Bulvár

Katalin hercegnő szerkesztőként harcol a mentális betegségek miatti megbélyegzés ellen

Katalin hercegnő szerkesztőként harcol a mentális betegségek miatti megbélyegzés ellen

2016. február 17., szerda
Katalin hercegnő szerkesztőként harcol a mentális betegségek miatti megbélyegzés ellen

Katalin hercegnő a The Huffington Post hírportál brit változatának vendégszerkesztőjeként emelte fel hangját a mentális egészségi problémák miatti megbélyegzés ellen.

A cambridge-i hercegnő a portál Young Minds Matter című új sorozatának szerdai elindítása alkalmából állított fel ideiglenes szerkesztőséget a Kensington-palotában, hogy a nap folyamán egy sor közismert embert bízzon meg a gyermekek és fiatalok lelki jólétével kapcsolatos blogbejegyzések és cikkek írásával, valamint videók készítésével. A felkért személyiségek között van

Michelle Obama

is: ő egy olyan férfi történetét osztotta meg az olvasókkal, akinél mentális problémák jelentkeztek az után, hogy leszerelt a haditengerészettől. Az amerikai first lady blogbejegyzésében elismerően méltatta a hercegnőt, amiért "szenvedélyes szószólója" a mentális egészség ügyének. Michelle Obama azt is hangsúlyozta, hogy a segítségkérést nem a "gyengeség", hanem az "erő jeleként" kellene értelmezni.

Katalin

hercegnő nem sokkal azután kezdett foglalkozni a mentális egészségi problémák ügyével, hogy 2011-ben feleségül ment Vilmos herceghez és azóta több fontos jótékonysági szervezet támogatója lett. A Huffington Post honlapján közzétett írásában a hercegnő elmesélte, hogy "nem egy szívszorító történetet hallott kettétört életekről és olyan pusztító következményekről, amelyek minden érintettre hatással voltak, különösen a gyerekekre". "Megdöbbentő volt újra és újra azzal szembesülni, hogy az emberek függőségének és pusztító döntéseinek hátterében majdnem mindig megoldatlan gyermekkori problémák állnak" - idézte Katalint a BBC News. A hercegnő szerint nagyon sok gyermeknek - még az öt évnél fiatalabbaknak is - komplex problémákkal kell szembe néznie, miközben akár még nyelvileg sem képes arra, hogy segítséget kérjen. Mint fogalmazott: "az is egyértelművé vált számomra, hogy a mentális egészségi problémák még ma is tabunak számítanak, és sok felnőtt gyakran túlságosan fél segítséget kérni a gondozása alatt álló gyermek számára". Katalin a mentális problémákkal kapcsolatos stigma felszámolására szólított fel, hangsúlyozva, hogy a gyermekek mentális egészsége "ugyanolyan fontos" mint fizikai jólétük. Elmondta, hogy férjével mindketten arra fogják bátorítani gyermekeiket, a kétéves

György

herceget és a kilenchónapos

Charlotte

hercegnőt, hogy beszéljenek az érzéseikről és, ha kell szakértői segítséget is kérnek az esetleges problémák megoldására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.