Közélet

Rétvári: február elején érkeznek a megemelt juttatások az egészségügyben és a szociális szférában

Rétvári: február elején érkeznek a megemelt juttatások az egészségügyben és a szociális szférában

2016. február 2., kedd
Rétvári: február elején érkeznek a megemelt juttatások az egészségügyben és a szociális szférában

Február elején érkeznek azok a megemelt juttatások az egészségügyben és a szociális szférában dolgozóknak, amelyekről tavaly év közben döntött a kormány, és amelyek önálló költségvetési tételként a költségvetési törvénybe is beépültek - mondta el Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Többet vihet haza 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos, akiknek az alapbérét korábban megemelték, de a különböző pótlékok és juttatások - úgy mint az ügyeleti, készenléti és túlóradíjak - akkor nem nőttek. Ezek emelésére idén 12,8 milliárdot szán a kormány - mondta. Hozzátette, hogy havi 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek a szakvizsgázott fiatal orvosok is, amely hatására a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedhet, a rezidenseket oktató orvosok pedig rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak. Az államtitkár elmondta, a háziorvosi alapellátás támogatására a tavalyi évhez hasonlóan idén is tízmilliárd forintos támogatást ad a kormány, ez fejenként mintegy 130 ezer forintot jelent a háziorvosoknak. Tavaly ezt az összeget szabadon felhasználhatták az orvosok, idén pedig az asszisztensek bérét hivatott fedezni - fűzte hozzá. Közölte, a kormány összesen 500 millió forint értékben letelepedési támogatást nyújt azoknak a háziorvosoknak, akik olyan praxist pályáznak meg, ahol legalább egy éve nincs háziorvos, és amelyek a legalább ezer fős ellátottal rendelkeznek. Ez fejenként 6-10 millió forint közötti összeget jelent, amely szabadon felhasználható, feltétel azonban, hogy a támogatás folyósítását követően legalább négy évig abban a körzetben praktizáljon az orvos. A praxisjog megvásárlásához is lehet támogatást kérni, erre 250 millió forintos keretösszeg van - mondta. Beszélt arról is, hogy továbbra is folyósítják a szociális szféra 93 ezer dolgozójának a 2014-ben bevezetett ágazati bérpótlékot, amely fejenként 12 ezer forintos pluszt jelentett, valamint a tavaly bejelentett bérkiegészítést, amelyet a magasabb végzettségű munkavállalók kaptak. Példaként elmondta, a bérkiegészítés egy szakmunkás végzettségű gyermekfelügyelő esetében, aki 30 éve van a pályán, 36 ezer forint pluszt jelentett, míg egy pályakezdő szociális munkás esetében 44 ezer forintot. Egy kérdésre válaszolva, azzal kapcsolatban, hogy

Tóbiás József

, az MSZP elnök-frakcióvezetője sajtótájékoztatót tart "A tüntetőkkel is tárgyaljon a kormány" címmel,

Rétvári Bence

azt mondta, akinek nem politikai szándékai vannak, annak lehetősége van a köznevelési kerekasztalban a tárgyalásra. Hozzátette, hétoldalú, a köznevelés összes területét magába foglaló párbeszédet szeretnének indítani, ezért meghívták a szakszervezetek, a munkáltatók, a pedagógusképzés, szülők és a diákok képviselőit. Úgy fogalmazott, az MSZP a pedagógusoktól elvett egy havi bért, és bezárt 381 köznevelési intézményt, mindeközben pedig nem konzultált senkivel, és nem vette figyelembe a pedagógusok és a magyar emberek véleményét. Ez óriási törést jelentett a köznevelés rendszerében - jelentette ki. A jelenlegi kormány 2010 óta 40 százalékkal emelte a pedagógusbéreket, idén 34 milliárdot fordít emelésre, és megállította az iskolabezárási hullámot - tette hozzá parlamenti államtitkár.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.