Írjon nekünk

Közélet

Tiltakozik az óvodabezárások ellen a szegedi KDNP – a pénteki döntés elhalasztását követelik (FRISSÍTVE)

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

kdnp_sajttaj02_gsA Kereszténydemokrata Néppárt szegedi közgyűlési frakciója szerint a baloldal által tervezett szegedi óvodabezárások nemcsak erkölcsileg, hanem szakmailag is súlyos aggályokat vetnek fel, ezért december 31-ig szakmai vizsgálatot kérnek, hogy megállapítsák, szükséges-e az átszervezés. Emellett kezdeményezik, az önkormányzat az óvodák megmaradása érdekében vegye fel a kapcsolat olyan lehetséges fenntartókkal, mint az egyházak és alapítványok.

“Felszólítjuk a tervezett óvodabezárásokban érintett szegedi választókörzetek baloldali képviselőit, ne a szocialistákhoz közeli lobbicsoportok érdekében politizáljanak, hanem álljanak saját választóik mellé!”

– ezt üzente hétfői sajtótájékoztatóján képviselőtársainak Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője. Egyúttal jelezte, a kereszténydemokraták módosító javaslattal élnek a városházi előterjesztéshez, kezdeményezve az óvodabezárásokról, -átszervezésekről szóló döntés elhalasztását. A szegedi családok, a szegedi gyermekek szempontjait figyelembe véve mindent meg kell tenni az óvodák megmentéséért – szögezte le a politikus, aki egyrészt szakmai hatástanulmányt követelt az önkormányzattól, másrészt kapcsolatfelvételt sürgetett más, lehetséges fenntartókkal.

“Egyelőre nem látszik, mi is állhat valójában a tervbe vett óvodabezárások hátterében. Talán egy újabb szórakoztató egység megnyitása miatt történne bezárás, vagy egyszerűen az ingatlanok értékesítési terve, ingatlanspekuláció rejtőzhet mögötte, de nem kell sokat aludnunk, hogy kiderüljön az igazság – már amennyiben a döntést a városháza által javasolt formában elfogadja pénteken a közgyűlési többség…

Az óvodáink nagyon zsúfoltak jelenleg is, a közgyűlés rendszeresen tárgyal olyan előterjesztéseket, melyekben a városvezetés a törvény által meghatározott keretek között kéri a csoportlészám megemelését.

Utoljára ilyen típusú döntést 2015 május-júniusban tárgyalt a szegedi közgyűlés” – emlékeztetett Hüvös László önkormányzati képviselő, utalva egyúttal a 2007-ben történtekre, amikor a Deák Ferenc utcai, Down-szindrómás gyermekek ellátására is szakosodott óvoda helyére kaszinót terveztek, ezért lakatot tettek az intézményre… Az esetet egy éve a Transparency International a legkorruptabb önkormányzati ügynek választotta. A szegedi kereszténydemokraták úgy vélik:

a mostani botrányhoz asszisztál a szegedi óvodák igazgatóságának élén álló Bartáné Tóth Mária volt SZDSZ-es politikus, képviselő, akinek kinevezése ellen a szakma is tiltakozott,

és a mostani botrányban is kulcsszerepet játszik Botka László MSZP-s polgármester mellett Szentgyörgyi Pál szocialista gazdasági alpolgármester.

Hüvös úgy folytatta, csúcsra járnak a szegedi óvodák. “Mi lehet a döntés értelme? Pénzügyi szempontból talán alá lehet támasztani, hogy maximális kihasználtságot fog produkálni az intézményhálózat, de felvetődik a kérdés: szakmailag valóban ez-e a cél. Nyilvánvalóan, ahol kisebb csoportok működnek, egy-egy gyermekre nagyobb figyelem juthat, több a gondoskodás, több nevelésre és oktatásra van lehetőség, míg egy magas létszámú csoportban erre jóval kevesebb lehetőség jut” – emelte ki a képviselő. Hüvös szerint aggasztó az is, hogy az influenza és egyéb járványos megbetegedések idején a szocialisták tervezte összevonások eredményeként a zsúfolt csoportokban több lesz a beteg gyermek, a szülőknek pedig kényszerszabadságra kell menniük, s a gyógyszerek kiváltása is megterheli a családi pénztárcákat. “Álságos megoldásnak tartjuk, hogy megszavaztatták a nevelőtestülettel és a szülői szervezettel, hogy az egyes óvodákban támogatják-e ezt az előterjesztést. Természetesen, azokban az óvodákban, melyekben megmaradnak a csoportok, az óvodapedagógusok féltik az állásukat – magától értetődően nem mernek ezzel szembe menni. A szülők is ilyen esetekben nyilvánvalóan saját óvodájukat féltik” – mondta, felháborítónak nevezve, hogy a szocialisták kijátsszák egymás ellen a kiszolgáltatott érintetteket.

