A Tartuffe színészeivel találkozhat a közönség a Somogyiban

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nagyszinhaz01kf

Március 23-án, szerdán 16.30-tól Moliére komédiájának szegedi bemutatója kapcsán rendeznek közönségtalálkozót a Somogyi-könyvtárban.

Az első emeleti folyóirat olvasóban Gortva Tamás, a Radnóti Miklós Gimnázium tanára beszélget Hollós Gábor rendezővel, valamint Fekete Gizi, Szabó Gabi, Pataki Ferenc és Pálfi Zoltán színészekkel.

Tartuffe

Molière Tartuffe-jében a vendég nemcsak megszáll vendéglátóinál, hanem egyúttal meg akarja szállni a ház életét. A gazda izgatottan várakozik háza küszöbén, mikor az felbukkan a horizonton. Az idegen, aki itt a várva várt vendég, nemcsak olyan valaki, akinek azt mondjuk, lépj be, pihenj meg otthonunkban. Igazából azt akarjuk, hogy „kerülj beljebb”, „gyere belém”, ne csak felém, hanem belém: szállj meg engem, foglalj helyet bennem, ami egyúttal azt is jelenti, hogy foglald el a helyemet, ne elégedj meg azzal, hogy csak belépsz az otthonomba. Orgon nem vak, látja, hogy átverik. Tartuffe is tudja a darab végén, hogy Elmira csapdába csalja – mégis belemegy!

Miért döntenek így? Érzik a végzetüket, érzik, mit nem szabadna tenniük, mégis megteszik. Megmagyarázhatatlan erő hajtja őket, hogy akarják beteljesíteni végzetüket, ahogy a gyertyaláng körül repdeső pillangó, aki végül a tűz martaléka lesz. Orgon megtalált valamit, amihez akkor is ragaszkodik, ha nevetségessé válik. Vendégét, mint megszabadítóját, és mint elpusztítóját is, úgy várja. Pedig a ház ura nem vak, legfeljebb csak azt kívánja. Végre megtalált valamit, amihez mindenáron ragaszkodik – a messiást, akire mindannyian vágyunk. Mert mi is arra vágyunk, hogy egy napon jöjjön valaki, valahonnan. Jöjjön, és változzon meg minden! Ragadjon ki megszokott életünkből, amiből kitörnénk, de már rég nincsen hozzá erőnk. Azután pedig lesz, ami lesz.

Bodolay Gézával folytatódik a Függöny előtt, maszk nélkül sorozat

A színház kulisszák előtti sorozata legújabb részében Bodolay Géza rendezővel beszélget Gyüdi Sándor, a teátrum igazgatója március 18-án 17 órai kezdettel a Kisszínházban.

Default thumbnail
Előző sztori

Lázár János: átalakítják az uniós pályázatértékelést

Default thumbnail
Következő sztori

Médiatanács: veszélyeztette a kiskorúakat a Való Világ 7

Legutóbbi hasonló cikkek