Vágó János és Kovács István kapta idén a Bessenyei-díjat

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vágó János karnagy, zenepedagógus és Kovács István színész kapta idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

Az elismeréseket B. Élthes Eszter, Bessenyei Ferenc özvegye és Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester adták át a hódmezővásárhelyi születésű, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban pénteken, a magyar kultúra napján.

A hódmezővásárhelyi önkormányzata 2008-ban alapította meg a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat. A város díszpolgáráról elnevezett elismerést minden esztendőben az amatőr és hivatásos színjátszás, népdal, magyar nóta, instrumentális zene, kórus, néptánc, vers- és prózamondás területeiről jelöltek közül két személy, illetve csoport érdemelheti ki.

Vágó János karnagy, a Hódmezővásárhelyi Városi Fúvószenekar művészeti vezetője, a Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási intézmény igazgatója 1964-ben született Hódmezővásárhelyen. 1985-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola szegedi tagozatán végzett kürttanárként, majd Debrecenben mesterfokozatú oklevelet szerzett. Előbb Kiskunmajsán és Vésztőn oktatott, 1994-től a vásárhelyi zeneiskola tanára, 2003-tól vezetője, 1995-től a fúvószenekar vezetője. Igazgatóként és tanárként is vallja, hogy, “a művészeti iskola tanárainak törekedniük kell olyan tulajdonságok fejlesztésére, mint egymás megbecsülése, tisztelete, az együttérzés, az egymás iránti türelem”.

Kovács István színművész, rendező 1944-ben született Budapesten. 1966-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahol Várkonyi Zoltán növendéke volt. 1964-től játszott a Vígszínházban, ahová a főiskola után leszerződött. 1965-ban Várkonyi Zoltán rábízta a Kárpáthy Zoltán című Jókai-film főszerepét, ami egy csapásra az ország egyik legismertebb és legkedveltebb színészévé tette. Ezt követte az Egri csillagok Bornemissza Gergelye, majd színházi szerepei mellett több más sikeres magyar játék- és tévéfilm. Részt vett a B. Élthes Eszter által, Bessenyei Ferencről írt Férjem, a komédiás című könyv elkészítésében. A róla szóló fejezet kapcsán Bessenyei Ferenc, akivel élete első tévéfilmjében, a Rembrandt-ban is együtt játszott, így beszélt róla: “Nem a kinézése determinálta, hanem a viselkedése”.

Előző sztori

Kézilabda: szűkös kerettel verte a Resicát a MOL-Pick Szeged

Következő sztori

Orbán: kerítést kell építeni Macedónia és Bulgária Görögországgal közös határán