/

Életmentő készüléket helyeztek el a dóm altemplomában + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

defibrillator_altemplom05_gs

Egy félautomata defibrillátort adott át szombaton a Szeged Első Lions Club a Szeged-Csanádi Egyházmegyének. Az eszköz a jövőben a szegedi székesegyház altemplomában áll rendelkezésre szükség esetén.

A készüléket az adományozó szervezet nevében Varga Endre professzor, az SZTE Traumatológiai Klinika igazgatója, a Lions korábbi elnöke, a kezdeményezés ötletgazdája adta át Kiss-Rigó László megyés püspöknek. A támogatás célja, hogy a Szeged belvárosában található, jelentős turisztikai központként működő épületnél legyen egy olyan életmentő készülék, amely hatékonyan léphet fel a hirtelen szívhalállal szemben. A mintegy 600 ezer forint értékű készülék kezelése rendkívül egyszerű, így szükség esetén bárki használhatja. A műszert az altemplom Somogyi utca felőli bejáratánál helyezték el.

A Szeged Első Lions Club támogatásának köszönhetően hamarosan hasonló újraélesztő készüléket helyeznek el a Szegedi Vásár és Piac Kft., valamint a Szegedi Sport és Fürdők Kft. területén is.

Miért van szükség defibrillátorra?

A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető halálozási ok. Évi ötvenezer haláleset szív-keringési eredetű okból következik be, ebből pedig húszezer kórházon kívül történik. Az esetek 65-85 százalékában kamrai szívritmuszavar, kamrafibrilláció áll a háttérben, amelyet a szívizomzat kaotikus elektromos tevékenysége jellemez, ami lehetetlenné teszi a szív normális mechanikai működését.

A kamrafibrilláció egyetlen hatásos kezelési módja a defibrillálás, amely során áramot vezetnek keresztül a szíven.

no images were found

Félautomata defibrillátort helyeztek el a dóm altemplomában – az életmentő készülék kezelése olyan egyszerű, hogy szükség esetén bárki használhatja. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=609278

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 13.

Előző sztori

Schengeni körözött autó Kiszombornál

Következő sztori

Kis Miklós Zsolt: idén megjelenik valamennyi vidékfejlesztési pályázat