/

Keretjelzálog: Továbbra sincs egyezség, szegedi család veszítheti el lakását

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

karosultak02

Nem közeledtek az álláspontok, a Raiffeisen Bank továbbra sem fogadja el a keretjelzálog-ügyről elhíresült építési vállalkozó és a károsultak közös ajánlatát. Több per is zajlik, az egyikben január végén lesz a megismételt másodfokú tárgyalás Szegeden. A jogi képviselő eljárási hibákról beszél, például a szakértői véleményt tartja megalapozatlannak.

Ahogy megírtuk, több per is zajlik, egyikben már jogerős döntés is született, míg egy másikban az első fokú részítélet volt. A lényeg, hogy kölcsönt vett fel a Raiffeisentől a társasházakat több projektcégen keresztül felépítő Lengyel Gábor vállalkozó, a fedezet maga a társasház volt, ám a férfi nem fizette vissza a hitelt a pénzintézetnek. A lakók állítják, hogy kifizették lakásukat, mivel azonban keretjelzálog terheli az épületet és Lengyel nem fizetett, jóformán újra meg kellene vásárolniuk lakásukat.

Január 28-án megismételt másodfokú tárgyalás lesz a Táblabíróságon, ez a Bakay Nándor és Kertész utcai, valamint makói társasházakat érint. „Találtunk olyan eljárási hibákat, amit a bíróságnak is észlelnie kell. Valószínű, hogy nem fognak a lakóknak igazat adni, egyet tehet a bíróság, ha olyan hibát talál, ami indokolja, akkor visszadobja első fokra az ügyet, és minden kezdődik elölről” – közölte a károsultak egy csoportját képviselő Szabó Bálint. Hozzátette, a szakértői véleményt megalapozatlannak tartják, kérték másik szakértő bevonását az ügybe, amit nem utasított el az első fokú bíróság, de nem is rendelkezett erről.

szabo_balint01_gs

Az említett ügyben, illetve a Korondi utcai esetnél is a lakók több körben is próbáltak előrelépni, tavaly decemberben újabb ajánlattal álltak elő a keretjelzálog-ügyben károsultak, és az őket képviselő Szabó, nevezetesen, hogy 1-2 millió forintot ők maguk is fizetnének annak érdekében, hogy Lengyel árajánlatát mintegy kiegészítve immár megfelelő összeget kínáljanak a Raiffeisen Banknak. Az ajánlatot egyébként már nem a vállalkozó, hanem Szabó cége nyújtotta be úgy, hiszen a Raiffeisennek tartózó férfit komolytalannak tartja a bank, másrészt a lakók nem szeretnék, hogy egyoldalú befizetésükkel nemhogy javulna, hanem romlana a helyzetük.

Szabó arról tájékoztatta portálunkat, hogy továbbra sincs egyezség, nagyjából 50 millió forint különbség van a Raiffeisen elvárása és az ajánlat között, ám a vállalkozó nem szándékozik többet fizetni. „Mivel jól látható, hogy a nagyságrendileg 200 millió forintos csomag nem elfogadható a pénzintézet részéről, legutóbb azt kértem a vállalkozótól, hogy annak a 6-7 ingatlantulajdonosnak, akiről tudható, hogy nem az ő érdekkörébe tartozóan vásárolta az ingatlant, tehermentesítse a lakását” – részletezte Szabó Bálint. Erről egyébként többször is egyeztettek, a hét végéig várja az érdemi választ. A pénzintézetnek egyébként nagyságrendileg 700 millió forintos követelése van az építési vállalkozó felé.

raiffeisen_bank01kf

Hozzátette, úgy tűnik, a pénzintézet az egyedi megegyezésekre jobban hajlik, legalábbis a mozgáskorlátozott Biharvári-házaspár esete is ezt támasztja alá, amikor is a bank felfüggesztette a végrehajtást. Esetükben az is felmerült, hogy haszonélvezeti jogot kapnak a lakásra, ám ezt nem fogadták el Biharváriék, velük is tárgyalt egyébként a közelmúltban a vállalkozó.

Adalék az ügyhöz, hogy az építési vállalkozó időközben egyébként a vádlottak padjára ült, egy másik pénzintézet ugyanis a vissza nem fizetett, szintén több százmillió forintos kölcsön miatt fedezetelvonásért feljelentette. Az ügyet átvette a Nemzeti Adó és Vámhivatal, három év nyomozás után eljutott az az ügy a vádemelésig.

Az egyik perben megismételt másodfokú tárgyalást tartanak januárban.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=601487

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 14.

Előző sztori

Ásotthalom ingyen telekkel segíti a 3 vagy több gyermeket vállalókat

Következő sztori

A doni hősök előtt tisztelegtek Szegeden + FOTÓK