90 éves Nagy Lajos, a szegedi Közgazdasági Tanszék volt vezetője + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

gtk_koszonto008kf

36 éven keresztül vezette a Politikai Gazdaságtan Tanszéket, majd a Közgazdasági Tanszéket. Barátai, volt kollégái, munkásságának folytatói köszöntötték a professzort.

„Rendkívül gazdag életutat járt be” – mondta Vilmányi Márton, az SZTE Gazdaságtudományi Karának dékánja Nagy Lajosról. A professzor 1926. január 16-án született, diplomáját a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte, 1952-ben került a József Attila Tudományegyetemre. „Eredetileg Budapesten voltam tanársegéd, ekkor egy bizonyos Nagy László tanított Szegeden, akinek apja szabó volt Szabadkán. Ebben az időszakban zajlott a Tito-ellenes kampány, így a következő döntés született: Nagy László ment fel a Műegyetemre, Nagy Lajos pedig indult le Szegedre” – emlékezett vissza az ünnepelt. Többször előfordult, hogy „ingoványos” talajra lépett, az ’50-es évek elején Gerő Ernő felesége vádolta szövetkezetellenességgel, mert kimutatta, hogy a családi gazdaságok ugyanannyira életképesek, mint a szövetkezetek, majd 1956 után tűnt úgy, hogy abba kell hagynia a pályát, mert egy cikkben a szovjet-magyar kereskedelem hazánk számára kedvezőtlen aránytalanságaira hívta fel a figyelmet kollégáival.

gtk_koszonto010kf

1955-től 36 éven keresztül vezette a Politikai Gazdaságtan Tanszéket, majd a Közgazdasági Tanszéket, 1973 és 1987 között tíz oktató kollégája védte meg kandidátusi értekezését a szárnyai alatt. „Igazi műhely volt a tanszék. Belső kényszer volt számunkra a cím megszerzése, ami a professzor hozzáállásából, tudásából fakadt” – vélekedett Czagány László egyetemi docens, a tízek egyike. „Kezdetben marxista ideológiai műhelyként jött létre, de fantasztikus változáson ment át, fokozatosan egyre jobban előtérbe kerültek az adott szakokhoz tartozó közgazdasági vonatkozások az oktatásban” – folytatta. Czagány László szerint az oktatás hasonló volt, mint más egyetemeken, de a kutatómunka Nagy Lajosnak köszönhetően határozottan agráriumhoz kapcsolódó volt, csak egy 1980-as évek közepi védés nem érintette a mezőgazdaságot, vagy az élelmiszeripart.

Kovács Árpád egyetemi tanár, a Költségvetési Tanács elnöke a Kautz Gyula-díjat adta át számára, amelyet kiemelkedő közgazdaságtudományi munkásságáért adományozott számára a Magyar Közgazdasági Társaság. Nagy Lajos 25 éven keresztül volt elnöke Magyar Közgazdasági Társaság Csongrád Megyei Szervezetének. A születésnap mini konferenciával zárult, Kovács Árpád, Szabó Katalin, Hámori Balázs és Balogh Sándor tartottak előadást az ünnepelt tiszteletére.

no images were found

Barátai, volt kollégái, munkásságának folytatói köszöntötték pénteken a 90 éves Nagy Lajost. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=601689

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 16.

Előző sztori

Az autó is köhög a nagy hidegben

Default thumbnail
Következő sztori

Labdarúgás: a SZEGEDma-kupa nyolcaddöntőinek párosítása

Legutóbbi hasonló cikkek