Kultúra

A Tartuffe színészeivel találkozhat a közönség a Somogyiban

A Tartuffe színészeivel találkozhat a közönség a Somogyiban

2016. március 10., csütörtök
A Tartuffe színészeivel találkozhat a közönség a Somogyiban
nagyszinhaz01kf

Március 23-án, szerdán 16.30-tól Moliére komédiájának szegedi bemutatója kapcsán rendeznek közönségtalálkozót a Somogyi-könyvtárban.

Az első emeleti folyóirat olvasóban

Gortva Tamás

, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára beszélget

Hollós Gábor

rendezővel, valamint

Fekete Gizi

,

Szabó Gabi

,

Pataki Ferenc

és

Pálfi Zoltán

színészekkel.

Tartuffe

Molière

Tartuffe-jében a vendég nemcsak megszáll vendéglátóinál, hanem egyúttal meg akarja szállni a ház életét. A gazda izgatottan várakozik háza küszöbén, mikor az felbukkan a horizonton. Az idegen, aki itt a várva várt vendég, nemcsak olyan valaki, akinek azt mondjuk, lépj be, pihenj meg otthonunkban. Igazából azt akarjuk, hogy „kerülj beljebb”, „gyere belém”, ne csak felém, hanem belém: szállj meg engem, foglalj helyet bennem, ami egyúttal azt is jelenti, hogy foglald el a helyemet, ne elégedj meg azzal, hogy csak belépsz az otthonomba. Orgon nem vak, látja, hogy átverik. Tartuffe is tudja a darab végén, hogy Elmira csapdába csalja – mégis belemegy! Miért döntenek így? Érzik a végzetüket, érzik, mit nem szabadna tenniük, mégis megteszik. Megmagyarázhatatlan erő hajtja őket, hogy akarják beteljesíteni végzetüket, ahogy a gyertyaláng körül repdeső pillangó, aki végül a tűz martaléka lesz. Orgon megtalált valamit, amihez akkor is ragaszkodik, ha nevetségessé válik. Vendégét, mint megszabadítóját, és mint elpusztítóját is, úgy várja. Pedig a ház ura nem vak, legfeljebb csak azt kívánja. Végre megtalált valamit, amihez mindenáron ragaszkodik – a messiást, akire mindannyian vágyunk. Mert mi is arra vágyunk, hogy egy napon jöjjön valaki, valahonnan. Jöjjön, és változzon meg minden! Ragadjon ki megszokott életünkből, amiből kitörnénk, de már rég nincsen hozzá erőnk. Azután pedig lesz, ami lesz.

Bodolay Gézával folytatódik a Függöny előtt, maszk nélkül sorozat

A színház kulisszák előtti sorozata legújabb részében

Bodolay Géza

rendezővel beszélget

Gyüdi Sándor

, a teátrum igazgatója március 18-án 17 órai kezdettel a Kisszínházban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.