Közélet

Tóth Péter: A szegediek ügyeit képviseljük a közgyűlésben!

Tóth Péter: A szegediek ügyeit képviseljük a közgyűlésben!

2015. december 30., szerda
Tóth Péter: A szegediek ügyeit képviseljük a közgyűlésben!
tothpeter_gs

Januárban fórumsorozatot indít a szegedi Jobbik, hogy részletesen feltérképezzék a lakosok helyi igényeit, s ezt képviseljék a közgyűlésben is – nyilatkozta portálunknak Tóth Péter. A jobbikos képviselő a SZEGEDma.hu-nak a város jövőjével kapcsolatban kifejtette, hogy a munkahelyteremtésre kell koncentrálni, de a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklustól sem kell csodát várnia senkinek.

A szegedi közgyűlés egyetlen jobbikos képviselője,

Tóth Péter

úgy értékelte, hogy sok mindent sikerült elérnie neki és a pártnak 2015-ben, a közgyűlési indítványok szintjén elmondható, hogy az ellenzéki pártok közül talán a legtöbb indítvány a nevéhez fűződik, illetve a Jobbikhoz. „Kiemelném, hogy megoldódott az újszegedi toronyház ügye, bekapcsolták a fogyasztókat a geotermikus körbe. A nyár folyamán nagy harc volt a távfűtött lakások kapcsán azokért a fogyasztókért, akiknek túlfizetésük volt, és sikerült elérni, hogy az érintett 6000 fogyasztó számláit rendezték, ami 100 millió forintos átrendezést jelentett a költségvetésben. Ezeket úgy értékelem, hogy sikeres indítványaink és harcaink voltak” – fogalmazott Tóth Péter. A jobbikos önkormányzati képviselő hozzátette, vannak olyan kezdeményezéseik, amelyek bizonyos trendekhez is illeszkedve soha nem nyernek támogatást. Ilyen például a helyi lakásrendelettel kapcsolatos változtatási szándékuk, a szegedi Jobbik ugyanis szigorúbb feltételeket szabna, hogy ne csak a szociális helyzet alapján döntsenek arról, hogy ki kaphasson önkormányzati bérlakást. Elmondta, a Székely sorról a közelmúltban is jelezték, hogy gondok vannak egyes bérlőkkel, Tóth szerint ez a baloldali városvezetés felelőssége. „Az egészségügyi ellátási körzetekkel kapcsolatos problémákra is felhívtuk a figyelmet, méltatlan, hogy Szőregen nincs gyermekorvos. Nem sikerült elérnünk, hogy megmaradjon a rendelő, és azt is látjuk, hogy a tendencia folytatódik, az idei utolsó közgyűlésen immár a harmadik körzetünket zártuk be idén. A balliberális városvezetésnek nincs erre koncepciója, folyamatosan csak tendenciákról beszélnek, hogy az orvosok Szegedről Nyugat-Európába vándorolnak, s onnan Amerikába, de megoldással nem állnak elő, ha pedig valaki javasol valamit, azt leszavazzák” – közölte.

toth_peter04kf

Szeged 2015-ös költségvetését sem sikerült módosíttatnia Tóth Péternek, a büdzséhez 35 pontos módosító indítványt is benyújtott be a jobbikos politikus, mellyel kapcsolatban elmondta, elsősorban a város különböző területein érzékelhető problémákat szerette volna enyhíteni. A módosítók között közlekedésátszervezés is szerepelt, például a mai napig nem megfelelő Alsóvárosban a Vadkerti téren a zebrák elhelyezése, és ugyancsak balesetveszélyes az Alsónyomás sor, melynek egyirányúsítását kezdeményezte. Hozzátette, a városi út- és járdafelújítási alapot is szerette volna átrendezni, azt javasolta, hogy a 30-40 éve lerakott betonlapokból álló szakaszokat a közmunkaprogram résztvevők újítsák fel Szegeden, hiszen ezzel lehetett volna spórolni. „Ehelyett százmilliókat költöttünk el megfoghatatlanul, ami biztosan jó a polgármesternek, mert szalagokat tud átvagdosni egy-egy szakaszon, de mi akkor is úgy látjuk, hogy a régi járdaszakaszokat igenis fel lehet újítani” – jegyezte meg. Tóth elmondta, a Szeged 2016-os költségvetéséhez az ideinél markánsabb módosító javaslatcsomaggal készül majd, az év elején ugyanis mintegy 30 állomásos fórumsorozatot hirdetnek, körbejárják a várost, és egybegyűjtik a problémákat, fejlesztési elképzeléseket.

„Azt szeretnénk, hogy a helybéliek mondják el, hogy mire lenne szükségük közvetlen lakókörnyezetükben, mi ezt szeretnénk képviselni a közgyűlésben” – jelentette ki Tóth Péter.

