Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Földet a gazdáknak! – Csongrád megyében több mint 6000 hektár kerül kalapács alá

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

juhasz_tunde_sajttaj002kf

Március elsejétől folytatódnak az állami földárverések, Csongrád megyében több mint 320 földrészletet hirdetnek meg összességében 8,3 milliárd forint értékben. Juhász Tünde kormánymegbízott arról tájékoztatott, hogy a tavalyi árverésekből mintegy 12 milliárd forint bevétel származott megyénkben.

A „Földet a gazdáknak!” program kapcsán a kormányzati szándék és a feltételek nem változnak a márciusban induló állami földárverések kapcsán – mondta el Juhász Tünde kormánymegbízott sajtótájékoztatóján. Leszögezte, a cél továbbra is az, hogy azok kezébe kerüljön a magyar föld, akik megművelik, és kimondottan a kis és közepes mezőgazdasági vállalkozókat szeretnék földterületekhez juttatni.

Csongrád megyében 322 darab állami tulajdonban lévő és a Nemzeti Földalap vagyoni körébe tartozó, 3 hektár feletti földrészletet hirdetnek meg árverésre március elsejétől. Ezek összességében több mint 6200 hektárt érintenek 147 204 aranykorona értékben, a kikiáltási ár pedig 8 milliárd 364 millió 50 ezer forintot tesz ki. Juhász Tünde kormánymegbízott arról tájékoztatott, hogy részben a tavalyi árverési körben el nem kelt földeket hirdetik meg újra ugyanazon az áron, illetve új területeket is kijelöltek. Kérdésünkre elmondta, akárcsak tavaly, idén is lesznek Natura 2000-res területek megvételre kínálva, ezt ugyanis nem tiltja semmi. „Bizonyos szempontból azonban speciális szabályok vonatkoznak a Natura 2000-res besorolásúakra, ugyanis miniszteri jóváhagyás szükséges értékesítésükhöz. A tavaly meghirdetett és elárverezett ilyen földek nagy része már haszonbérbe adott terület volt, vagyis intenzív gazdálkodást folytattak rajtuk” – magyarázta Juhász Tünde. Hozzátette, a nyilvántartásból is kiderül a területek besorolása, másrészt az árverésen is elmondják, ha az adott helyrajzi számú földrészlet Natura 2000-res, vagyis senkit sem érhet utólag meglepetés.

juhasz_tunde_sajttaj004kf

A kormánymegbízottól megtudtuk, Csongrád megyében a legtöbb meghirdetett terület a szentesi járáshoz tartozik, ezeket Hódmezővásárhelyen értékesítik majd, míg a szegedi, a makói, a kisteleki és a mórahalmi járáshoz tartozó földeket Szegeden árverezik el. A licitáláson való részvételhez ugyanazoknak a feltételeknek kell megfelelni, mint tavaly, a kormányhivataloknak azonban van némi mozgásterük a lebonyolítás tekintetében. Juhász Tünde elmondta, hogy az előző árverések tapasztalataiból kiindulva, márciusban nem 7-kor, hanem 8 órakor kezdődik majd a regisztráció, és 10 órakor a hirdetményben szereplő sorrendben lehet majd licitálni. Az is minimális változás, hogy naponta immár nem 8, hanem 10-12 helyrajzi szám is kalapács alá kerül.

Hangsúlyozta, ha valaki nyer az árverésen, az még nem jelenti automatikusan, hogy tulajdonjogot is szerez, figyelemmel kell lenni ugyanis a jogszabályra, például az elővásárlási jogra. Tavaly egyébként azt tapasztalták, hogy több esetben azok licitáltak egy-egy területre, akiknek elővásárlási joguk volt. Juhász Tünde szerint a tavalyi körben azért sem kelt el minden egyes meghirdetett földdarab, mert kivártak a gazdák.

A tavalyi árverésekkel kapcsolatban a kormánymegbízott elmondta, hogy 603 helyrajzi számon hirdettek meg területeket Csongrád megyében, a több mint 11 ezer hektárt csaknem 15,6 milliárd forint értékben kínálták megvételre. Ebből 372 földterület árverése volt sikeres és mintegy 12 milliárd forint volt a bevétel. Az 62%-os értékesítési arány az országos átlaghoz közeli, és a tavalyi adatokból az is kiderül, hogy nagyjából 1 milliárdot licitáltak rá a gazdák a kikiáltási árra.

A megyei földárveréseket ugyanazokon a helyszíneken, Szegeden és Hódmezővásárhelyen tartják, további részletekért kattintson IDE.

Több mint 8,3 milliárd forint értékben hirdetnek meg állami földterületeket megvételre Csongrád megyében – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=611972

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 23.

Tovább olvasom

Hírzóna

2,4 milliárdból újul meg a makói Almási iskola

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egymilliárd forinttal megemelték a felújításra szánt összeget.

Tovább olvasom

Egészség

Kezdődik a parlagfűszezon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az allergiások már erős tüneteket tapasztalhatnak a következő napokban.

Tovább olvasom

Közélet

Harminc éve szól a Rádió 88 Szegeden a szegedieknek, Szegedről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az első volt a sorban a magán kereskedelmi rádiók között és az egyetlen, amelyik három évtizedet megélt. A 30 éves Rádió 88-at köszöntjük születésnapján. echo adrotate_group(27);

Tovább olvasom

Aktuál