kdnp_sajttaj01_gs

A képviselőkhöz számos lakossági panasz, megkeresés érkezett a szocialisták tervezte óvodabezárással kapcsolatban;

Haág Zalán szegedi elnök-frakcióvezető ebből olvasott fel egy részletet a sajtónak. Az egyik kétségbeesett szülői közösség a Gáspár Zoltán utcai óvoda ügyében küldött levelet, melyben arról írnak, az intézményben összeszokott csoportok vannak, kedves és figyelmek dajkák vigyáznak a kicsikre, és több olyan sportfoglalkozást is biztosít az óvoda, melyekre máshol nincs lehetőség. Fontos szempont továbbá a szülőknek, hogy könnyen megközelíthető legyen a választott óvoda, s ne kelljen a belvárosig utazni, drága parkolójegyet váltani. Ennek tudatában követeli a szegedi KDNP, hogy a bezárás döntését hatástanulmány készítése előzze meg az önkormányzat illetékes irodája részéről, mindaddig pedig semmilyen döntés ne szülessen a szóban forgó intézmények sorsáról. “Azt szeretnénk, ha a város felvenné a kapcsolatot más lehetséges óvodafenntartókkal is, például egyházakkal, alapítványokkal, és vizsgáljuk meg, milyen módon lehetne biztosítani az érintett óvodák fennmaradását. Felszólítjuk az MSZP-s, illetve baloldali támogatottsággal megválasztott önkormányzati képviselőket, hogy támogassák a KDNP indítványát és a mostani, pénteki közgyűlésen ne ítéljék halálra az óvodákat!” – mondta.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a Fidesz-KDNP-s kormány mindent megtesz a kisgyermekes családokért, így többek között a csok bevezetése (családok otthonteremtési kedvezménye) és kibővítése, a bölcsődések és óvodások 90 százalékának biztosított ingyenes étkezés, valamint a családi adókedvezmény is ezek közé az intézkedések közé tartozik. A Kereszténydemokrata Néppárt szegedi közgyűlési frakciója pedig – mint jeleztük – módosító indítványt nyújtott be az óvodabezárásokkal kapcsolatban, melynek lényege, hogy a csoportszámok, pedagógusok és egyéb segítő alkalmazottak számát tekintve a következő nevelési évre ne történjen csökkentés, hanem a következő nevelési évre jóváhagyott számok alapján induljanak a csoportok. Azt is kérik az illetékes szakirodától, hogy december 31-ig vizsgálja meg szakmailag is az átszervezés szükségességét, továbbá vegye fel a kapcsolatot a lehetséges nem állami intézményfenntartókkal, mint például az egyházak és alapítványok, hogy biztosíthassák az óvodák fennmaradását.

Polgármesteri kabinet: Haág és Hűvös képviselők vádaskodása a hiteltelen politikai méregkeverés mintapéldája

“Haág és Hűvös képviselők vádaskodása a hiteltelen politikai méregkeverés mintapéldája.

Felhívjuk a képviselő urak figyelmét, hogy – miközben hat éve a KDNP-nek köszönhetjük a kormány családpolitikáját – 20 ezerrel csökkent a 3-6 éves gyermekek száma, ráadásul több ezren hagyták el szüleikkel az országot. Ugyanennek a családpolitikának köszönhető az is, hogy Szegeden 13%-kal csökkent az óvodáskorú gyerekek száma, 633-mal vannak ma kevesebben, mint 2010-ben. Ez a tendencia, sajnos, a következő években sem változik, mert a statisztikák azt mutatják, hogy a 0-3 éves korosztályban ugyancsak jóval kevesebb gyermek van, mint a megelőző években.

A város – miközben 50 óvodából ötöt szüntet meg – a következő években 2.3 milliárd forintot kíván a megmaradó 45 intézmény felújítására, komfortosabbá tételére költeni” – írja a Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinet nevében kiküldött válaszközleményben Vécsey Ágnes sajtófőnök.

A Kereszténydemokrata Néppárt Szegedi Közgyűlési Frakciója szerint a szegedi óvodabezárások nemcsak erkölcsileg, hanem szakmailag is súlyos aggályokat vetnek fel – részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=607589

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 8.

Közélet

Püspökké szentelték, és az erdélyi római katolikus főegyházmegye élére állították Kovács Gergelyt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szentelésen mintegy félszáz püspök vett részt a Szent Mihály székesegyházban, a templom előtti teret pedig a hívek ezrei töltötték meg.

Tovább olvasom

Hírzóna

A helyi munkavállalókat hozná helyzetbe a Fidesz Vásárhelyen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Azaz ne olcsó külföldi munkaerőt alkalmazzanak a nagy cégek.

Tovább olvasom

Közélet

Senki sem tekintheti lábtörlőjének az MSZP-t – mondta Tóth pártelnök Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egyre több politikus hagyja faképnél a szocialistákat.

Tovább olvasom

Aktuál