Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Közélet

Tóth Péter: A szegediek ügyeit képviseljük a közgyűlésben!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

tothpeter_gs

Januárban fórumsorozatot indít a szegedi Jobbik, hogy részletesen feltérképezzék a lakosok helyi igényeit, s ezt képviseljék a közgyűlésben is – nyilatkozta portálunknak Tóth Péter. A jobbikos képviselő a SZEGEDma.hu-nak a város jövőjével kapcsolatban kifejtette, hogy a munkahelyteremtésre kell koncentrálni, de a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklustól sem kell csodát várnia senkinek.

A szegedi közgyűlés egyetlen jobbikos képviselője, Tóth Péter úgy értékelte, hogy sok mindent sikerült elérnie neki és a pártnak 2015-ben, a közgyűlési indítványok szintjén elmondható, hogy az ellenzéki pártok közül talán a legtöbb indítvány a nevéhez fűződik, illetve a Jobbikhoz. „Kiemelném, hogy megoldódott az újszegedi toronyház ügye, bekapcsolták a fogyasztókat a geotermikus körbe. A nyár folyamán nagy harc volt a távfűtött lakások kapcsán azokért a fogyasztókért, akiknek túlfizetésük volt, és sikerült elérni, hogy az érintett 6000 fogyasztó számláit rendezték, ami 100 millió forintos átrendezést jelentett a költségvetésben. Ezeket úgy értékelem, hogy sikeres indítványaink és harcaink voltak” – fogalmazott Tóth Péter. A jobbikos önkormányzati képviselő hozzátette, vannak olyan kezdeményezéseik, amelyek bizonyos trendekhez is illeszkedve soha nem nyernek támogatást. Ilyen például a helyi lakásrendelettel kapcsolatos változtatási szándékuk, a szegedi Jobbik ugyanis szigorúbb feltételeket szabna, hogy ne csak a szociális helyzet alapján döntsenek arról, hogy ki kaphasson önkormányzati bérlakást. Elmondta, a Székely sorról a közelmúltban is jelezték, hogy gondok vannak egyes bérlőkkel, Tóth szerint ez a baloldali városvezetés felelőssége.

„Az egészségügyi ellátási körzetekkel kapcsolatos problémákra is felhívtuk a figyelmet, méltatlan, hogy Szőregen nincs gyermekorvos. Nem sikerült elérnünk, hogy megmaradjon a rendelő, és azt is látjuk, hogy a tendencia folytatódik, az idei utolsó közgyűlésen immár a harmadik körzetünket zártuk be idén. A balliberális városvezetésnek nincs erre koncepciója, folyamatosan csak tendenciákról beszélnek, hogy az orvosok Szegedről Nyugat-Európába vándorolnak, s onnan Amerikába, de megoldással nem állnak elő, ha pedig valaki javasol valamit, azt leszavazzák” – közölte.

toth_peter04kfSzeged 2015-ös költségvetését sem sikerült módosíttatnia Tóth Péternek, a büdzséhez 35 pontos módosító indítványt is benyújtott be a jobbikos politikus, mellyel kapcsolatban elmondta, elsősorban a város különböző területein érzékelhető problémákat szerette volna enyhíteni. A módosítók között közlekedésátszervezés is szerepelt, például a mai napig nem megfelelő Alsóvárosban a Vadkerti téren a zebrák elhelyezése, és ugyancsak balesetveszélyes az Alsónyomás sor, melynek egyirányúsítását kezdeményezte. Hozzátette, a városi út- és járdafelújítási alapot is szerette volna átrendezni, azt javasolta, hogy a 30-40 éve lerakott betonlapokból álló szakaszokat a közmunkaprogram résztvevők újítsák fel Szegeden, hiszen ezzel lehetett volna spórolni. „Ehelyett százmilliókat költöttünk el megfoghatatlanul, ami biztosan jó a polgármesternek, mert szalagokat tud átvagdosni egy-egy szakaszon, de mi akkor is úgy látjuk, hogy a régi járdaszakaszokat igenis fel lehet újítani” – jegyezte meg. Tóth elmondta, a Szeged 2016-os költségvetéséhez az ideinél markánsabb módosító javaslatcsomaggal készül majd, az év elején ugyanis mintegy 30 állomásos fórumsorozatot hirdetnek, körbejárják a várost, és egybegyűjtik a problémákat, fejlesztési elképzeléseket.

„Azt szeretnénk, hogy a helybéliek mondják el, hogy mire lenne szükségük közvetlen lakókörnyezetükben, mi ezt szeretnénk képviselni a közgyűlésben” – jelentette ki Tóth Péter.

A tömegközlekedés racionalizálását is fontosnak nevezte, mint elmondta, jónak tartja a bulijárat elindítását, de ennél sokkal komolyabb feladatok vannak, hiszen az elektromos tömegközlekedés-fejlesztési nagyprojekt teljesen átszabta a helyi tömegközlekedést, buszjáratok szűntek meg, szerinte a hagyományos sugaras és körutas szerkezetet meg kell tartani a tömegközlekedésben is. „A piros troli akár a helyi MSZP jelképe is lehetne, nyugodtan tegyék oda a piros felkiáltójel mellé, hiszen annyi botrány volt a trolik körül” – jegyezte meg.

