Labdarúgás: a B-terv kerül terítékre Militár Ivánnál

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

militar_ivan_odu_2

Nem kelt az amerikai profi labdarúgó bajnokság (MLS) SuperDraftján az Old Dominion University szegedi futballistája, Militár Iván, aki ettől nincs elkeseredve: tovább építené karrierjét, akár az Egyesült Államokban, akár Európában.

Nyolcvanegy alkalommal választottak játékosokat amerikai profi labdarúgó bajnokság csapatai a kiválasztás, azaz a SuperDraft alatt: a választható egyetemi labdarúgók között ott volt a SZEOL SC nevelése, Militár Iván is. Az Old Dominion University csapatában futballozó játékos esélyei a harmadik-negyedik körben realizálódhattak, azonban végül nem bukkant fel a neve az MLS draft követő rendszerében. Az egyetem csapatában 70 meccs alatt 10 gólt szerzett, valamint 22 gólpasszt adott, utóbbi adattal az egyetem történetének negyedik legeredményesebb játékosa. „Nagyon reménykedtem benne, hogy ledraftolnak, ez az előrejelzések alapján úgy tűnt, hogy így is lesz, de végül nem jött össze. Több csapattal beszéltem, akiknek az volt a problémájuk, hogy külföldi helyet kellene feladniuk miattam, ami úgy tűnik, nem érte meg nekik. Ez teljesen érthető, nem voltam meglepődve ezen. Innentől kezdve a B-terv lép életbe, ami a másodosztályt jelenti. Innen több megkeresésem is van, ezeknek a csapatoknak a felkészülési időszak február közepén-végén kezdődik. Van egy csapat, amelyik élénken érdeklődik, hozzájuk mennék edzőtáborba, de nem szeretnék elkiabálni semmit sem” – összegezte helyzetét Militár Iván, akinek a szabályok értelmében csapatot kell találnia, hiszen egy játékos négy évet játszhat az egyetemi bajnokságban, számára pedig az előző idény volt az utolsó.

„Ha olyan feltételeket adnának, ami nem érné meg nekem, akkor sincs nagy probléma, mert az igazi B-terv az nyártól Európa. Az amerikai dolog az első opció, de ha ez nem sikerül, akkor ez nem fog nekem fájni, tovább kell mennem, és tradicionális módon, mint szabadon igazolható játékos Európába igazolni. Ennek egyetlen hátulütője, hogy addig csak pár meccset tudnék játszani az egyetemi csapatomban, ami kicsit hátrányba helyezne. Bárhogyan is alakuljon a dolog, biztos, hogy jó helyre fogok kerülni” – tekintett pozitívan a jövőbe Militár Iván.

Militár Iván legjobb pillanatai az egyetemi csapatban

A két napos drafttal kapcsolatban a szegedi játékos kifejtette, feszülten követte az eseményeket, mert egy pár csapat a végén nem is élt a választási jogával, ő pedig arra számított, hogy esélyt kap majd valamelyik csapattól legalább egy edzőtáborra. „Sok csapat képviselőjével beszéltem, az ügynökök is úgy tájékoztattak, hogy érdeklődés az van, de ehhez külföldi helyet kellene feladni a csapatoknak. Kicsit az zavart, hogy a végén nem választottak a csapatok. A harmadik-negyedik kör nem ér semmivel sem többet, mint hogy elmenj egy edzőtáborba, de azt viszont biztosan adja. Még az is közbejött, hogy a Real Salt Lake City, amelyik csapatnak tetszettem, eldraftolta a jogát, így a negyedik körben nem is választott másodjára. Nekik kevesebb külföldi helyük is volt, ők már ezt a draft előtt elcserélték, hogy több pénzt tudjanak adni más játékosoknak. (Az MLS-ben nyolc külföldi játékost alkalmazhat minden klub. – a szerk.) Különleges helyzet ez, nem csak azon múlott, sőt, a legkevésbé azon múlott, hogy én milyen játékos vagyok, de második nap már tudtam, hogy ez a papírforma” – fogalmazott Militár Iván.

A szegedi futballista januári, Amerikába való visszatérése óta sokat dolgozik egyénileg, e mellett pedig amennyit tud, a csapattal is együtt edz. Ahogy hozzátette, az egyetemi bajnokságban a tavasz mindig sok kondicionáló edzéssel jár, nem annyira sok futballal. „Érdekes világ ez, de ebben élek öt éve, ehhez hozzászoktam. Próbálok minél többet labdába érni, hiszen készülnöm kell, mert ha mennem kell az edzőtáborba, akkor megfelelő állapotban kell, hogy legyek” – mondta el Militár Iván.

