Csökkent az álláskeresők száma januárban

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy év alatt 13,2 százalékkal csökkent az álláskeresők száma, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a januári zárónapon 359,2 ezer álláskereső szerepelt, 54,6 ezerrel kevesebb, mint 2015 januárjában.

Az NFSZ honlapján közölte: az elmúlt tíz év januári hónapjait vizsgálva soha nem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma. Az év első hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 7,9 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 5,2 százalék. Az év első hónapjában 56,0 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 8,3 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma éves viszonylatban nőtt. Az álláskeresők 27,1 százaléka – 97,2 ezer ember – tartósan, több mint egy éve keresett már munkát, ez 4,2 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál. Januárban az álláskeresők 10,8 százaléka (38,7 ezer ember) pályakezdő volt.

Az NFSZ adatai szerint januárban 183,0 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 35,2 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők közel fele (49,1 százalék) semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. A foglalkoztatók 25,8 ezer üres álláshelyet jelentettek be januárban, ezek 56,6 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 14,6 ezer volt, amelynek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott. Januárban 310 munkavállalót bocsátottak el csoportos létszámleépítés során, közülük 199 ember Budapesten veszítette el a munkáját. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2015 október-decemberi gördülő negyedévben 280,7 ezer volt, ez 6,2 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 0,9 százalékponttal volt alacsonyabb.

Előző sztori

Szökjön ki egy fürdőbe!

Következő sztori

Pártkontroll – közigazgatás a szocializmusban az egykori tanácsházán + FOTÓK