Kultúra

Aktualitások a Somogyiból: ötórai tea, női lélektan és mítoszok

Aktualitások a Somogyiból: ötórai tea, női lélektan és mítoszok

2016. március 2., szerda
Aktualitások a Somogyiból: ötórai tea, női lélektan és mítoszok
somogyi_konyvtar01kf

Számos programmal várja az érdeklődőket az elkövetkező napokban a Somogyi-könyvtár hálózata Szegeden.

Ötórai tea a Somogyi-könyvtárral

Március 3. (csütörtök) 16 óra – Ortutay-kollégium (Boldogasszony sgt. 26-28.)

Vörös pöttyös, sci-fi, fantasy és képregények mellé teát és süteményt kínál a diákoknak a Középiskolások hete (Kö7) idei programjában a Somogyi-könyvtár. Március 3-án, csütörtökön 16 órától az Ortutay-kollégiumban (Boldogasszony sgt. 26-28.) látják vendégül a fiatalokat, akik kézbe vehetik a bibliotéka legfrissebb, tanulást segítő, érettségire fölkészítő köteteit, nyelvkönyveit, s a legújabb idegen nyelvű szépirodalmi műveket. A vállalkozó kedvűek játszhatnak is: totó, üzenőfal, fejtörő szójátékok, puzzle, körkérdések kínálnak szellemi izgalmakat. A legügyesebbeket apró ajándékokkal jutalmazzák.

A nőiség lélektanáról a Somogyiban

Március 8. (kedd) 17 óra – alagsori klub

Nőnapon nőkről, de nem csak nőknek tart előadást a Somogyi-könyvtárban Tandari-Kovács Mariann pszichológus, az egészségtudományok doktora, „A hely” Életvezetési Tanácsadó Műhely munkatársa. A nőiség lélektanának rejtelmeiről, a nők lelki egyensúlyának fontosságáról esik szó. Az Életviteli klub programja március 8-án, kedden 17 órakor kezdődik a könyvtár alagsori klubjában. Az érdeklődők belelapozhatnak a RECREATION Tudományos Magazin példányaiba is. A program a Közép-Kelet-Európai Rekreációs Társaság szervezésében valósul meg.

Mítoszok, hősök, példaképek – Bene Zoltán az Északvárosi fiókkönyvtárban

Március 9. (szerda) 16.30 – Északvárosi fiókkönyvtár (Szeged, Gáspár Zoltán u. 6.)

Modern hősök és példaképek címmel

Bene Zoltán

író mesél mítoszokról, történelemről, a modern társadalom példaképeiről és a régi korok hőseiről a Somogyi-könyvtár Északvárosi fiókkönyvtárában (Gáspár Zoltán u. 6.). A program március 9-én, szerdán 16.30-kor kezdődik. „Korunk társadalomtudósai szerint a modern, nyitott társadalomban nincsenek hősök és nincs is rájuk szükség. De vajon a régi korok hősei élnek-e még a mai köztudatban? Egyáltalán: szükség van-e rájuk? Kellenek-e példaképek, s lehetnek-e a mai ember példaképei régi korok hősei? Bene Zoltán számos novellájában, több regényében foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, miközben igyekszik élővé tenni egy magyar s egyben európai mitológiát, különös tekintettel a szegedi mítoszokra” – olvasható a rendezvény ajánlójában.

Lehet-e a jövőre emlékezni? – Bánki Éva új regényéről

Március 10. (csütörtök), 16.30 óra – Hangoskönyvtár (Szeged, Stefánia 2.)

Bánki Éva

Fordított idő című regényének megjelenése kapcsán beszélget a szerzővel Bene Zoltán író a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában (Stefánia 2.). A Lehet-e a jövőre emlékezni? Avagy a nem is annyira sötét középkor és a mai migrációs válság című program március 10-én, csütörtökön 16.30 órakor kezdődik. „A Fordított idő annyira időszerű, hogy azt hihetnénk, a mostani migrációs roham pattintotta ki az ötletét. Ha jelen recenzens nem tudná, hogy a szerző formaművészként nem könnyen engedi el magától a műveit, talán ebbe a hibába esne. Így viszont arra gondolhatunk, Bánki Évának a történetmondás közepette sikerült elsajátítania a jövőre emlékezés regénybeli technikáját.” – írja a kötetről

Fekete J. József

. A program a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja és a Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottsága Szépírói Munkacsoportjának közös rendezvénye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.