Több mint kétszázmillió forint támogatással jöttek létre térfigyelő kamerarendszerek Mórahalom térségben

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kamerarendszer_sajttaj003kf

Köszönet és készenlét – ezek voltak a kulcsszavai a tizenhat Csongrád megyei települést érintő, térfigyelő kamerarendszerek kialakításáról szóló pályázat eredményeinek értékelőjén Mórahalmon.

Csampa Zsolt, önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár, Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, és a programban résztvevő települések, vagyis Tiszasziget, Röszke, Zákányszék, Zsombó és Ásotthalom polgármesterei részvételével értékelték térfigyelő kamerarendszerek kiépítésének egy éves folyamatát a térségben. Elsőként Nógrádi Zoltán mondott köszönetet a helyi közösségeknek, a lakosságnak a segítségért, a kormányzatnak pedig a támogatásért és a figyelemért az elmúlt, nehéz esztendőben. A térség érintettsége a migrációs válságban komoly tanulságokat szült az év folyamán, Nógrádi Zoltán kiemelte, hogy a tanyavilág lakossága, a mezőgazdasággal foglalkozók és általában a helyi közösség magyarhoz méltó módon, emberként tudtak helytállni az értékeik és otthonuk megvédésében. Mórahalom polgármestere köszönetet mondott a polgárőröknek, rendőröknek és a mezőőröknek, külön hangsúlyozva az Országos Polgárőr Szövetség, illetve a szolnoki és a Békés megyei rendvédelmi szervek munkáját, melyek szintén segédkeztek a térségben, valamint szó esett a civil és karitatív szervezetek munkásságáról is.

Nógrádi Zoltán háláját fejezte ki a kormányzat felé, mivel megértésre találtak a kérések a térfigyelő kamerarendszert illetően, a Belügyminisztériumtól első körben hetvenöt, a migrációs válság alatt pedig további százötven millió forint támogatást kaptak a Csongrád megyei települések a kamerarendszerek kiépítésére, melyek nem csak az illegális bevándorlás okozta nehézségek megoldásában, hanem a közbiztonság megóvásában, a szubjektív biztonságérzet megtartásában és a rendőrség munkájában is nagy jelentőséggel bírtak. “Ahhoz, hogy a határ menti térségben teljes legyen a kamerarendszer kiépítettsége, még további harmincöt millió forint támogatásra lesz szükség” – fejtette ki Mórahalom polgármestere. Megemlítette, hogy a migrációs válság többletköltségeket rótt a környező településekre, melyek kiegyenlítésére a Belügyminisztérium további forrásokat aktivizált, eddig negyven millió forint támogatás jutott a térségnek, valami újabb harminchat millió forint érkezik még a jelenleg is folyó kármentesítés keretein belül. Enyhítik a gazdák kárát is, a kormányzat döntése már megszületett, a részletek később lesznek nyilvánosak. Nógrádi Zoltán köszönetet mondott a Földművelésügyi Minisztériumnak, azon belül is Nagy István parlamenti államtitkárnak, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának és Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. Nógrádi Zoltán elismeréssel szólt arról, hogy a Mórahalmon tartott két miniszteri értekezletek mindkét alkalommal kikérték a lakosság véleményét. Végezetül kitért arra, hogy ha ismét rendkívül helyzet alakulna ki, akkor hasznosítani tudják az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalatait, ugyanis továbbra is készenlétben állnak. “Szárazon tartjuk a puskaport” – fogalmazott Mórahalom polgármestere.

kamerarendszer_sajttaj005kf

Köszönöm – így nyitotta beszédét Csampa Zsolt önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár, aki háláját fejezte ki az elmúlt egy évben nyújtott támogatásért, valamint kiemelte a helyi közösségekkel kialakult kapcsolatot, mely nagyban segítette a rendvédelmi szervek munkáját. Beszélt a településeknek nyújtott alapról, melyet ott vehettek igénybe, ahol a migrációs válság okozta feladatok, mint a hulladékszállítás vagy a járványveszély befolyásolta a helyi költségvetés, illetve köszönetet mondott a polgárőröknek és családjainak a kitartásért, különösen a más megyékből érkezett vendégpolgárőröknek, a lakosság részéről pedig a rendvédelmi szerveknek nyújtott támogatást emelte ki, melyre a bizalom és a biztonságérzet jeleként hivatkozott. “A kormány eddig is mindent megtett, hogy segítsen az itt élőknek, gondoljunk a gazdák kárpótlására, emellett pedig jelenleg is folyik az egyeztetés a határ menti utak felújításáról Röszkénél” – mondta el a helyettes államtitkár. A kamerarendszerek kiépítése kapcsán hangsúlyozta, hogy nem új keletű ötlet volt, már 2014 folyamán elindult a projekt, a migránsválság pedig gyorsította ezt a folyamatot. Csampa Zsolt szerint már fellégezhetnek a térségben élők, azonban még bármi történhet, a kormányzat és a rendvédelmi szervek is éberen figyelnek, továbbra is céljuk fenntartani a közrendet. Zárásul az államtitkár külön köszönetet mondott a rendőrségnek és a helyi polgármestereknek.

kamerarendszer_sajttaj007kf

“Életem legszebb napja volt, amikor elkezdték építeni a kerítést” – fogalmazott Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere, aki szerint ma már azok is láthatják, hogy mekkora veszélyt jelent a migráció Európára, akik eddig nem voltak hajlandóak látni. Ásotthalom négyezer lakosa nevében megköszönte, hogy a kormányzat meg merte tenni ezt a komoly lépést, melyet azóta többen követnek Európa-szerte. Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere is háláját fejezte ki, kiemelve az őszinte párbeszéd és a szakmai támogatás jelentőségét a kormányzat részéről. “Nehéz időszakon vagyunk túl, minden toleranciára és jóérzésre szüksége volt a lakosságnak, hogy megfelelően tudjuk kezelni a problémát, komolyabb konfliktus nélkül” – fejtette ki a polgármester. Köszönetet mondott a kormányzattól érkezett tíz millió forintos támogatásért, melynek döntő részét – több mint nyolc millió forintot – a térfigyelő kamerarendszer kiépítésére fordították. Ez utóbbi nem csak a migránsválság kezelése miatt jelentős, hanem a közbiztonság miatt is, amit így a röszkei tanyavilágban is könnyebb fenntartania a rendőröknek. Borbásné Márki Márta beszélt a további együttműködésről is, a határzár menti utak rendbetételéről, ami nem csak Röszke érdeke, hanem a rendvédelmi szervek munkáját is segíteni fogja.

Matuszka Antal, Zákányszék polgármestere a helyi polgárőrség létrejöttét emelte ki, Tiszasziget polgármestere, Ferenczi Ferenc pedig köszönetet mondott a térség lakóinak, valamint Nógrádi Zoltánnak a segítségét, még ha Tiszasziget nem is volt kiemelten érintett a migrációs válságban, Ferenczi Ferenc megköszönte Kiszombor határőrségének kitartását, valamint a sajtó korrektségét, illetve méltatta a kormány döntését a kerítésépítést illetően, végezetül pedig reményének adott hangot, hogy ezentúl a békéről kell majd értekezniük a környező települések vezetőinek.

no images were found

Kamerák és száraz puskapor Mórahalmon.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=596831

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 16.

Előző sztori

Becsey Zsolt: Az 5-ös út szegedi bevezető szakaszának felújítása a helyi gazdaságnak is kedvez

Default thumbnail
Következő sztori

Januártól az Invitelnél is elérhető az AMC filmcsatorna

Legutóbbi hasonló cikkek