Nem ijedtek meg az árnyékuktól a medvék + FOTÓK, VIDEÓ

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

medve06_gs

Medvelesen jártunk a Szegedi Vadasparkban.

Ha a medve meglátja a saját árnyékát, azaz jó idővel szembesül, akkor visszabújik, mert még hosszú hideg tél várható, azonban, ha csikorgó hideggel találkozik, akkor kijön, mert tudja, hamarosan megérkezik a várt tavasz – tartja a hagyomány. A medvék nem alszanak téli álmot a közhiedelemmel ellentétben, csupán kevésbé aktívak a téli időszakban, igaz, mikor megérkeztünk még éppen aludt a két állat, Ursula és Mici. „A két középkorú (tizenöt-húsz éves) barnamedve egy spanyolországi mentőközpontból került a veresegyházi medveotthonba, majd onnan tavaly a Szegedi Vadasparkba” – tudta meg a SZEGEDma Hírportál Endrédi Lajostól, a Szegedi Vadaspark gyűjteményi részlegvezetőjétől. Más állatkertekre is jellemző, hogy a február másodikához köthető hagyományt felélesztik. „Ismeretlen, valószínűleg erdélyi eredetű hiedelemről van szó, de egyesek szerint csupán Jókai Mór Az új földesúr című regényéhez köthető az időjós medve alakja. Más országokban is él hasonló hagyomány mormotához, farkashoz kötve, talán egy ősi, tavaszváró rítus lehetett” – magyarázta a Vadaspark munkatársa. Jó hír, hogy a meteorológusok nem igazolták a hagyományt, mert a 12 fok és a napsütés azt jósolná, idén hótaposóban ünnepeljük március tizenötödikét.

„Jön a tavasz, megy a tél,
barna medve üldögél”

– mondogatták Weöres Sándor versét a Temesvári körúti óvoda Mocorgó csoportjának ovisai, s tényleg így tettek – leültek – a medvék, miután kisétáltak a szabadba. A fotósok talán kicsit meglephették őket, de az óvodások dalaira felbátorodtak, s előrejöttek, hogy megkóstolhassák a vadaspark dolgozói által számukra kikészített finomságokat, többek között saláta, répa, alma várta őket. Azt viszont nem tudjuk, hogy minket milyen időjárás vár a tél további heteiben, s idén a meteorológusoknak, vagy a medvéknek lesz igazuk.

no images were found

Hiába a jó idő, a Szegedi Vadaspark medvéje nem bújt vissza a barlangjába – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=605955

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 2.

Előző sztori

Jogerősen tíz évre ítélték a nevelt lányát molesztáló kiskunhalasi férfit

Következő sztori

Ezer doboz csempészett cigarettát találtak Röszkén