Közélet

A kormány antiszegregációs programjairól tárgyalt Brüsszelben Czibere Károly

A kormány antiszegregációs programjairól tárgyalt Brüsszelben Czibere Károly

2016. február 18., csütörtök
A kormány antiszegregációs programjairól tárgyalt Brüsszelben Czibere Károly

A kormány antiszegregációs programjairól adott tájékoztatást Brüsszelben Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta:

Erich Unterwurzacherrel

, az Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatóságának a térségért felelős igazgatójával alapvetően a különböző regionális fejlesztési forrásokról beszéltek, illetve a szegregátumok és telepek felszámolását szolgáló magyar programokról.

Czibere Károly

emlékeztetett arra, hogy a kormány 2011 óta két körben folytatott telepfelszámolási programot, és ezek eredményei alapján döntöttek 2015 augusztusában a következő időszak hasonló programjáról. Ez a 45 milliárd forintos program idén indul, és 200 telepet fog érinteni a következő években - jegyezte meg. Az államtitkár tájékoztatása szerint ennek a programnak a tervezéséhez kaptak különböző segítséget, szempontokat a megbeszélés során. Czibere Károly tárgyalt

Vera Jourová

igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős biztossal is. Az államtitkár elmondta: egyetértettek a biztossal abban, hogy a kormánynak és az Európai Bizottságnak is közös célja, hogy mérsékelje mind az oktatási, mind a térségi, területi szegregációt. Az államtitkár bemutatta a biztosnak a magyar kormány antiszegregációs programjait és azok eredményét is. Egyetértettünk abban, hogy nemcsak a tervek fontosak, hanem az eredmények is - tette hozzá. Mint mondta, a megbeszélésen számos olyan programot bemutattak, amelyek fontosak ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek szegregálódását minimalizálják, így szó volt az iskolai szegregációt csökkentő, hátrányos helyzetű fiataloknak szóló Útravaló ösztöndíjrendszerről, a kötelező óvodáztatás eredményéről, a Biztos Kezdet Gyerekházakról, a gyermekétkeztetés kiterjesztéséről, az ingyenes tankönyvekről is. Bemutatták az egy éve alakult antiszegregációs kerekasztal mellett működő méltányos oktatásért munkacsoport működését és a konkrét eredményeket is. Czibere Károly Brüsszelben a roma felzárkózási ügyekről tárgyalt

Hölvényi György

kereszténydemokrata európai parlamenti képviselővel is. Az államtitkár az MTI-nek elmondta: a magyar kormány számos lépést tett a romák integrálása és a társadalmi felzárkózás terén, és a néppárti frakció tagja egyetértett azzal, hogy fontos lenne, ha ezek a "jó politikák, jó gyakorlatok" európai szinten is meg tudnának jelenni példaként. Hölvényi Györggyel abban állapodott meg az államtitkár, hogy a képviselő "intenzív munkát folytat" ezen jó gyakorlatok megismertetése és elterjesztése érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.