A migrációval kapcsolatban Tóth Péter elmondta, a szegediek számára is megnyugvást hozott az, amit ő is szorgalmazott, a parlamentben pedig a Jobbik-frakció is megszavazta, hogy vessék be a honvédséget a határvédelemben. „Hazánk déli határvidékén már nyugalom van, de a tendencia nem csökkent, Nyugat-Európa felé továbbra is óriási a fenyegetettség. Úgy értékelem, hogy a magyar politika nagy kihívása lesz, hogy a migrációval kapcsolatos véleményét átveri-e Európán. Mi arra biztatjuk a Fideszt, hogy továbbra is vegyék át a Jobbik javaslatait, és ne aláírásokat gyűjtsenek, hanem népszavazást írjanak ki a migrációval kapcsolatban. Ezzel kellő felhatalmazást tudnánk adni az összes brüsszeli képviselőnknek, hogy keményen menjenek szembe a kötelező betelepítési kvótával” – részletezte.

toth_peter03kf

Szeged jövőjével kapcsolatban kifejtette, hogy a munkahelyteremtésre kell koncentrálni, de a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklustól sem kell csodát várnia senkinek. Tóth elmondta, a kormány hangoztatja, hogy a fejlesztési források jelentős részét gazdaságélénkítésre kell fordítani, ami önmagában jó is lehet, a kérdés csak az, hogy mit értünk gazdaságfejlesztés alatt. „Azt mindenki látja, hogy vannak nagyberuházások, ami lehet egy stadion, egy lézeres kutatóközpont vagy akár űrállomást is építhetünk, ezek mindegyike élénkíti a gazdaságot. A fő kérdés, hogy az adott projekt mennyi munkahelyet teremt, és milyen minőségűt.” Az ELI-vel kapcsolatban megjegyezte, az ott dolgozók közül a büfés és a portás lesz maximum szegedi, hiszen olyan típusú fejlesztésről van szó, melynek tényleges eredményei nem Szegeden vagy a magyar nemzetgazdaságban fog lecsapódni.

„Szegeden a magasan képzett munkaerőre épülő munkahelyre is szükség van, illetve a szakmákat is preferálóra is, ez jelentené a kiutat a város számára. Azt viszont nem látom, hogy erre a célra a TOP-os, vagy a kimondottan gazdaságfejlesztésre irányuló GINOP-os pénzekből lehetne fordítani” – közölte a jobbikos képviselő.

Tóth Péter szerint fontos, hogy a szegediek érzékeljék azokat az ügyeket, amelyek a baloldali városvezetéshez kötődnek. „Az itt élők például kiszorultak a saját fürdőjükből Botka Lászlóék sorozatos rossz döntéseinek következtében, és bizonyos esetekben vagyonkárosításról is beszélhetünk, például a Napfényfürdő Aquapolis-beruházás kivitelezése kapcsán, amelyet a SZEVIÉP Zrt. végzett, melynek vezetői bíróság elé kerültek. A VIP-parkolóbérletek ügye is felborzolta a kedélyeket, ebben mi is szeretnénk tisztán látni, de ehhez meg kell várni, hogy az ügy vádemelési szakaszba jusson, addig csak feltételezésekről beszélhetünk” – mondta. Hozzátette, a feltételezések helyett a tényeket tartja szem előtt, például már a KSE-botrány is elért abba a szakaszba, hogy jól láthatóak lettek az ügy szegedi szereplői, illetve az MSZP-s Tóth Károly családi köréhez is kötődően kik jelennek meg ebben a 450 milliós sikkasztási ügyben. „Azért ne felejtsük el, hogy van más szegedi szocialista képviselő is, aki tartalékol még nekünk jövőre milliárdos sikkaszás-gyanút a Hungária Közraktározási Zrt. kapcsán. Itt is előbb azért lássuk a tényeket, lássuk a vádemelést, és lássuk, hogy Lauer István miért volt valójában ennek a cégnek az igazgatója” – fűzte hozzá Tóth Péter.

toth_peter01kf

A közgyűlési munkával kapcsolatban azt emelte ki évértékelőjében a jobbikos politikus, hogy adott ügyek mentén együtt működni a Fidesszel is, és volt, amikor a szocialista városvezetést támogatta, ilyen eset volt az újszegedi toronyházat érintő költségvetés-módosítás. Tóth azt mondta, ahogy eddig is, a jövőben is azokat az előterjesztéseket fogja támogatni, amit a szegedi emberek kérnek a Jobbiktól, és ilyenkor nem nézik, hogy melyik padsorban ül a díszteremben.

A jobbikos képviselő szerint a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklustól sem kell csodát várnia senkinek.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=599008

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 29.

Tovább olvasom

Egészség

Ezek a legfertőzöttebb országok Európában

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Infografikán mutatjuk a lényeget.

Tovább olvasom

Közélet

Jogerős Joób Márton és társainak letartóztatása

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egy hónapra került előzetesbe a nyolc férfi.

Tovább olvasom

Hírzóna

Megszületett a bérmegállapodás a Postánál

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Átlagosan 8 százalékos alapbérfejlesztést kapnak a dolgozók.

Tovább olvasom

Aktuál