Bulvár

Állják a sarat a határon szolgálatot teljesítő rendőrök

Állják a sarat a határon szolgálatot teljesítő rendőrök

2016. február 10., szerda
Állják a sarat a határon szolgálatot teljesítő rendőrök
roszke_hatar

Az időjárás is próbára teszi a magyar–szerb államhatárt védő zsarukat. Az ideiglenes biztonsági határzár melletti úton kialakult mély sár nehezíti, de nem akadályozhatja a szolgálat ellátását – tartják a határrendészek.

Tavaly a Készenléti Rendőrségen a Határrendészeti Igazgatóság felállításával, az ideiglenes biztonsági határzár kiépítésével, a határvédelemben a honvédség közreműködését elősegítő, valamint a határzár tiltott átlépését és a határzár megrongálását bűncselekménynek minősítő jogszabályi háttér megalkotásával sikerült megfékezni a Szerbiából Magyarországon át Nyugat-Európába tartó illegális bevándorlók hullámát a csongrádi határszakaszon. 2015. október 28-ára annyira lecsökkent az itt próbálkozó határsértők száma, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság döntést hozott a Szegedi Rendőrkapitányságon felállított, az elfogott jogsértők kihallgatásával, nyilvántartásba vételével, bíróság elé állításával foglalkozó nyomozó egység, a határzárral kapcsolatos ügyeket feldolgozó osztály ideiglenes megszüntetéséről. A technika maradt a helyén, ha netán megint szükség lenne rá, egy nap alatt beüzemelhető. – Tavaly november–decemberben összesen 152 eljárást indítottunk határzár tiltott átlépése bűntettének megalapozott gyanúja miatt – tájékoztat

Kliment-Csatlós Krisztina

hadnagy, a Szegedi Rendőrkapitányság bíróság elé állítási alosztályának vezetője. – Az elfogott határsértőket jellemzően az őrizet 72 órás ideje alatt bíróság elé állítjuk. Nem egyszerű ilyen gyorsan szakszerű, jogszerű nyomozást lefolytatni. Bírtuk a tempót. Idén januárban már 217 nyomozást rendeltünk el határzár tiltott átlépése miatt. 2016 januárjában 441 illegális bevándorlót fogtak el a rendőrök Csongrád megye szerbiai határszakaszán, többségük férfi, kevés köztük a szír és afgán, jellemzően szomáliai, marokkói, eritreai, kubai, iráni, iraki, koszovói, török és Srí Lanka-i polgár akad fenn a határvadászok hálóján. Érzékelhetően ismét szervezett csoportok próbálkoznak az átjutással Szerbia felől. A viszonylag enyhe tél és a balkáni útvonalon fekvő államok szigorúbb ellenőrzése miatt megnőtt a magyar–szerb határszakaszon a határsértők aktivitása. Erre válaszul a Készenléti Rendőrség megerősítette a határszakasz védelmét, emellett február 8-ától 30 nyomozóból álló csoport segíti az illegális migráció kezelésével foglalkozó szegedi zsaruk munkáját. Február 2-án reggel tízfős határsértőcsoportot fogtak el a zsaruk Makó környékén, délben Röszke térségében újabb csoportot füleltek le. Egyre több a határzár menti tettenéréses elfogás. Pedig a körülmények nem rózsásak, a csapadékos tél után a gyors olvadás miatt belvizes, mély saras részek alakultak ki a határzár melletti úton. – Megbirkózunk a sárral is – mondja

Szőllősi László

őrnagy, a határrendészek váltásparancsnoka. – A körülmények nehezítik, de nem akadályozhatják a szolgálat ellátását. A készenléti rendőrök megszokták, a legextrémebb időjárási viszonyok között is helytállnak.

Bácsó Imre

őrmester és

Csepregi László

törzsőrmester Zoltánnal, az ötéves német juhásszal védi a határt. A kutyának sem tetszik a sár, de ha parancsot kap, semmi sem fékezheti meg, hogy elkapja a határsértőt. Szolgálat után nehezebb sártalanítani, mint egy autót. Zoltán ugyanis segíteni akar, ennek következtében gazdája sem marad szárazon. A bázison egy mosoly a köszönőfalra, amelyen környékbeli iskolások levelei, rajzai méltatják a zsaruk helytállását. Pihenni is, szolgálatba is jobb ilyen hangulatban menni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.