A tömegközlekedés racionalizálását is fontosnak nevezte, mint elmondta, jónak tartja a bulijárat elindítását, de ennél sokkal komolyabb feladatok vannak, hiszen az elektromos tömegközlekedés-fejlesztési nagyprojekt teljesen átszabta a helyi tömegközlekedést, buszjáratok szűntek meg, szerinte a hagyományos sugaras és körutas szerkezetet meg kell tartani a tömegközlekedésben is. „A piros troli akár a helyi MSZP jelképe is lehetne, nyugodtan tegyék oda a piros felkiáltójel mellé, hiszen annyi botrány volt a trolik körül” – jegyezte meg. A migrációval kapcsolatban Tóth Péter elmondta, a szegediek számára is megnyugvást hozott az, amit ő is szorgalmazott, a parlamentben pedig a Jobbik-frakció is megszavazta, hogy vessék be a honvédséget a határvédelemben. „Hazánk déli határvidékén már nyugalom van, de a tendencia nem csökkent, Nyugat-Európa felé továbbra is óriási a fenyegetettség. Úgy értékelem, hogy a magyar politika nagy kihívása lesz, hogy a migrációval kapcsolatos véleményét átveri-e Európán. Mi arra biztatjuk a Fideszt, hogy továbbra is vegyék át a Jobbik javaslatait, és ne aláírásokat gyűjtsenek, hanem népszavazást írjanak ki a migrációval kapcsolatban. Ezzel kellő felhatalmazást tudnánk adni az összes brüsszeli képviselőnknek, hogy keményen menjenek szembe a kötelező betelepítési kvótával” – részletezte.

toth_peter03kf

Szeged jövőjével kapcsolatban kifejtette, hogy a munkahelyteremtésre kell koncentrálni, de a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklustól sem kell csodát várnia senkinek. Tóth elmondta, a kormány hangoztatja, hogy a fejlesztési források jelentős részét gazdaságélénkítésre kell fordítani, ami önmagában jó is lehet, a kérdés csak az, hogy mit értünk gazdaságfejlesztés alatt. „Azt mindenki látja, hogy vannak nagyberuházások, ami lehet egy stadion, egy lézeres kutatóközpont vagy akár űrállomást is építhetünk, ezek mindegyike élénkíti a gazdaságot. A fő kérdés, hogy az adott projekt mennyi munkahelyet teremt, és milyen minőségűt.” Az ELI-vel kapcsolatban megjegyezte, az ott dolgozók közül a büfés és a portás lesz maximum szegedi, hiszen olyan típusú fejlesztésről van szó, melynek tényleges eredményei nem Szegeden vagy a magyar nemzetgazdaságban fog lecsapódni.

„Szegeden a magasan képzett munkaerőre épülő munkahelyre is szükség van, illetve a szakmákat is preferálóra is, ez jelentené a kiutat a város számára. Azt viszont nem látom, hogy erre a célra a TOP-os, vagy a kimondottan gazdaságfejlesztésre irányuló GINOP-os pénzekből lehetne fordítani” – közölte a jobbikos képviselő.

Tóth Péter szerint fontos, hogy a szegediek érzékeljék azokat az ügyeket, amelyek a baloldali városvezetéshez kötődnek. „Az itt élők például kiszorultak a saját fürdőjükből

Botka Lászlóék

sorozatos rossz döntéseinek következtében, és bizonyos esetekben vagyonkárosításról is beszélhetünk, például a Napfényfürdő Aquapolis-beruházás kivitelezése kapcsán, amelyet a SZEVIÉP Zrt. végzett, melynek vezetői bíróság elé kerültek. A VIP-parkolóbérletek ügye is felborzolta a kedélyeket, ebben mi is szeretnénk tisztán látni, de ehhez meg kell várni, hogy az ügy vádemelési szakaszba jusson, addig csak feltételezésekről beszélhetünk” – mondta. Hozzátette, a feltételezések helyett a tényeket tartja szem előtt, például már a KSE-botrány is elért abba a szakaszba, hogy jól láthatóak lettek az ügy szegedi szereplői, illetve az MSZP-s

Tóth Károly

családi köréhez is kötődően kik jelennek meg ebben a 450 milliós sikkasztási ügyben. „Azért ne felejtsük el, hogy van más szegedi szocialista képviselő is, aki tartalékol még nekünk jövőre milliárdos sikkaszás-gyanút a Hungária Közraktározási Zrt. kapcsán. Itt is előbb azért lássuk a tényeket, lássuk a vádemelést, és lássuk, hogy

Lauer István

miért volt valójában ennek a cégnek az igazgatója” – fűzte hozzá Tóth Péter.

toth_peter01kf

A közgyűlési munkával kapcsolatban azt emelte ki évértékelőjében a jobbikos politikus, hogy adott ügyek mentén együtt működni a Fidesszel is, és volt, amikor a szocialista városvezetést támogatta, ilyen eset volt az újszegedi toronyházat érintő költségvetés-módosítás. Tóth azt mondta, ahogy eddig is, a jövőben is azokat az előterjesztéseket fogja támogatni, amit a szegedi emberek kérnek a Jobbiktól, és ilyenkor nem nézik, hogy melyik padsorban ül a díszteremben.

A jobbikos képviselő szerint a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklustól sem kell csodát várnia senkinek.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=599008

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.