Közélet

Tehetséggondozó műhely lehet az egykori Bartók Béla Művelődési Központból

Tehetséggondozó műhely lehet az egykori Bartók Béla Művelődési Központból

2016. február 9., kedd
Tehetséggondozó műhely lehet az egykori Bartók Béla Művelődési Központból
bartok_muvhaz01_gs

Gazdája lesz a Bartók Béla Művelődési Központnak. A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány futhat be zárkörű pályáztatás útján. A 221 millió forint értékűre taksált ingatlan 2008 óta üresen áll, tehetséggondozó és tudományos műhely költözhet az épületbe.

A volt Bartók Béla Művelődési Központ Vörösmarty utcai épületét - a jobboldali pártok és számos helyi civil szervezet hangos tiltakozása ellenére - 2008 áprilisában zárta be a Botka László-féle szocialista városvezetés, mondván, az új kulturális terek, mint a REÖK, a Korzó Zeneház és az IH Rendezvényközpont megnyitásával funkcióját vesztette. A patinás intézmény bezárása után néhány hónappal felmerült, hogy a szegedi igazságügyi negyed kiépítésével a Szegedi Városi Ügyészség költözik az egykori kulturális intézménybe, a tervből - akárcsak a későbbi, a katonai ügyészséget és bíróságot, illetve akár egy kaszinót érintő elképzelésekből - nem lett semmi. Piaci forgalmi értékét legutóbb, 2014-ben 221 millió forintban állapította meg az IKV értékbecslője, a város 2015-ben pályázatot írt ki rá, mely nem járt sikerrel. A Vörösmarty utcai ingatlan évek óta üresen áll, a február 12-ei közgyűlés azonban újra tárgyalni fogja értékesítését az ingatlanok közgyűlési kérdései című napirendi pontban. A Szeged város honlapján már elérhető rövid leírásból kiderül, az épületre ezúttal tényleg van érdeklődő. A kormány ugyanis forrást biztosított a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványnak, hogy az ingatlanban kialakíthassa a Szegedi Tudós Akadémia Szent-Györgyi Kollégiumot. A város azt tervezi, hogy - az illetékes miniszter az értékesítést jóváhagyó, minden bizonnyal pozitív nyilatkozata esetén - mihamarabb zártkörű pályázatot (licitálással történő versenyeztetési eljárást) ír ki a tehetséggondozás és a helyi tudományos műhelyek fejlesztését végző, orvos-biológiai kutatások terén ismert és elismert szervezetek számára, melyen az említett alapítvány mellett a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont vehet részt - ám nagy valószínűséggel megjósolható, hogy az alapítvány lesz a befutó, mely így birtokba veheti, felújíthatja a 738 négyzetméter alapterületű egykori művházat.

vorosmarty_u_3_001kf

Az ügyben az illetékesek egyelőre nem kívántak nyilatkozni, ám a SZEGEDma.hu értesülései szerint a tervezett tranzakció sínen van, hiszen a források rendelkezésre állnak, mert a kormány felkarolta a Szegedi Tudós Akadémia kezdeményezését, az úgynevezett Szent-Györgyi Kollégium létrehozását. A

Magyar Közlöny 2015. december 29-ei számában

az áll: a tervezett kollégium székhelyéül szolgáló szegedi ingatlan megvásárlásához legfeljebb 200 millió forintot, továbbá a felújításhoz szükséges legfeljebb 1,3 milliárd forintos forrást biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány részére a2016. évi központi költségvetés terhére. Ezenkívül 250 millió forintot kap magának a Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó programnak az idei működtetésére. Ahogy korábban megírtuk:

az SZTE és az MTA SZBK által is mentorált akadémia

keretében egyetemi, kutatóintézeti mentorok veszik szárnyaik alá a középiskolás tehetségeket. Ugyancsak az Emmi gondoskodik egyébként a Radnóti Miklós Gimnázium felújításához szükséges 150 millió forintos, illetve a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium felújításához szükséges 80 millió forintos forrásról is. E két iskolában működő labor működtetésére pedig intézményenként 30 millió forintot szán a minisztérium június végéig.

Gaál Bernadett - Pintér M. Lajos

Tehetséggondozó és tudományos műhely költözhet az egykori Bartók Béla Művelődési Ház épületébe - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=607630 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. február 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.