Egyetem

Szegedi kutatók eredményei a világ vezető kémiai folyóiratában

Szegedi kutatók eredményei a világ vezető kémiai folyóiratában

2015. december 1., kedd
Szegedi kutatók eredményei a világ vezető kémiai folyóiratában

A világ legrangosabb kémiai folyóirata, a Nature Chemistry közölte Czakó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének adjunktusa és munkatársa, Szabó István eredményeit: a kutatók a szerves kémia egyik legalapvetőbb reakciójának új mechanizmusára bukkantak.

Az elméleti kémikusok számítógépek segítségével modelleztek egy alapvető kémiai reakciót (a fluoridion (F-) és a metil-klorid (CH3Cl) reakcióját), és a számítások világítottak rá, hogy a reakció nem csak a száz éve ismert úton mehet végbe. Közben az innsbrucki egyetem munkatársai kísérletileg is vizsgálták a fenti reakciót. Az elméleti és kísérleti eredmények egyezése felülmúlja minden korábbi hasonló munka pontosságát és minden eddiginél mélyebb betekintést ad az egyik legismertebb kémiai reakció mechanizmusába. A kutatók rámutattak, hogy a periódusos rendszer alapján hasonlónak gondolt atomok igen eltérő hatással lehetnek a kémiai reakciók lefolyására, és a reakciókban résztvevő molekulák orientációs képessége kulcsszerepet játszhat a folyamatok során. Az elméleti-kísérleti munka eredményeit a világ talán legrangosabb kémiai folyóirata, a Nature Chemistry közölte 2015. november 30-án

. A Czakó-csoport módszerei úttörő jelentőségűek a fenti reakciócsalád (a kémikusok által jól ismert SN2 reakciók) elméleti vizsgálatai során, így az eredményeiktől a kémia alapjainak mélyebb megértését várhatjuk.

Czakó Gábor

célja, hogy a vezetésével Szegeden megalakított Elméleti Reakciódinamika Kutatócsoport hamarosan a világ legelismertebb tudományos műhelyei közé tartozzon, amihez jó alapokat adhat a most megjelent rangos közlemény.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.