Közélet

Több mint kétszázmillió forint támogatással jöttek létre térfigyelő kamerarendszerek Mórahalom térségben

Több mint kétszázmillió forint támogatással jöttek létre térfigyelő kamerarendszerek Mórahalom térségben

2015. december 16., szerda
Több mint kétszázmillió forint támogatással jöttek létre térfigyelő kamerarendszerek Mórahalom térségben
kamerarendszer_sajttaj003kf

Köszönet és készenlét - ezek voltak a kulcsszavai a tizenhat Csongrád megyei települést érintő, térfigyelő kamerarendszerek kialakításáról szóló pályázat eredményeinek értékelőjén Mórahalmon.

Csampa Zsolt

, önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár,

Nógrádi Zoltán

, Mórahalom polgármestere, és a programban résztvevő települések, vagyis Tiszasziget, Röszke, Zákányszék, Zsombó és Ásotthalom polgármesterei részvételével értékelték térfigyelő kamerarendszerek kiépítésének egy éves folyamatát a térségben. Elsőként Nógrádi Zoltán mondott köszönetet a helyi közösségeknek, a lakosságnak a segítségért, a kormányzatnak pedig a támogatásért és a figyelemért az elmúlt, nehéz esztendőben. A térség érintettsége a migrációs válságban komoly tanulságokat szült az év folyamán, Nógrádi Zoltán kiemelte, hogy a tanyavilág lakossága, a mezőgazdasággal foglalkozók és általában a helyi közösség magyarhoz méltó módon, emberként tudtak helytállni az értékeik és otthonuk megvédésében. Mórahalom polgármestere köszönetet mondott a polgárőröknek, rendőröknek és a mezőőröknek, külön hangsúlyozva az Országos Polgárőr Szövetség, illetve a szolnoki és a Békés megyei rendvédelmi szervek munkáját, melyek szintén segédkeztek a térségben, valamint szó esett a civil és karitatív szervezetek munkásságáról is. Nógrádi Zoltán háláját fejezte ki a kormányzat felé, mivel megértésre találtak a kérések a térfigyelő kamerarendszert illetően, a Belügyminisztériumtól első körben hetvenöt, a migrációs válság alatt pedig további százötven millió forint támogatást kaptak a Csongrád megyei települések a kamerarendszerek kiépítésére, melyek nem csak az illegális bevándorlás okozta nehézségek megoldásában, hanem a közbiztonság megóvásában, a szubjektív biztonságérzet megtartásában és a rendőrség munkájában is nagy jelentőséggel bírtak. "Ahhoz, hogy a határ menti térségben teljes legyen a kamerarendszer kiépítettsége, még további harmincöt millió forint támogatásra lesz szükség" - fejtette ki Mórahalom polgármestere. Megemlítette, hogy a migrációs válság többletköltségeket rótt a környező településekre, melyek kiegyenlítésére a Belügyminisztérium további forrásokat aktivizált, eddig negyven millió forint támogatás jutott a térségnek, valami újabb harminchat millió forint érkezik még a jelenleg is folyó kármentesítés keretein belül. Enyhítik a gazdák kárát is, a kormányzat döntése már megszületett, a részletek később lesznek nyilvánosak. Nógrádi Zoltán köszönetet mondott a Földművelésügyi Minisztériumnak, azon belül is

Nagy István

parlamenti államtitkárnak, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának és

Balog Zoltánnak

, az emberi erőforrások miniszterének. Nógrádi Zoltán elismeréssel szólt arról, hogy a Mórahalmon tartott két miniszteri értekezletek mindkét alkalommal kikérték a lakosság véleményét. Végezetül kitért arra, hogy ha ismét rendkívül helyzet alakulna ki, akkor hasznosítani tudják az elmúlt időszak gyakorlati tapasztalatait, ugyanis továbbra is készenlétben állnak. "Szárazon tartjuk a puskaport" - fogalmazott Mórahalom polgármestere.

