Bulvár

Karácsonyi jaguár a Szegedi Vadasparkban

Karácsonyi jaguár a Szegedi Vadasparkban

2016. február 24., szerda
Karácsonyi jaguár a Szegedi Vadasparkban
jaguar_vadaspark

Tavaly a szegedi jaguárok zöld utat kaptak a családtervezés folytatására, ennek köszönhető, hogy igazi karácsonyi ajándékként, december 26-án megszületett a kicsi.

"Legutóbbi hírünkben már jeleztük, hogy a foltos hiéna kölykökkel a hideg hónapokban születettek bemutatásának sorát kezdjük meg. Hiszen számos más állat látta meg a napvilágot ebben az időszakban, köztük igazi ritkaságok is. Most a fekete jaguár szülöttünk bemutatkozásán a sor, a látogatóinknak sajnos még várniuk kell pár hetet, hogy a fotók, videók után a külső kifutóban élőben is megfigyelhessék a pettyes jaguáranyát fekete kölykével. Nem ez az első alkalom, hogy jaguár született a Szegedi Vadasparkban, 2010 és 2012 között négy kölyköt nevelt fel Kiara, a németországi Halléból érkezett anya. Valamennyi kölyök alapszíne fekete volt, vagyis apjuk, a Nyíregyházi Állatkertből érkezett Negró színét örökölték (a fekete jaguárok is ugyanolyan pöttyösek, mint a sárga alapszínűek). Ők ma már más európai állatkertben élnek. Ezután egy majdnem három éves szünet következett, a jaguárok európai törzskönyvének ajánlása szerint nem engedtük a szülőket újra szaporodni. Sokakban felmerülhet a kérdés, vajon miért nem szaporítanak az állatkertek egy olyan veszélyeztetett állatot, mint a jaguár, miért kell több éven keresztül fogamzásgátlással vagy elkülönítéssel akadályozni a kicsik születését? Ennek oka az, hogy az állatkertek tartókapacitása véges, a kis jaguárok pedig nagyobb eséllyel maradnak életben, mint vadon. A felnövekvő fiatalok a családjukkal nem maradhatnak, a jaguár ugyanis alapvetően magányos állat, így mindenképpen új helyet kell az utódoknak biztosítani. Az állatkerti fajmegmentési programok vezetőinek tehát nemcsak arra kell ügyelniük, hogy a megfelelő genetikai hátterű párok álljanak össze, hanem a teljes állatkerti állomány stabilitását, korösszetételét is felügyelniük kell. Ezért írja elő időnként, hogy egy-egy pár ne szaporodjon. Tavaly a szegedi jaguárok zöld utat kaptak a családtervezés folytatására, ennek köszönhető, hogy igazi karácsonyi ajándékként, december 26-án megszületett a kicsi. Azon már mi sem lepődtünk meg, hogy ő is fekete lett…

jaguar_vadaspark2

A jaguár nőstényt és hímet már akkor külön kell választani, amikor a gondozók észlelik, hogy közeledik az ellés napja. A hím ugyanis veszélyes lehet még a saját utódjára is. A kölyök a ház oltalmában nevelkedett, de ahogy egyre nagyobb lesz, és az időjárás is tavaszba fordul, anyjával együtt kiengedjük a külső kifutóba, amelyet így felváltva használnak majd az apaállattal. A házrész takarítása, amikor a nőstényt el kell választani egy rövid időre, alkalmat teremt arra, hogy a gondozók és az állatorvos megvizsgálja a kölyköt, illetve az megkapja a szükséges oltásokat. Egy ilyen alkalommal tudtuk megnézni a nemét is, amely vizsgálat eredménye: nőstény a legfiatalabb szegedi jaguár. Csütörtökön egy hasonló vizsgálat megtekintésére invitáljuk a sajtó érdeklődő képviselőit, 10.00-ra. A jaguárt sokan összetévesztik a leopárddal (vagy másik nevén párduccal), pedig annál a testalkata jóval erőteljesebb, valamint a mintázata is eltérő. A jaguár Dél- és Közép-Amerika csúcsragadozója, sőt, nem is olyan régen még az USA délnyugati államaiban is megtalálható volt. Kivételes erejét jól mutatja, hogy a nagymacskák közül a testméretéhez viszonyítva az ő harapása a legerősebb. Annak ellenére, hogy vadon nem veszélyesebb az emberre, mint a többi nagymacska, mivel a legtöbb esetben elkerülik a velünk való találkozást, az állatkertek világában a legveszélyesebb állatok között tartják számon, nem egy súlyos, sőt tragikus balesetet okoztak az elmúlt évtizedekben világszerte. Mindenesetre az elmondható, hogy összességében mi sokkal veszélyesebbek vagyunk rájuk, mint ők miránk. A természetes élőhelyének gyors pusztulása, a zsákmányállatok eltűnése mellett az orvvadászat veszélyezteti leginkább. A szőrmebundák elleni állatvédő kampányoknak hála ezen célból nem vadásszák a 70-es évek óta, de a mancsa, foga továbbra is keresett szuvenír, illetve több területen kártevőként irtják a háziállatok védelmében" - írja a Szegedi Vadaspark közleménye.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.