Bödön piac, folytatódnak a Frankofón Filmnapok, valamint búcsúzik a Real Lies együttes.

Közös kincseink az interneten – Közgyűjtemények a virtuális térben címmel hirdette meg a 17. Internet Fiestát az Informatikai és Könyvtári Szövetség. A március 17-24-ig tartó országos rendezvénysorozat idején a Somogyi-könyvtár is érdekes és hasznos programokkal várja az érdeklődőket. Az internet- és digitális kultúra népszerűsítését szolgáló intézmények közkinccsé teszik a világhálón megtalálható online kulturális tartalmakat, érdekes, informatív vagy játékos formában hívják fel a figyelmet a web nyújtotta lehetőségekre. Néhány cím a Somogyi-könyvtár rendezvényeiből: Behálózva – fedezzük fel a világot az internetes térképek segítségével; A tanár neve: youtube – tanulás internetes videókkal; Mozi a könyvtárban – helyi vonatkozású filmek, dokumentumfilmek, filmhíradók a neten. A részletes program és online játék a könyvtár honlapján található. A rendezvénysorozat támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Az Észt hét egyik hagyományos helyszínén, Szegeden válogatást láthat a közönség a tavalyi filmes termés legjavából. A rendezvényeknek a Grand Café ad otthont. A rendezvényről bővebben ITT.

Folytatódik a 6. Frankofón Filmnapok programsorozata a Belvárosi Moziban. A fesztivál idén a friss frankofón filmtermés 10 alkotását hozza el Szegedre. A francia művek mellett számos nemzetközi koprodukció is szerepel a programban.

Szombaton 7:30-tól indul a Szegedi Sport és Fürdők Kft. szabadidős programsorozata Kiskundorozsmáról, az Ács Géza Sportcsarnoktól. A hagyományos dorozsmai Decathlon Sziki teljesítménytúra indítja az egész éven, idén november elejéig átívelő sorozatot. Újdonság, hogy a távokat futva és gyalogosan is lehet teljesíteni. Részletek ITT.

Tavaszköszöntő túra várja a mozogni vágyókat a szegedi Fehér-tónál szombaton 9 órától. A Fehér-tó nemzetközi jelentőségű madár élőhely. Az itt található Korom-sziget ezernyi madár fészkelőhelye. Madárvonuláskor a parti madarak, lúd-és récefélék pihenőhelye. Találkozó a Tisza-völgyi Bemutatóháznál (E5 út; a 158-as km szelvénynél.) Részletek és jelentkezés ITT.

Szombaton 10 órától várja az érdeklődőket a Tájházi Kincskereső Húsvétváró kézműves foglalkozása az Alsóvárosi Tájházban. “A foglalkozáson húsvéti kosarakat, tojásfa díszeket készítünk, tojást festünk kékfestő és metszéses technikával, húsvéti figurákat (bárány, csibe, nyuszi) készítünk szövetből, filcből, kenderből, papírból” – invitálnak a szervezők.

husvet02

Báránysimogató nyílik a Móra Ferenc Múzeumban: szombaton 10-13 óra között tartanak húsvéti játszóházat, ahol egy élő báránnyal barátkozhatnak kicsik és nagyok. Nem marad el a néptánc és a kézműveskedés sem: lógó lábú papírkakast, pillangós gyűrűt és nemezcsibét is készíthetünk a szokásos írókázás mellett. További információk ITT.

