Közélet

Tárgyalásra alkalmasnak tartja a pénzügyi bizottság Szeged költségvetési tervezetét + FOTÓK

Tárgyalásra alkalmasnak tartja a pénzügyi bizottság Szeged költségvetési tervezetét + FOTÓK

2016. február 4., csütörtök
Tárgyalásra alkalmasnak tartja a pénzügyi bizottság Szeged költségvetési tervezetét + FOTÓK
penz_biz_ules04_gs

A tavalyinál több forrásból, 35,6 milliárd forintból gazdálkodhat Szeged. A pénzügyi bizottság elé került elsőként a költségvetési tervezetet, amit tárgyalásra alkalmasnak találtak, vita vagy észrevétel a büdzsé számait illetően nem volt.

A közgyűlés csak akkor tárgyalhatja Szeged város idei évi költségvetését, ha azt a pénzügyi bizottság tagjai véleményezik, és tárgyalásra alkalmasnak találják.

A Botka László polgármester nevével fémjelzett büdzsétervezetet már mi is átnéztük

, melyben az is olvasható, hogy a költségvetési főösszeg a tavalyinál magasabb, 35,6 milliárd forint, aminek 35%-át, vagyis 12,5 milliárdot a város saját bevételei tesznek ki. Szeged Város 2016. évi összevont költségvetési mérlegéről elmondható, hogy – lévén nem lehet mínuszos költségvetést készíteni – az összes bevétel és kiadás egyaránt 32 milliárd 953 ezer 179 forint, a bevételek és kiadások főösszege pedig 47 milliárd 583 ezer 144 forintot tesz ki a bizottsági előterjesztés mellékletében található táblázat alapján. A pénzügyi bizottság csütörtöki ülésén

Szentgyörgyi Pál

gazdasági alpolgármester ismertette röviden a dokumentum főbb elemeit. Elmondta, hogy bár a Parlament már tavaly nyáron elfogadta Magyarország 2016-os költségvetést, s ebből az következne, hogy az önkormányzatoknak is több idejük van annak összeállítására, ám csak idén januárban születtek meg bizonyos döntések, amelyek nélkül nem alkothatták meg a helyhatóságok saját költségvetésüket. Elmondta, hogy Szegednek mintegy 34 milliárd forint uniós forrás biztosan jár, ám hiába kezdődött el az európai uniós költségvetési ciklus 2014-ben, alig jelentek meg kiírások, amelyekre a megyei jogú városok pályázhatnak. Néhány kiírás már elérhető év elejétől, a pályázatok beadási határideje április, május környékén várható. Az EU-s pályázatok miatt fejlesztési feladatokra összességében mintegy háromszor annyi előirányzatot biztosít a költségvetési előterjesztés a tavalyi eredeti előirányzathoz képest, 1 milliárd 164 millió 633 ezer forint összegben. Szentgyörgyi elmondta, ha megjelennek a kiírások, és érkeznek források, akkor ennek az előirányzatnak a jelentős része meg fog térülni.

penz_biz_ules03_gs

Az alpolgármester közölte, hogy szűkülnek a központi források, így a helyhatóságok helyi adókkal próbálják kompenzálni a kiesést, Szegeden már tavaly döntött a közgyűlés ezek mértékéről. Ahogy a költségvetési tervezetben is olvasható, összességében mintegy 6%-kal több adóbevételt tervez Szeged, így 11,45 milliárd helyett 12,13 milliárddal kalkulálnak. Szentgyörgyi kitért a hulladékgazdálkodást érintő, várhatóan tavasszal életbe lépő központi változásokra, ami azzal jár, hogy jelentős bevételkieséssel számolhat a környezetgazdálkodási társaság, amit ellensúlyoznia kell az önkormányzatnak. A pluszfeladatok közül a gyermekétkeztetés kiterjesztését emelte ki az alpolgármester, ez a bölcsődések 90%-át érinti, ennél a tételnél a bevételkiesés zömét az állam kompenzálja. Az állami feladatfinanszírozás csökkenését is kritizálta a szocialista politikus, mint elmondta, például a szociális szférára, az oktatásra és az egészségügyre is több forrást kell szánnia Szegednek. Megjegyezte azt is, hogy a hét elején küldték ki az önkormányzati képviselőknek a költségvetés tervezetét, így tudja, hogy kevés idő állt rendelkezésre annak tanulmányozására. Úgy összegzett, hogy Szeged városa a következő években az európai uniós fejlesztésekre fog koncentrálni, ezt nevezte a legfontosabb feladatnak.

penz_biz_ules05_gs

A bizottsági ülésen a Fidesz-KDNP-s

Nógrádi Tibor

azt javasolta, hogy mivel valóban kevés idő állt rendelkezésre a költségvetési tervezet áttanulmányozására, egy következő bizottsági ülésen tárgyalják. Erre Szentgyörgyi azt felelte, hogy jelen ülésen kell megtárgyalni a dokumentumot, a pénzügyi bizottság véleményezése nélkül ugyanis nem lehet napirendi pont a közgyűlésen, amit mivel jövő hét péntekre terveznek, most pénteken ki kell küldeni az előterjesztéseket.

Solymos László

alpolgármester megjegyezte, hogy a korábbi években is ugyanígy zajlott a büdzsétervezet tárgyalása, az MSZP-s

Lauer István

szerint pedig igenis volt idő az átolvasásra, és aki ezt megtette, az kérdéseket is fel tud tenni. A bizottság KDNP-s elnöke,

Farkas László

azt mondta, elolvasta az előterjesztést, és a szöveges dokumentumban ki vannak külön is emelve azok a fontosabb tételek, amelyekről a bizottság tagjait szóban tájékoztatták. Arra tett javaslatot, hogy amennyiben szükséges, jövő hét szerdán külön tárgyalják a költségvetést. Erre Nógrádi megjegyezte, hogy mindenképpen tárgyalni fogják ezt jövő hét szerdán, végül arról szavaztak a bizottsági tagok, hogy tárgyalásra alkalmasnak találják Szeged város 2016-os költségvetési tervezetét. Nógrádi Tibor nemmel szavazott.

Idén 35,6 milliárd forintból gazdálkodhat Szeged - a pénzügyi bizottság tárgyalásra alkalmasnak találta a költségvetési tervezetet. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=606514

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.