Közélet

Keretjelzálog: Újszegeden tüntettek a károsultak, hétfőn újabb feljelentést tesznek + FOTÓK

Keretjelzálog: Újszegeden tüntettek a károsultak, hétfőn újabb feljelentést tesznek + FOTÓK

2016. január 22., péntek
Keretjelzálog: Újszegeden tüntettek a károsultak, hétfőn újabb feljelentést tesznek + FOTÓK
szabo_balint_tuntetes003kf

“Mostantól támadunk, bebizonyítjuk, hogy nekünk van igazunk és a nagyhalak nem úszhatják meg” – jelentette ki Szabó Bálint, aki egy újszegedi villa elé vonult károsultak kíséretében, ahol a keretjelzálog-ügyekről elhíresült építési vállalkozó lakik. Hétfőn újabb feljelentést tesznek, és azt feltételezik, hogy a vállalkozót szegedi ügyvédek is segítették a csalássorozatban.

“Azért jöttünk ide Újszegedre a károsultakkal a villa elé, ahol

Lengyel Gábor

lakik, mert elég volt! Elég volt a csalásból, a lopásból, elég volt a megtévesztésből, illetve abból, hogy egyfolytában védekezünk. Mostantól támadunk” – közölte a keretjelzálog-ügyekben a károsultak egy csoportját képviselő

Szabó Bálint

. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője hozzátette, ebben az ügyben az építési vállalkozónak és társainak vagy fizetnie, vagy - véleménye szerint – ülnie kell. Azért is szerveztek tüntetést Újszegedre, hogy ráirányítsák a figyelmet, hogy miközben semmilyen jövedelemmel, emellett nagy értékű ingatlannal, ingósággal nem rendelkezik az érintett vállalkozó, a jogász tudomása szerint tavaly novemberben beköltözött a Fő fasorra 80 milliós villába, így ott megtalálhatja a nyomozóhatóság. Szabónak az épület tulajdonosa elmondta, arra is volt lehetősége Lengyelnek, hogy 5-6 milliót ráköltsön az ingatlanra, ezen felül pedig Szőregen több tízmilliós nagyságrendben tárol építőanyagokat. “Információink szerint arra is van lehetősége a vállalkozónak, hogy szlovák és panamai céghálón keresztül nagy értékű ingatlanokat és autókat birtokol” – fűzte hozzá.

szabo_balint_tuntetes007kf

A károsultak egy részét képviselő Szabó Bálint kedden 72 órás ultimátumot adott a férfinak arra, hogy azoknak a lakóknak, akik kétszer kifizették a lakásukat, teljesítse a második befizetést, a többi esetben pedig tehermentesítse az ingatlanokat. Erre péntek 4 óráig volt haladék, ezért mondta a Likvid Kontroll Kft. vezetője, hogy nincs mire várni, ezért lendülnek támadásba, s ennek részeként hétfőn feljelentést tesznek a Szegedi Rendőrkapitányságon. “Úgy gondoljuk, hogy különösen jelentős értékre elkövetett, legalább 28-30 sértettet érintő, több százmillió forintos kárt okozó csalássorozattal állunk szemben. Azt is látjuk, hogy a csalás nem egy magányos elkövető számlájára írható, hanem voltak társai is” – jelentette ki Szabó. Itt nem a cégen belüli vagy éppen építőipari társaira gondolt Lengyelnek, hanem azt feltételezik, hogy jogi végzettséggel rendelkező, ügyvédként praktizálók voltak a férfi társai. Ezt részben arra alapozza, hogy azokban a szerződésekben, amelyekben szerepelt a keretjelzálog, úgy volt beleírva, hogy ennek bejegyzésére úgy járulnak hozzá, hogy az eladó néhány hónapon belül tehermentesíti az ingatlanokat. “Ez alapján egyértelműen kijelenthető, hogy megtévesztették ezeket az embereket ügyvédi segédlettel csapták be és károsították meg őket” – magyarázta. Ahogy

január közepén megírtuk

, január 28-án megismételt másodfokú tárgyalás lesz a Táblabíróságon, ez a Bakay Nándor és Kertész utcai, valamint makói társasházakat érint. „Találtunk olyan eljárási hibákat, amit a bíróságnak is észlelnie kell. Valószínű, hogy nem fognak a lakóknak igazat adni, egyet tehet a bíróság, ha olyan hibát talál, ami indokolja, akkor visszadobja első fokra az ügyet, és minden kezdődik elölről” – közölte akkor a károsultak egy csoportját képviselő Szabó Bálint. Az üggyel kapcsolatban azt közölte a jogász a tüntetésen, hogy az ügyben eljáró bíró önmagának is ellentmondó ítéletet hozott, ezért is reméli, hogy a másodfokon eljáró bíróság ezúttal is hatályon kívül helyezi az eljárást. Ezzel újabb két évet nyerhetnek az érintetteknek. Az ügyben érintett egyik makói károsult,

Miklán András

portálunknak elmondta, a Bajza utcában egy épületben is kellett laknia Lengyel Gáborral, ami rendkívül megviselte őket, például a saját garázsukba sem tudtak beállni, mert az építési vállalkozó járművei elfoglalták az összes helyet. “Örülünk hogy onnan az adóhatóság kitette, de azt nem gondoltuk, hogy egy 80 milliós villába fog költözni” – fűzte hozzá Miklán András. A makói férfi a csütörtöki tárgyalással kapcsolatban nem bizakodó, mint elmondta, nem érzi azt, hogy a jog a károsultak mellé állna, az igazság pedig más kérdés. “Az, hogy ilyen tömegben ki tudtak minket játszani a szerződések csűrés-csavarásával, egyértelműen azt jelenti, hogy a mellettünk álló jogi képviselők nem voltak a helyzet magaslatán” – fogalmazott. Miklán András készülnek a legrosszabbra is, de próbálja tartani magát, s igyekszik bízni abban, hogy mégsem viszik el a fejük fölül egy életük munkáját, a lakásukat.

Cikkünk megjelenése után felkereste portálunkat az újszegedi villának a tulajdonosa, és arról tájékoztatott, hogy a lakóingatlan egy részét használó Lengyel Gáborhoz semmilyen közük nincs, illetve nem is tudnak az építési vállalkozó vitás ügyeiről, teljes mértékben elhatárolódnak tőle. Azt is közölték, hogy az ingatlanban nem tulajdonos a férfi.

"Elég volt a csalásból, a lopásból, elég volt a megtévesztésből, illetve abból, hogy egyfolytában védekezünk. Mostantól... Közzétette: Szegedma Hírportál2016. január 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.