Egyszervolt, A három kismalac, Kerge ABC, Babageometria, Szása, a szibériai kistigris – gyermekkönyvek, amelyeknek illusztrációit Nagy Diána grafikus készítette. A művész formavilágát kézműves foglalkozáson ismerhetik meg a kisiskolás gyerekek és szüleik a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában. A szombaton 10:30-kor kezdődik. Tengerben „szökőkutat” fújó kisbálna, kerítésforma vonalak közül kikandikáló mackó, hullámok, körök, háromszögek, s más geometrikus formák – s mindez Nagy Diána Babageometria című könyvében, fekete-fehérben, hogy már egy kisbaba számára is jól látható legyen. A grafikus szakított a gyermekkönyvek megszokott, színes világával, mert a babák látásfejlődését bizonyítottan segíti a kontrasztos ábrák és vonalak ritmikus váltakozása. Szása, a szibériai kistigris története már színes képeken tárul a gyerekek elé. A Vajda Évával közösen összeállított kötet meséje valós eseményre épül: a Veszprémi Állatkert egyik elárvult kistigrisét az egyik gondozó otthonában nevelte föl. A Hánylábú című foglalkoztató-színező „hangyák, lepkék, csigák, bodobácsok és még számos apró erdei-mezei élőlény” világába kalauzolja el az óvodásokat és kisiskolásokat. A Formatervezési Díjjal kitüntetett grafikus a gyermekkönyvek mellett illusztrált már japán-magyar képes szótárt, kikapcsolódásként pedig „lapos szőnyegállatokat, horgolt macigubókat, alvó lényeket” készít. A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet közreműködésével kiírt, Családbarát ország 2015 című pályázat révén valósul meg. Az „…és boldogan élnek, míg meg nem halnak” elnevezésű program célja, hogy alkalmat teremtsen tartalmas családi együttlétekre, szülők és gyerekek lelki egészségének megőrzésére, a család belső harmóniájának erősítésére. A megvalósításban több mint 40 rendezvénnyel vesz részt a szegedi Somogyi-könyvtár központja és fiókhálózata.

Két napos Bödön Piac várja az érdeklődőket a hétvégén kézműves foglalkozással, tojásfestéssel, gyereksarokkal, bohócműsorral, nyuszisimogatóval és számos más programmal. Részletek ITT.

Az IH Rendezvényközpontban, az InDokk – Nemzetközi Esélyteremtési és Ifjúsági Civil Börze keretein belül rendeznek Húsvétra készülő Alkotónapot 12 órától.

Húsvéti készülődésre várják a felnőtteket szombaton 15 és 18 óra között az Alsóvárosi Tájházban. “Készítünk ajtó- és asztali díszeket, virágkosarakat, tojásfa díszeket. Különféle technikákkal festünk tojásokat (pingálás, metszés, karcolás, írókázás).”

Borbély Szilárd: Akár Akárki című előadását mutatja be a Homo Ludens Project és a MASZK Egyesület a Kövér Béla Bábszínházban szombaton 19 órától.

Utoljára ad koncertet a Real Lies zenekar, a banda a Rongy Kocsmában búcsúzik szombat este 20 órától a Vacsora Zsuzsival és az Exit Music zenekar társaságában.

Less Is More koncert várja a közönséget a Jazz Kocsmában 20 órától. “Kortárs jazz és experimentália elektronikával és vibrafonnal. A Budapesten élő angol Oli Mayne zenekara egy kiváló hazai ritmusszekcióval… Oliver Mayne Budapesten élő angol vibrafonos és egy kitűnő hazai ritmusszekció. A zenekar, akik sohasem próbálnak, és stúdióba sem hajlandók menni. Az ő terepük kizárólag az élő koncertfellépés, zenéjük kizárólagosan jelen idejű. (Koncertfelvételeik alapján viszont bátran kijelenthető, hogy zenéjük egyben örökérvényű is.) Kortárs jazz, experimentália, néha egy kis metál, vagy éppen bármi, ami a pillanat hevében a felszínre tör.

Folyamatos kiállítások, programok:

Különleges anyagokból és technikával készült ékszerekből rendeznek bemutatót a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. Szabó Nóra „NOSZA” kézműves ékszerek című kiállításán különféle anyagok újrahasznosításával, dróthajlításos technikával és pirográffal készült ékszereket is láthat a közönség. A kiállítás megtekinthető április 11-ig tekinthető meg.