Dilemma előtt

militar_ivan_odu

A norfolki egyetemre járó futballistának az sem könnyíti meg a döntését, hogy még fél éve van a masters programból, ezért azt is mérlegelnie kell, hogy a futball mellett hogy férnének össze az egyetemi feladatok. „Ez a másik része a dolognak, hogy nekem hogy érné meg elmenni egy másodosztályú csapathoz, ahol esetleg nem olyan jók a körülmények, és feladni ezért az utolsó fél évemet a masters programomból. Ez is egy dilemma, hogy megvárjam-e a nyarat, befejezzem az iskolát és aztán kössek szerződést, de ahogy mondani szokták, addig üsd a vasat, amíg forró. Meg kell ragadni minden lehetőséget, most úgy vagyok vele, hogy próbálok beszélni a tanárokkal azt illetően, hogy benne lennének-e, hogy esetleg távolságból végezzem az iskolát, ha éppen Kaliforniába kellene mennem, akkor onnan csinálnám meg ezt az utolsó fél évet, hála isten, jó kapcsolatban vagyok a tanárokkal, így erre van esély. Sok összetevős most az életem sajnos, így vagy úgy, de el fogom végezni az iskolát” – tért ki egyetemi életére Militár Iván.

A SZEOL nevelése higher education-t tanul, leginkább az amerikai egyetemeken, főiskolákon vezető pozíciókat betöltő emberek rendelkeznek ilyen diplomával. „Ilyenek például a sportigazgatók, akik átlátják a dolgokat és vezetik az egész szervezetet. Aki például itt nálunk, az egyetemen van ebben a pozícióban, ő ezt végezte el. Az egyetemekhez kapcsolódóan, de általában a vezetéselmélettel kapcsolódóan bármilyen munkakörben el tudnék helyezkedni” – mondta el tanulmányaival kapcsolatban a szegedi futballista.

A sportolóknak Magyarországon nem mindig könnyű a helyzetük az egyetemen, hiszen komoly munkát igényel, hogy a versenynaptárral, edzésekkel összehangoltan tudjanak magas szinten sportolni, e mellett pedig a tanulmányokkal is a megfelelő ütemben haladjanak. „Amerikában most ez felkapott téma, hogy nagyon sokat szabályokat szegnek meg az egyetemeken, hogy különböző előnyhöz jussanak a sportolók. Az én egyetemem az egy nagyon rendszerető, a sportigazgató nagyon ügyel erre, hogy minden rendben legyen. Nálunk nagyon segítenek a sportolóknak, büszkeségként tekintenek ránk, nem úgy, mint egy szükséges rossz. Úgy kezelnek bennünket, mint akik hírét viszik az egyetemnek, ezáltal szerintem nincsenek rossz úton, mert ez tényleg így van. A mi egyetemünk, az Old Dominion University két dolog miatt ismert: az egyik a mérnöki program, a másik pedig a kosárlabda és a futball program, ezeket ismerik az emberek Virginia szerte. Országosan még egyiket sem, de már egyre jobb a helyzet. Ott még azért nem tartunk, mint Észak-Karolina, ahol Michael Jordan nevelkedett, vagy Dél-Karolina, ahol 80 ezres stadion van, de van rá hasonlatunk legalább” – részletezte az egyetemi helyzetét Militár Iván.

Az amerikai egyetemi élettel kapcsolatban Militár Iván kifejtette, az USA-ban minden a volt diákokról szól, hogy kik kerültek ki az adott egyetemről, így nagyon sokat tud lendíteni egy intézmény megítélésén, hírnevén, ha egy sikeres sportoló kerül ki az intézményből. „Az amerikai ember pontosan tudja, hogy például Bill Gates melyik egyetemre járt – semelyikre. Az ilyen dolgok az emberek tudatában vannak, hogy Jordan melyik egyetemre járt, vagy George Washington melyik egyetemet alapította, ez abszolút a közbeszéd része. Sportolók között pedig főleg így van, az amerikai futball vagy baseball kedvelői tuti biztos, hogy tudják, hogy a kedvenc játékosuk melyik egyetemre járt. Nem tudják, hogy hova valósi, azt inkább, hogy melyik egyetemre járt. A tanárok egyébként abszolút segítőkészek velünk szemben” – zárta Militár Iván.

Az egyetemi tanulmányai miatt mérlegelnie kell a döntését a pályafutásával kapcsolatban Militár Ivánnak.http://szegedma.hu/?p=606032

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 3.

Előző sztori

Kutatnak és értékelnek a szegedi fejlesztésű mobilalkalmazással

Következő sztori

Kézilabda: nagy pofon volt a Pick beállósa számára az Eb-szereplés

Legutóbbi hasonló cikkek

Pontosítás

Pontosítjuk az "Újra bilincsben Szabó Bálint!’’ című cikkünket.…