/

Aktualitások a Somogyiból: ötórai tea, női lélektan és mítoszok

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

somogyi_konyvtar01kf

Számos programmal várja az érdeklődőket az elkövetkező napokban a Somogyi-könyvtár hálózata Szegeden.

Ötórai tea a Somogyi-könyvtárral

Március 3. (csütörtök) 16 óra – Ortutay-kollégium (Boldogasszony sgt. 26-28.)

Vörös pöttyös, sci-fi, fantasy és képregények mellé teát és süteményt kínál a diákoknak a Középiskolások hete (Kö7) idei programjában a Somogyi-könyvtár. Március 3-án, csütörtökön 16 órától az Ortutay-kollégiumban (Boldogasszony sgt. 26-28.) látják vendégül a fiatalokat, akik kézbe vehetik a bibliotéka legfrissebb, tanulást segítő, érettségire fölkészítő köteteit, nyelvkönyveit, s a legújabb idegen nyelvű szépirodalmi műveket.

A vállalkozó kedvűek játszhatnak is: totó, üzenőfal, fejtörő szójátékok, puzzle, körkérdések kínálnak szellemi izgalmakat. A legügyesebbeket apró ajándékokkal jutalmazzák.

A nőiség lélektanáról a Somogyiban

Március 8. (kedd) 17 óra – alagsori klub

Nőnapon nőkről, de nem csak nőknek tart előadást a Somogyi-könyvtárban Tandari-Kovács Mariann pszichológus, az egészségtudományok doktora, „A hely” Életvezetési Tanácsadó Műhely munkatársa. A nőiség lélektanának rejtelmeiről, a nők lelki egyensúlyának fontosságáról esik szó. Az Életviteli klub programja március 8-án, kedden 17 órakor kezdődik a könyvtár alagsori klubjában.

Az érdeklődők belelapozhatnak a RECREATION Tudományos Magazin példányaiba is.

A program a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság szervezésében valósul meg.

Mítoszok, hősök, példaképek – Bene Zoltán az Északvárosi fiókkönyvtárban

Március 9. (szerda) 16.30 – Északvárosi fiókkönyvtár (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6.)

Modern hősök és példaképek címmel Bene Zoltán író mesél mítoszokról, történelemről, a modern társadalom példaképeiről és a régi korok hőseiről a Somogyi-könyvtár Északvárosi fiókkönyvtárában (Gáspár Zoltán u. 6.). A program március 9-én, szerdán 16.30-kor kezdődik.

„Korunk társadalomtudósai szerint a modern, nyitott társadalomban nincsenek hősök és nincs is rájuk szükség. De vajon a régi korok hősei élnek-e még a mai köztudatban? Egyáltalán: szükség van-e rájuk? Kellenek-e példaképek, s lehetnek-e a mai ember példaképei régi korok hősei? Bene Zoltán számos novellájában, több regényében foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, miközben igyekszik élővé tenni egy magyar s egyben európai mitológiát, különös tekintettel a szegedi mítoszokra” – olvasható a rendezvény ajánlójában.

Lehet-e a jövőre emlékezni? – Bánki Éva új regényéről

Március 10. (csütörtök), 16.30 óra – Hangoskönyvtár (Szeged, Stefánia 2.)

Bánki Éva Fordított idő című regényének megjelenése kapcsán beszélget a szerzővel Bene Zoltán író a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában (Stefánia 2.). A Lehet-e a jövőre emlékezni? Avagy a nem is annyira sötét középkor és a mai migrációs válság című program március 10-én, csütörtökön 16.30 órakor kezdődik.

„A Fordított idő annyira időszerű, hogy azt hihetnénk, a mostani migrációs roham pattintotta ki az ötletét. Ha jelen recenzens nem tudná, hogy a szerző formaművészként nem könnyen engedi el magától a műveit, talán ebbe a hibába esne. Így viszont arra gondolhatunk, Bánki Évának a történetmondás közepette sikerült elsajátítania a jövőre emlékezés regénybeli technikáját.” – írja a kötetről Fekete J. József.

A program a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja és a Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottsága Szépírói Munkacsoportjának közös rendezvénye.

Default thumbnail
Előző sztori

Március 5-i szombati nyitva tartás a kormányhivatal szervezeti egységeiben

Default thumbnail
Következő sztori

Várhatóan június 25-én tartja az MSZP tisztújító kongresszusát

Legutóbbi hasonló cikkek