A nagyfai befogadóállomás bezárását kérik a kormánytól az önkormányzatok

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

nagyfai_tabor_sajttaj04_gs

A „jelentős közbiztonsági kockázat elkerülése érdekében” kéri Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele önkormányzata, hogy zárják be a nagyfai ideiglenes befogadóállomást. Egyúttal azt is kezdeményezik, hogy a migrációs útvonal változása miatt a magyar-román határszakaszon is kezdődjön meg az ideiglenes biztonsági határzár megépítése. Az erről szóló dokumentumot Orbán Viktornak és Lázár Jánosnak is elküldik – jelentették be a települések polgármesterei közös sajtótájékoztatójukon, miután ellátták kézjegyükkel nyilatkozatukat.

Az Algyő közigazgatási területén működő nagyfai ideiglenes, nyitott befogadóállomás megszüntetését már múlt héten kezdeményezte Molnár Áron algyői polgármester, majd erről a képviselő-testület rendkívüli ülésén határozott egyhangúlag helyi fideszes képviselők kezdeményezésére. A nagyközség polgármestere elmondta, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter vetette fel egy lakossági fórumon, hogy a nagyfai tábor bezárása érdekében közösen forduljanak a kormányhoz az érintett települések, és miután mind a négy település, Algyő mellett Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele képviselő-testülete is állást foglalt a kérdésben, közös nyilatkozatot fogalmaztak meg, amit Orbán Viktor miniszterelnöknek is elküldenek, nemcsak Lázárnak.

A nyilatkozatban a jelentős biztonsági kockázatra tekintettel kérik a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) által üzemeltetett nagyfai befogadóállomás haladéktalan bezárását. Másrészt úgy értékelik, hogy a határsértések számának növekedése, illetve a migrációs útvonal módosulása indokolja, hogy a kormány megfontolja a magyar-román határszakaszon az ideiglenes biztonsági határzár megépítését.

Molnár Áron egyelőre nem kapott hivatalos tájékoztatást a BÁH-tól, hogy mekkora létszámmal működik jelenleg a nagyfai tábor, információi szerint kétszázan vannak ott. A befogadóképesség egyébként 600 fő, de a polgármester leszögezte, nem szeretnék megvárni, míg elérik ezt a létszámot. Kérdésünkre elmondta, hogy egyeztetett a rendőrséggel, és a településen, illetve a külterületi tanyavilágban egyaránt több egyenruhás van, amit a lakosság is tapasztal.

nagyfai_tabor_sajttaj07_gs

Farkas Éva Erzsébet, Makó Fidesz-KDNP-s polgármestere a nyilatkozat aláírása után közölte, bizonyossá vált, hogy 70-80%-ban nem politikai menekültek érkeznek az unió területére, és szerinte nem kérdés, hogy újabb bevándorlók fognak érkezni. Emlékeztetett, hogy a hagymavárosban a február 10-i közgyűlésen majdnem egyhangúlag fogadtak el állásfoglalást a betelepítési kvóta ellen, és a település ingatlanokat is biztosít a honvédség részére, amennyiben elkezdődik az ideiglenes biztonsági határzár megépítése, amelynek nyomvonalát már Kiszombor és Nagylak térségében kijelölték.

„Hódmezővásárhely a második legbiztonságosabb település a megyei jogú városok között, és mi ezt a nyugalmat nem szeretnénk feladni” – erről már Almási István beszélt. Elmondta, hogy tavaly a határzár építésekor a térségbe vezényelt katonák számára biztosított a város szállást, és az önkormányzat továbbra is minden segítséget kész megadni a honvédségnek.

Hódmezővásárhely polgármestere ismertette, hogy a közgyűlés februárban foglalt állást a betelepítési kvóta ellen, illetve döntött arról is a képviselő-testület, hogy a város közigazgatási területén közösségi szállás, őrzött szállás, befogadóállomás, illetve egyéb idegenrendészeti szállás nem alakítható ki. Szintén az előző hónapban zárt ülésen elfogadtak egy határozatot, amelyben közbiztonsági okokból kezdeményezik a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató által működtetett, kísérő nélküli kiskorúakat befogadó otthon hódmezővásárhelyi működésének megszüntetését. Portálunknak elmondta, korábban több lakossági panasz érkezett, például a magukat kiskorúnak vallók utcai viselkedésével kapcsolatban, de előfordult, hogy kikezdtek lányokkal, s volt, akinek a haját húzgálták. Almási elmondta, levélben fordult a fenntartó Szeged-Csanádi Egyházmegye püspökéhez, Kiss-Rigó Lászlóhoz, illetve a szolgáltató főigazgatójával, Kothencz Jánossal is tárgyalt erről telefonon, és most közösen keresik a megoldást. Hódmezővásárhely polgármestere hangsúlyozta, eddig is otthonként működött az intézmény, és nagyra értékelik a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató munkáját, fel sem merült, hogy bezáratnák, azt viszont szeretnék elérni, hogy bevándorlók ne legyenek ott.

Maroslele Fidesz-KDNP-s polgármestere, Martonosi György arról szólt, hogy tavaly a településre alig érkeztek migránsok, s őket a rendőrök és a katonák el is fogták, vagyis jelentős problémát nem okoztak számukra. Szerinte azonban nem a múltra, hanem a jövőre kell koncentrálni, és ha ténylegesen a román határ térségbe tevődik át a migránsok útvonala, akkor azt a marosleleiek is megérzik. Hangsúlyozta, hogy a nyilatkozatot aláíró települések lakosságának legalább 90%-a egyetért a képviselő-testületek döntésével, így valóban a helyben lakók véleményét tudják most tolmácsolni a kormány irányába.

A kormány egyébként szerdán tárgyal a déli határ mentén található befogadóállomások bezárásáról – ezt Lázár János jelentette be a múlt héten Mártélyon. A miniszter azt is mondta, nincs szó arról, hogy a kormány nagy, állandó befogadóállomásokat létesítsen, ha azonban bevándorlókat kell ideiglenesen elhelyezni, az nem a déli határ közelében történik majd.

no images were found

Algyő, Hódmezővásárhely, Makó és Maroslele polgármestere közös nyilatkozatban kéri a nagyfai befogadóállomás bezárását.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=615961

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 8.

Előző sztori

Kötőtűtől az esztergapadig – nők a szocializmusban

Következő sztori

Permetezik a fákat Szegeden