Nógrádi Tibor: Botka álljon elő a farbával a parkolási botrányban! – Nyilvánosak a listák (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

parkolas01a

A gyanú árnyéka vetül a városházára, azonnal nyilvánossá kell tenni minden listát, és elárulni, ki milyen jogcímen kapott 2013 előtt ingyenes parkolóbérletet – szögezi le a szegedi Fidesz elnök-frakcióvezetője. Az önkormányzat később közzétette a kedvezményezettek listáját.

Hatalmas parkolási botrány van kibontakozóban Szegeden, mely akár a város felső vezetését is elérheti – szellőztette meg csütörtökön a Magyar Idők. A napilap arról írt, hogy ismeretlen tettes(ek) ellen hűtlen kezelés miatt folyik eljárás a Szegeden 2008 és 2012 között ingyenesen, “bűncselekménygyanús körülmények között”, az újság által “haveri körnek” titulált népes társaság számára kiosztott több mint háromszáz parkolóbérlet ügyében, melyek összértéke elérheti a 100 millió forintot is.

Később a hivatalos szervek is megerősítették: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomoz a Szegeden kiosztott parkolóbérletek ügyében, és valóban hűtlen kezelés bűntett miatt folyik büntetőeljárás. Bővebb tájékoztatást – a nyomozás érdekeire tekintettel – jelenleg nem kívánnak adni. A Magyar Idők információi szerint az ügynek jelenleg két, a SZEGEDma.hu értesülései alapján viszont három gyanúsítottja van.

Vécsey Ágnes, az önkormányzat szóvivője az MTI-vel azt közölte: Szegeden a jelenleg is hatályos helyi rendeletnek megfelelően osztottak parkolóbérleteket. Mint fogalmazott, két évtizede gyakorlat – a jelenleg is hatályos közgyűlési rendelettel egyezően –, hogy kedvezményes parkolási bérlettel segítik, pártállástól függetlenül, a városért dolgozó országgyűlési és önkormányzati képviselők, valamint egyes állami szervek munkáját. A rendeletben pedig a jogosultak köre és létszáma szigorúan szabályozott, ami szűkebb, mint más városokban.

nograditibor_gs

A Botka-kabinet ezen nyilatkozata messze nem elégséges Nógrádi Tibor, a szegedi Fidesz elnök-frakcióvezetője szerint. A politikus a SZEGEDma.hu-nak azt mondta: egyértelműen a gyanú árnyéka vetül a városházára, ebben a helyzetben pedig Botka László MSZP-s polgármester nem tehet mást, elő kell állnia a farbával! “Ha a városvezetőnek nincs takargatnivalója,

haladéktalanul nyilvánossá kell tennie a listákat, kik kaptak az érintett időszakban, 2008 és 2012 között ingyenes parkolóbérletet.

Ez egy olyan súlyos ügy, hogy a szegedieknek joguk van tudni, kik voltak a tagjai a kedvezményezetti-haveri körnek” – nyilatkozta.

A Fidesz elnök-frakcióvezetője úgy folytatta: természetesen támogatandó, hogy amennyiben a jogszabályi feltételek is lehetővé teszik, az önkormányzat parkolási bérlettel segítse a városért dolgozó országgyűlési és önkormányzati képviselők, valamint egyes állami szervek munkáját. (Korábban a rendszer úgy működött, hogy amikor például egy önkormányzati képviselő aláírta munkaszerződését az önkormányzattal, kapott mellé egy a városházi parkolóba és egy a város teljes területére érvényes parkolóbérletet is – mint azóta kiderült, jogalap nélkül.) Ugyanakkor emlékeztetett, a jelenleg is érvényes parkolási rendeletet 2012. december 21-én fogadta el a szegedi közgyűlés. Ekkor került a rendeletbe az a – 2013. január 1-jével életbe lépő – hirtelen, különösebb indoklás nélkül előhúzott módosítás, hogy “Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a város díszpolgárai, önkormányzati képviselői, országgyűlési képviselői és a Polgármesteri Hivatal részére összesen 65 darab kedvezményes bérlet vásárlására jogosult. A kedvezményes bérlet váltása során a Polgármesteri Hivatal az éves kombinált bérlet árából 97%-os díjkedvezményben részesül.”

Nógrádi Tibor szerint

Botka Lászlónak tehát arra a kérdésre is válaszolnia kell, hogy 2013. január 1-jét megelőzően – a városért dolgozó képviselőkön és az állami szerveken kívül is – ki milyen jogcímen, milyen alapon kapott ingyenes parkolóbérletet, hiszen azt korábban nem szabályozta önkormányzati rendelet.

A városatya végül megjegyezte, ez az ügy is jól mutatja a szegedi baloldal kettős mércéjét, erkölcsi mélységét. “Érdekes, hogy amikor a kereszténydemokrata Haág Zalán 2010-ben kezdeményezte a Huszár Mátyás- és az alsó rakparton való parkolás ingyenessé tételét, akkor a baloldali képviselők aggodalmukat fejezték ki, hogy ez a döntés jelentős bevételkiesést fog okozni az SZKT parkolási üzletágánál. Vajon miért nem voltak ilyen érzékenyek akkor, amikor valakik az ingyenes parkolóbérletek kiosztásáról döntöttek, illetve azzal kapcsolatban adtak utasításokat?” – tette fel a kérdést.

A Magyar Idők csütörtökön egyébként informátoraira hivatkozva azt is írta: a parkolóbérletek ügyében az úgynevezett vezetői értekezlet döntött, melynek a kérdéses időszakban tagja volt Botka László polgármester mellett Solymos László, Szentgyörgyi Pál és Nagy Sándor alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző, valamint Szabó Sándor kabinetfőnök (jelenleg MSZP-s országgyűlési képviselő), s az ingyenes kombinált bérletre jogosultak listáját Kalmár Gábor, a polgármesteri kabinet alkalmazottja (jelenleg a polgármesteri kabinet vezetője) állította össze.

Az önkormányzat közzé tette a kedvezményezettek listáját

Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Kabinet sajtófőnöke az alábbi közleményt juttatta el hírportálunknak:

“A napokban – a Magyar Idők c. kiadvány cikke nyomán – számtalan igaztalan politikai nyilatkozat és rágalmazás jelent meg a sajtóban a Szeged városi parkoló bérletekkel kapcsolatban.

Szeretnénk megerősíteni, hogy Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata jelenleg is hatályos közgyűlési rendeletének megfelelően évi hatvan-hetven kedvezményes bérletet biztosít az SZKT Szeged díszpolgárainak, országgyűlési- és önkormányzati képviselőinek, továbbá a polgármesteri hivatal vezető tisztségviselőinek munkájuk támogatásaként.

Ez a szabályozás szigorúbb és a támogatottak lényegesen szűkebb körét érinti, mint a hasonló nagyvárosokban szokásos.

Mindazonáltal a további, mesterségesen gerjesztett politikai hullámverést elkerülendő a kedvezményezettek listáját elérhetővé tettük a város hivatalos honlapján – az megtekinthető a „Az SZKT által üzletpolitikai kedvezménnyel biztosított parkolóbérletek kedvezményezettjei és városi funkciójuk 2008-2012” címszó alatt.”

“Ha a városvezetőnek nincs takargatnivalója, haladéktalanul nyilvánossá kell tennie a listákat, kik kaptak az érintett…

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 10.

Előző sztori

Csepreghy Nándor: a kormány meghozza a szükséges intézkedéseket a korrupció visszaszorításáért

Következő sztori

Binszki József: Kisvasút helyett normális közlekedést!