Csütörtöki programajánló: kiállítás, Beerpong, stoner rock

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

reok

Február 14-ig várja a Házasság hete az érdeklődőket, több kiállítás is nyílik, koncertet adnak az SZTE ZMK-n, Beerpong Bajnokságot rendez a Rongy Kocsma, a LIVE Music Club pedig stoner rock koncertekkel várja a közönséget.

A villányi Agancsos Pincészet boraiból rendez borkóstolót az Ezerjó Borszaküzlet 16 órától.

Szepes Dóra Anna és Szekretár Enikő kiállítását Kántor Ágnes festőművész nyitja meg a Millenniumi Kávéházban 17 órakor.

A REÖK legújabb kiállítása 17 órakor nyílik meg. A Jézus élete c. tárlat három kiemelkedő, kortárs alkotó, Aknay János, efZámbó István és tábori csaba alkotásait mutatja be. A művészek Matula Péter műgyűjtő felkérésére alkották meg saját festői stílusukban elképzeléseiket a 21 újtestamentumi történetről.

Szeged 2016-ban is csatlakozik a Házasság hete rendezvénysorozathoz, melyet immár nyolcadik alkalommal rendeznek meg a keresztény egyházak és civil szervezetek. Február 7. és 14. között számos programmal, köztük előadásokkal, kiállításokkal és filmvetítéssel is várják az érdeklődőket. A rendezvénysorozat célja: ráirányítani a figyelmet a házasság és a család értékeire, illetve, hogy segítséget nyújtson a házasság előtt állóknak, valamint a párkapcsolati problémával küzdőknek. Manapság, amikor egyre több szó esik a válásról, a bizonytalan párkapcsolatokról, a házasság hetén szeretnék azt is bemutatni, milyen pozitívumokkal jár, ha két ember összeköti az életét. Részletek ITT.

Johann Sebastian Bach művei csendülnek fel az Alma Mater Classic idei koncertjein az SZTE Zeneművészeti Kar és az SZTE Alma Mater közös szervezésű sorozatán, amelynek következő koncertje 19 órakor kezdődik az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay hangversenytermében. Bővebben ITT.

elveszett_level_plakat_B1_okAz SZTE EHÖK vár minden érdeklődőt a Szegedi Nemzeti Színház “Az elveszett levél” című előadására 19 órától. Részletek ITT. “Egy elképzelt kisvárosban lázban ég mindenki: választásokra készülnek. És a legnagyobb előkészületek közepén elveszik egy fontos, szerelmes levél. A prefektus levele a helyi közgyűlés elnökének feleségéhez. És nem akármilyen tartalommal… nosza, az önmagát méltó jelöltnek gondoló helyi lap szerkesztője úgy érzi, eljött az ő ideje. Ugyanis hozzá kerül a levél, és megzsarolja a városka elöljáróságát. Innentől kezdve elszabadul a pokol, mindenki a levél után rohan. A román drámairodalom egyik legnagyobb alakjának tartott Caragiale 1884-ben írta ezt a darabot, és mégis azóta le nem kerül a világ színpadairól. Semmit sem vesztett aktualitásából, humorából, szarkazmusából. Közel száznegyven éve járja sikerrel a világot, és most Szegedre is megérkezett, hogy görbe tükröt tartva elénk kinevethessük végre magunkat – önmagunkon.”

Ötödik fordulójához érkezik a Beerpong Bajnokság a Rongy Kocsmában, 20 órától szállhatnak versenybe a szomjazó sportolók. Nevezés és részletek ITT.

Psychedelic-stoner szeánszra várja a lassú zenék kedvelőit a LIVE Music Club 21 órától, három zenekar társaságában, színpadra lép a stoner stílust képviselő Jack Bleezus, az instrumentális “poszt-kő” Kultaseni és a psychedelic/stoner Lucy Dreamin’.

Folyamatos kiállítások, programok:

„Tégy engem szívedre pecsétnek” (Énekek éneke): házasság az operairodalomban címmel nyílik kamarakiállítás a Somogyi-könyvtár aulájában. A kiállítás a Zeneműtár Bárdi Sándor hagyatékában őrzött régi és ritka kották, valamint hazai és külföldi előadók hangfelvételeinek segítségével mutatja be a házasság szerepét a zeneirodalomban. A tárlatnak a Szegedi Nemzeti Színház operajelmezei és kellékei kölcsönzik a teátrum hangulatát. Az egyházi esküvőhöz kapcsolódó liturgikus eszközöket a Szeged-Belvárosi Római Katolikus Plébánia bocsátja rendelkezésre. A program a Házasság hete rendezvénysorozat része, amelyet Szegeden már nyolcadik alkalommal rendez meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége a házasság, mint szeretetközösség értékeinek bemutatására. A kiállítás február 13-ig tekinthető meg.