kamerarendszer_sajttaj005kf

Köszönöm - így nyitotta beszédét Csampa Zsolt önkormányzati koordinációért felelős helyettes államtitkár, aki háláját fejezte ki az elmúlt egy évben nyújtott támogatásért, valamint kiemelte a helyi közösségekkel kialakult kapcsolatot, mely nagyban segítette a rendvédelmi szervek munkáját. Beszélt a településeknek nyújtott alapról, melyet ott vehettek igénybe, ahol a migrációs válság okozta feladatok, mint a hulladékszállítás vagy a járványveszély befolyásolta a helyi költségvetés, illetve köszönetet mondott a polgárőröknek és családjainak a kitartásért, különösen a más megyékből érkezett vendégpolgárőröknek, a lakosság részéről pedig a rendvédelmi szerveknek nyújtott támogatást emelte ki, melyre a bizalom és a biztonságérzet jeleként hivatkozott. "A kormány eddig is mindent megtett, hogy segítsen az itt élőknek, gondoljunk a gazdák kárpótlására, emellett pedig jelenleg is folyik az egyeztetés a határ menti utak felújításáról Röszkénél" - mondta el a helyettes államtitkár. A kamerarendszerek kiépítése kapcsán hangsúlyozta, hogy nem új keletű ötlet volt, már 2014 folyamán elindult a projekt, a migránsválság pedig gyorsította ezt a folyamatot. Csampa Zsolt szerint már fellégezhetnek a térségben élők, azonban még bármi történhet, a kormányzat és a rendvédelmi szervek is éberen figyelnek, továbbra is céljuk fenntartani a közrendet. Zárásul az államtitkár külön köszönetet mondott a rendőrségnek és a helyi polgármestereknek.

kamerarendszer_sajttaj007kf

"Életem legszebb napja volt, amikor elkezdték építeni a kerítést" - fogalmazott

Toroczkai László

, Ásotthalom polgármestere, aki szerint ma már azok is láthatják, hogy mekkora veszélyt jelent a migráció Európára, akik eddig nem voltak hajlandóak látni. Ásotthalom négyezer lakosa nevében megköszönte, hogy a kormányzat meg merte tenni ezt a komoly lépést, melyet azóta többen követnek Európa-szerte.

Borbásné Márki Márta

, Röszke polgármestere is háláját fejezte ki, kiemelve az őszinte párbeszéd és a szakmai támogatás jelentőségét a kormányzat részéről. "Nehéz időszakon vagyunk túl, minden toleranciára és jóérzésre szüksége volt a lakosságnak, hogy megfelelően tudjuk kezelni a problémát, komolyabb konfliktus nélkül" - fejtette ki a polgármester. Köszönetet mondott a kormányzattól érkezett tíz millió forintos támogatásért, melynek döntő részét - több mint nyolc millió forintot - a térfigyelő kamerarendszer kiépítésére fordították. Ez utóbbi nem csak a migránsválság kezelése miatt jelentős, hanem a közbiztonság miatt is, amit így a röszkei tanyavilágban is könnyebb fenntartania a rendőröknek. Borbásné Márki Márta beszélt a további együttműködésről is, a határzár menti utak rendbetételéről, ami nem csak Röszke érdeke, hanem a rendvédelmi szervek munkáját is segíteni fogja.

Matuszka Antal

, Zákányszék polgármestere a helyi polgárőrség létrejöttét emelte ki, Tiszasziget polgármestere,

Ferenczi Ferenc

pedig köszönetet mondott a térség lakóinak, valamint Nógrádi Zoltánnak a segítségét, még ha Tiszasziget nem is volt kiemelten érintett a migrációs válságban, Ferenczi Ferenc megköszönte Kiszombor határőrségének kitartását, valamint a sajtó korrektségét, illetve méltatta a kormány döntését a kerítésépítést illetően, végezetül pedig reményének adott hangot, hogy ezentúl a békéről kell majd értekezniük a környező települések vezetőinek.

Kamerák és száraz puskapor Mórahalmon.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=596831

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 16.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.