//

Köznevelési kerekasztal – Palkovics: a következő ülésen döntés születhet a Klik átalakításáról

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A köznevelési kerekasztal következő, két hét múlva esedékes ülésén már döntés születhet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szervezeti, szerkezeti átalakításáról – közölte Palkovics László oktatási államtitkár kedd este egy háttérbeszélgetésen.

Az oktatási államtitkár elmondta: a keddi kerekasztalon vitát váltott ki Hanesz Józsefnek, a Klik elnökének javaslata, aki 20 (19 megyei és egy fővárosi) tankerület kialakítását vetette fel a jelenlegi 198-al szemben. Palkovics László jelezte: a tárcának még nincs kiérlelt álláspontja, ugyanakkor egy olyan modell jó lehet például, amelyikben elválik egymástól a szakmai és a gazdasági irányítás. Hangsúlyozta: július 1-jétől át kell alakítani a Klik struktúráját, úgy, hogy a központ működőképességét fenn kell tartani. A központ vezetéséről még nem döntöttek, de a véleményét fenntartotta arról, hogy menedzserhiba történt az irányításnál. Hozzátette, hogy a béreknél vagy a pótlékoknál nincs elmaradás, egyes tavalyi programoknál vannak finanszírozási gondok, illetve közüzemi tartozásokkal kell számolni. Az államtitkár a Klik lassúságát a közbeszerzések lassúságával magyarázta, a beszerzési folyamatokat ezért mindenképpen gyorsítani kell. Példaként hozta fel, hogy a krétát egy központi raktárból lehetne biztosítani az iskoláknak. Palkovics László az elhangzott javaslatokat összegezve kitért arra is, hogy felmerült: az iskolaigazgatók feladata lehetne a jövőben a dologi működés megtervezése, erről havi jelentés készítése, s arról is szó volt az ülésen, hogy az iskolaigazgatókat érdekeltté tegyék a források hatékony felhasználásában.

Az államtitkár a minősítési rendszert jól átgondoltnak tartja, de problémának nevezte, hogy csak “szakaszosan néz rá” a pedagógusokra, s azt is, hogy a továbbképzés nem kapcsolódik a minősítéshez. Az oktatási államtitkár kritizálta az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet, amelynek eddigi tevékenysége szerinte nem volt jó. Sok-sok tíz, illetve százmilliárdot költöttek el oktatásra és kutatásra, de értékelhető tevékenység még sem zajlott – jelentette ki. Arról a szülői akcióról, hogy ne menjenek a gyerekek február 29-én iskolába, úgy vélekedett: lehet tüntetni, sztrájkolni, ennek a jogi keretei adottak, de gyermekeken keresztül nyomást gyakorolni nem helyes. Ő szülőként nem örülne annak, ha levelet kapna – mint arról jelzés érkezett – hogy, ha a gyermeket nem tudja elhelyezni a szülő, február 29-én küldje be, de legyen rajta kockás ing vagy lehetőleg ne is hozzák be az iskolába. A Klik tankerület vezetőjének a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját érintő vizsgálatáról azt mondta: jelzés érkezett, a tankerületi vezetőnek ki kellett vizsgálnia a történteket, hogy miért maradtak el órák. Az nem volt indokolt, hogy 24 órán belül kérje be az iratokat – fogalmazott az államtitkár.

Előző sztori

Kézilabda: közel került az alapszakasz elsőséghez a MOL-Pick Szeged

Következő sztori

A Magyar Bálint-i szabadosságtól a kockás inges demokráciagyakorlásig: szegedi vélemények a közoktatás helyzetéről pró és kontra