Gion Nándor (1941 – 2002) vajdasági magyar író, újságíró, forgatókönyvíró születésének 75. évfordulója alkalmából kamarakiállítás mutatja be a alkotó életművét a Somogyi-könyvtárban. „Írásművészetét gyakran Faulkneréhez, vagy Márquezéhez hasonlítják. Mások Bodor Ádám, Darvasi László és Tar Sándor prózájával rokonítják műveit. Jellemző elrajzolásai, ismétlései, túlzásai „pár centivel a valóság fölé” emelik írói világát” – olvasható a kiállítás ajánlójában. A „Pár centivel a valóság fölött, avagy a bácskai Márquez” – 75 éve született Gion Nándor című kiállítás február 4-től március 9-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár második emeletén.

Ybl Miklós (1814 – 1891) építész halálának 125. évfordulóján kiállítás nyílik a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. Művészeti albumok, folyóiratok mutatják be a 19. század egyik legjelentősebb magyar építészének életművét. Ybl Miklós munkásságát bérházak, paloták és kastélyok mellett Budapest arculatát máig meghatározó középületek fémjelzik. Ő készítette többek között a fővárosi Bazilika, Rác fürdő, közgazdaság-tudományi egyetem, valamint a Várkert Kioszk és Bazársor terveit is. „Fő műve az Operaház (1879–84), amelyet Palladio nyomán kialakított festői főhomlokzata, belső terei és főként lépcsőháza révén a korabeli európai építészet kimagasló alkotásaként tarthatunk számon” – írja a Magyar Életrajzi Lexikon. Budapest mellett vidéken is lakó-, gazdasági és közösségi célokat szolgáló épületek egész sora őrzi a tervező keze nyomát (Csurgó, Ókigyós, Marcali, Surány, Doboz, Kétegyháza, Mácsa, Lengyeltóti, Parád stb.). Csongrád megyében a nagymágocsi Károlyi-uradalom magtárának, valamint a hódmezővásárhelyi római katolikus templom bővítésének tervei fűződnek Ybl Miklós nevéhez. Emlékezetére hozták létre 1953-ban az Ybl-díjat, amelyet évente ítélnek oda az ország legjelesebb építészeinek. Az Ybl Miklós-emlékkiállítás január 21-től február 17-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeletén.

Angyalok útján címmel, Berkecz Éva festő- és grafikusművész alkotásaiból rendeznek kiállítást a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. Berkecz Éva a szegedi tanárképző főiskola földrajz-biológia-rajz szakának elvégzése után részt vett a Magyar Iparművészeti Főiskola posztgraduális képzésén. Tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. A szegedi Gedói Általános és Alapfokú Művészeti Iskola tanára. Munkáit önálló és csoportos kiállításokon, a Szegedi Nyári Tárlaton, a Szegedi Szépmíves Céh kiállításain, a hódmezővásárhelyi tavaszi tárlaton is láthatta a közönség. Szeged mellett Budapesten és számos hazai városban, valamint Szabadkán, Aradon, Temesváron, Nápolyban és Gentben is bemutatkozott. Több alkalommal részt vett a pedagógus képzőművészek kiállításain, Szeged város önkormányzatának, valamint a Szegedi Szépmíves Céh díjazottja. „Életem során átélt megpróbáltatásaim feldolgozására kértem segítséget az égiektől. Segítettek… Rajzaimon, festményeimen a szellemi világ sokszínűségét igyekeztem bemutatni. Angyalaim, angyalcsoportjaim néha tétovák, útkeresők, ápolók és gondviselők, szeretetet sugallók, mint az emberek. Jelen lehetnek a templomi csendben, a betegágynál, az élet ricsajos formáinál, csak figyelni kell rájuk…” – fogalmazta meg képeinek üzenetét az alkotóművész. Berkecz Éva Angyalok útján című kiállítása január 21-től február 17-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeletén.

