/

Árvízi emléknapot rendeznek Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

tisza_arviziemlekmu01_gs

Több mint ezer cserkészt várnak a szervezők a hétvégén Szegedre, ahol szombaton rendezik meg az Árvízi emléknapot – közölte Pap Zsuzsanna, a program kommunikációs munkatársa az MTI-vel.

A várost romba döntő árvíz évfordulójára számos programmal emlékeznek szombaton a Dóm téren. A szervezők, vagyis a dél-alföldi cserkészek és a szeged-belvárosi plébánia munkatársai délelőtt családi programokkal készülnek. A gyerekeket bábelőadásokkal várják, a kicsit nagyobbak kipróbálhatják az íjászatot, az ügyesebbek pedig kézműveskedhetnek is.

Délután kezdődik az a nagyszabású stratégiai játék, melynek célja Szeged “újjáépítése”. A résztvevők felkeresik a város különböző pontjain kijelölt állomásokat, hogy “nyersanyagokat” gyűjtsenek, majd a Dóm téren lakóházakat, középületeket építsenek, köztük a Fogadalmi templomot is felállítsák.

A várost romba döntő 1879-es árvíz évfordulóján a cserkészek tizenkettedik alkalommal szerveznek megemlékezést. Az ország minden részéről, valamint Vajdaságból, Erdélyből, Felvidékről is érkeznek csapatok és a szervezők remélik, hogy több száz szegedi is ellátogat a rendezvényre.

A programokhoz idén is csatlakozik a Somogyi könyvtár, ahol az 1879-es szegedi nagy árvízre emlékező kiállítással elevenítik fel a város pusztulását és újjászületését.

Szegedet 1879. március 12-én szinte teljesen elpusztította a Tisza áradása, a korabeli beszámolók szerint a város hatezer házából alig 260 maradt meg. A város lakói annak emlékére, hogy megmenekültek az árvíztől, fogadalmat tettek: templomot emelnek Szűz Mária tiszteletére.

A Foerk Ernő által áttervezett templom építését kezdték meg 1913-ban, a Dóm alapkövét 1914. június 21-én helyezték el, ám egy hónappal később az első világháború kitörése miatt leállt az építkezés, amely csak 1923-ban folytatódott.

Az ünnepélyes templomszentelésre az egyházmegye alapításának kilencszázadik évfordulóján, 1930. október 24-én került sor, majd néhány hónappal később XI. Pius pápa székesegyházi rangra emelte a Fogadalmi templomot. Erre emlékeznek a szombati Árvízi emléknapon, mely rendhagyó módon, ökumenikus imával zárul.

Előző sztori

Szentesi diák rajza díszíti egy évig a közútkezelő járműveit

Default thumbnail
Következő sztori

Megindult a forgalom Röszkén (FRISSÍTVE)

Legutóbbi hasonló cikkek