Müller Miklós (Nicolás Muller) fotóművész szegedi témájú alkotásaiból rendeznek kiállítást a Somogyi-könyvtárban. „Az 1913-ban Orosházán született Müller Miklós 1931 őszén iratkozott be a szegedi egyetem állam- és jogtudományi karára. Ekkoriban született meg benne a tudatos fotózás igénye. Megismerkedett a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának tagjaival, Radnóti Miklóssal, Ortutay Gyulával, Baróti Dezsővel, Tolnay Gáborral, Buday Györggyel. A harmincas évek közepén születtek meg első művészi értékű szociofotói. 1938-ban a háborús légkör, illetve az antiszemitizmus terjedése miatt külföldre utazott. Párizsban egy évet töltött, majd egy riport kapcsán Spanyolországba utazott volna, de csak Portugáliáig jutott el. Innen a marokkói Tangerbe utazott, ezután végleg elszakadt szülőföldjétől. 1947 nyarán barátja, Fernando Vela meghívta Llanesbe, a spanyol tengerpartra. Családjával végleg itt telepedett le, és 2000-ben itt is hunyt el. 1998 március 15-én a 85 éves művész munkássága elismeréséül a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjét kapta.” – írja a stop.hu. A kiállítás ajánlója kiemeli, hogy Müller Miklósnak az első Szegedi Szabadtéri Játékokról készült felvételei művelődéstörténeti szempontból is jelentősek. A tárlat 21 Müller-fotó mellett az idős alkotóról, és spanyolországi otthonáról készült felvételeket is fölvonultat. A fényképgyűjteményt könyvek egészítik ki: olyan köteteket mutatnak be, amelyeket szerzőik (köztük Radnóti Miklós) a fotóművész számára dedikáltak. A kiállítás április 11-ig tekinthető meg.

India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. 1930-ban költözött Indiába a nagykanizsai Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet képzőművész egy látomás hatására. A két nő egész további életét Indiában töltötte: megismerkedtek Mahatma Gandhival, az indiai függetlenségi harc vezetőjével, akiről később portrét is festettek. A lány Indira Gandhi, India miniszterelnöknőjének közeli barátja lett, akit 1984-ben tragikus körülmények között saját testőrei gyilkoltak meg. A szegedi múzeumban a két festőművésznő alkotásait ismerhetik meg most az érdeklődők: a közel negyven festményen csendéletek, tájképek, a buddhizmussal kapcsolatos látomások elevenednek meg. Emellett bemutatják a nagy indiai közéleti személyiségekről, politikusokról készült portréikat, valamint a festőnők használati tárgyait, ékszereit és buddhizmussal kapcsolatos emlékeit is.

erme01

Tapintható kiállítást tekinthet meg a közönség a Móra Ferenc Múzeumban: az Ujj-É című tárlaton érméket foghat kézbe, tapogathat meg bárki a Kultúrpalotában. Egy újszerű kezdeményezés kapcsán jött létre az a tapintható érem-kiállítás, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatnak most be. A közel száz alkotást tartalmazó tárlaton bárki megfoghatja az érméket, sőt! A kiállítás kifejezett célja, hogy a tapintható érmék segítségével közelebb hozza a tárgyakat a látogatókhoz. A tárlaton tizenhét kortárs éremművész alkotásait mutatják be, melyek mindegyike izgalmat rejt magában tapintás szempontjából. Az érméket különleges biztonsági szalaggal látják el, valamint biztonsági kapukkal őrzik, így garantálva épségüket. A technológiai megoldás révén a kiállítás helyszínén a látogató szabadon mozoghat az éremmel, elveheti a teljesen nyitott tárolóból, leülhet, összehasonlíthatja más darabokkal, azaz: „ismerkedhet” vele.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Tovább olvasom

Hírzóna

Egyre több a turista Makón

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyre gyakoribbak a 4-5 napos foglalások.

Tovább olvasom

Hírzóna

Indiánok lepték el a makói Erzsébet-házat

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Máté Roland műsorvezető lesz a táborzáró vendége.

Tovább olvasom

Balhé

Rendszeresen beleürítenek a vásárhelyi strand egyik medencéjébe

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A múlt héten négyszer kellett emiatt leengedni a vizet.

Tovább olvasom

Aktuál