Fazekas Mihály (1766 – 1828), a Lúdas Matyi szerzője születésének 250. évfordulójáról kamarakiállítással emlékezik meg a Somogyi-könyvtár. „Költő, botanikus, a debreceni felvilágosult írói körnek Csokonai mellett legeredetibb tehetsége” – írja Fazekasról a Magyar Életrajzi Lexikon, jelezve az alkotó életművének gazdagságát. A Lúdas Matyi című, „eredeti magyar rege alapján”, négy levonásban megírt hexameteres elbeszélő költemény 1804-ben készült el, s napjainkig több mint negyven kiadást ért meg. Fő művén kívül azonban Fazekas Mihály nevéhez fűződik az első magyar füvészkönyv összeállítása is. A Linné-rendszer alapján készült gyűjteményt sógorával, Diószegi Sámuellel közösen adták ki Debrecenben, 1807-ben. 1819-től haláláig szerkesztette az évenként megjelenő Debreceni Magyar Kalendáriumot, amelyben versei mellett irodalmi színvonalú elbeszéléseket, s a felvilágosodás eszméit hirdető cikkeket is közölt. A Lúdas Matyi több kiadása mellett a füvészkönyvet, valamint a költő 1836-ban megjelent verseskötetét is bemutató kiállítás a könyvtár harmadik emeletén, március 2-ig tekinthető meg.

India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. 1930-ban költözött Indiába a nagykanizsai Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet képzőművész egy látomás hatására. A két nő egész további életét Indiában töltötte: megismerkedtek Mahatma Gandhival, az indiai függetlenségi harc vezetőjével, akiről később portrét is festettek. A lány Indira Gandhi, India miniszterelnöknőjének közeli barátja lett, akit 1984-ben tragikus körülmények között saját testőrei gyilkoltak meg. A szegedi múzeumban a két festőművésznő alkotásait ismerhetik meg most az érdeklődők: a közel negyven festményen csendéletek, tájképek, a buddhizmussal kapcsolatos látomások elevenednek meg. Emellett bemutatják a nagy indiai közéleti személyiségekről, politikusokról készült portréikat, valamint a festőnők használati tárgyait, ékszereit és buddhizmussal kapcsolatos emlékeit is.

afrika-kiallitas17kf
“Csak a jó meleg Afrika – A fekete kontinens állatvilága” címmel tekinthető meg kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban 2016. március 15-ig. A tárlatra belépve a Kenya déli síkságain és Tanzánia északi részén élő maszájok házában találják magukat a vendégek. A néprajzi anyagban hangszerek, használati tárgyak, textilek szerepelnek. A következő teremben a kontinens állatvilágát mutatják be testközelből az érdeklődőknek. Az anyagban szerepelnek olyan ismertebb fajok, mint a zebra, az oroszlán vagy a krokodil, a tárlat egyik különlegessége pedig az a körülbelül 350 kilós elefántfej, melyet az egyik terem falára erősítettek a múzeum munkatársai. A ritka állatok közül a madagaszkári cibetmacskafélék közé tartozó fosszák és a szintén a szigeten élő gyűrűsfarkú maki vagy más néven katta is megtekinthető a tárlaton. A kiállításról nem hiányozhat a gyermekfoglalkoztató sem, ahol játékos formában mutatják be Afrika érdekességeit a legfiatalabb látogatóknak. Táblagépek segítségével egy afrikai faluba kalauzolják a vendégeket, hangeffektusokkal pedig különböző állatokat és egy vihart idéznek meg. A tárlat anyaga a Nagykárolyi Városi Múzeumból, a Magyar Természettudományi Múzeumból, a Savaria Múzeumból, magángyűjtőktől és vadászoktól érkezett Szegedre. A néprajzi tárgyakat pedig a nagyszebeni Astra Múzeum anyagából válogatták.

erme01

Tapintható kiállítást tekinthet meg a közönség a Móra Ferenc Múzeumban: az Ujj-É című tárlaton érméket foghat kézbe, tapogathat meg bárki a Kultúrpalotában. Egy újszerű kezdeményezés kapcsán jött létre az a tapintható érem-kiállítás, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatnak most be. A közel száz alkotást tartalmazó tárlaton bárki megfoghatja az érméket, sőt! A kiállítás kifejezett célja, hogy a tapintható érmék segítségével közelebb hozza a tárgyakat a látogatókhoz. A tárlaton tizenhét kortárs éremművész alkotásait mutatják be, melyek mindegyike izgalmat rejt magában tapintás szempontjából. Az érméket különleges biztonsági szalaggal látják el, valamint biztonsági kapukkal őrzik, így garantálva épségüket. A technológiai megoldás révén a kiállítás helyszínén a látogató szabadon mozoghat az éremmel, elveheti a teljesen nyitott tárolóból, leülhet, összehasonlíthatja más darabokkal, azaz: „ismerkedhet” vele.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Szlovénia nem kívánja bővíteni menekültbefogadó kapacitását

Következő sztori

Vízilabda: nem tudta ledolgozni hátrányát a Szeged a Brescia ellen + FOTÓK