Közélet

Románia továbbra is elutasítja magyar konzuli iroda nyitását Nagyváradon és Marosvásárhelyen

Románia továbbra is elutasítja magyar konzuli iroda nyitását Nagyváradon és Marosvásárhelyen

2016. február 2., kedd
Románia továbbra is elutasítja magyar konzuli iroda nyitását Nagyváradon és Marosvásárhelyen

A novemberi bukaresti kormányváltás után sem változott a román külügyminisztérium elutasító álláspontja a nagyváradi és marosvásárhelyi magyar konzuli iroda ügyében - írta kedden internetes kiadásában a Krónika című erdélyi magyar napilap.

A Krónika

Szijjártó Péter

magyar külügyminiszter pénteki bukaresti látogatásával kapcsolatban kereste meg a román külügyminisztériumot a konzuli irodákra vonatkozó kérdéssel. A lap kérésére a román külügyi tárca egymondatos választ küldött. "Ami Magyarország azon kérését illeti, miszerint két konzuli irodát nyitna Romániában, Nagyváradon, illetve Marosvásárhelyen, a román fél válaszát már 2014-ben közöltük" - idézte a lap a külügyi reagálást. A Krónika emlékeztetett: a magyar kormány 2013 áprilisában kezdeményezte a nagyváradi és marosvásárhelyi konzuli iroda alapítását. A magyar külügyminisztérium 2014 júliusában jelentette be, hogy Románia érdemi magyarázat nélkül elutasította Magyarország igényét. A román külügyminisztérium akkor azt válaszolta a lap kérdésére: "Romániának szuverén joga, hogy ne fogadja el egy állam konzuli képviseletének bővítését a területén. (...) Magyarország már most jelentős konzuli képviselettel rendelkezik Romániában, és az államközi kapcsolatok terén érvényt kell szerezni a kölcsönösség és az arányosság elvének" - idézte a Krónika. A lap emlékeztet arra, hogy Bukarest a külhoni románoknak nyújtott állampolgárság apropóján is bővítette saját diplomáciai képviseleteinek számát. A Moldovai Köztársaságban például a chisinaui nagykövetség mellett főkonzulátust működtet Cahulon és Balti-ben, és nemrég nyitott konzuli irodát Ungheni-ben. 2014 októberében Bukarest azzal a kéréssel fordult az ukrán vezetéshez, hogy a már meglévő képviseletek mellett konzuli irodát nyitna a kárpátaljai Aknaszlatinán és Técsőn. Magyarország a bukaresti nagykövetség mellett jelenleg Kolozsváron és Csíkszeredában működtet főkonzulátust Románia területén. A tervezett marosvásárhelyi konzuli iroda a csíkszeredai főkonzulátushoz tartozott volna, Maros és Szeben megyéből álló kerülettel, míg a nagyváradi konzuli iroda a kolozsvári főkonzulátushoz tartozott volna, Bihar és Arad megyére kiterjesztett kerülettel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.